Εμπορικός Σύλλογος Παραμυθιάς προς Δήμο: Να προστεθεί η Παραμυθιά στην ονομασία του Δήμου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Προς:   Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σουλίου Παραμυθιά, 18-12-2013Αρ. Πρωτ.: 436     Θέμα: « Προσθήκη και του ονόματος της Παραμυθιάς στο Δήμο Σουλίου» Η πόλη της...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

Προς:   
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σουλίου

Παραμυθιά, 18-12-2013
Αρ. Πρωτ.: 436    

Θέμα: « Προσθήκη και του ονόματος της Παραμυθιάς στο Δήμο Σουλίου»

Η πόλη της Παραμυθιάς είναι κωμόπολη του Νομού Θεσπρωτίας ανάμεσα στους ποταμούς Αχέροντα και Καλαμά. Θεωρείται ένας από τους μαρτυρικούς τόπους της πρόσφατης ιστορίας της Ηπείρου. Η προσφορά της στην εκπαίδευση και την πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής είναι αδιαμφισβήτητη.  Τα μνημεία και τα αξιοθέατα που σώζονται ως σήμερα φανερώνουν την αίγλη και την ανάπτυξη της περιοχής στο πέρασμα των χρόνων.
Γι’ αυτό, η προσθήκη του ονόματος της ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ στην ονομασία του δήμου αποτελεί χρέος όλων μας  και τιμή απέναντι στην μακραίωνη και τόσο σημαντική ιστορία της πόλης μας.

Επιχειρήματα
Η πεδιάδα της Παραμυθιάς είναι από τις μεγαλύτερες στη Θεσπρωτία.
Θεωρείται η σημαντικότερη οικιστική και πολιτιστική περιοχή στην Ήπειρο.
Αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Παραμυθιάς υποδεικνύουν την αδιάκοπη κατοίκηση της από την εποχή ακόμη του Λίθου και του Χαλκού.
Οι κάτοικοι της Παραμυθιάς ποτέ δεν έπαψαν να αγωνίζονται για τη λευτεριά τους , γεγονός μάλιστα που επιβεβαιώνεται μέσω στοιχείων από το έτος 1604.
Η Παραμυθιά, στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και την πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής.
Η ίδρυση του Γυμνασίου στην Παραμυθιά από το 1919 που ήταν και το μοναδικό στη Θεσπρωτία και δεχόταν μαθητές από τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα, φανερώνει την πλούσια πολιτισμική ακμή της πόλης μας, καθώς πρωτοστατούσε στην τέχνη, τα γράμματα και το εμπόριο.
Η εκτέλεση των 49 Προκρίτων της πόλης της Παραμυθιάς από τα Γερμανικά στρατεύματα το 1943 συντέλεσε στην ένταξη της Παραμυθιάς στον κατάλογο των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας.
Η Παραμυθιά ήταν και είναι μεγάλο κέντρο εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Από έγκυρες πηγές λέγεται ότι  η πολιτισμική κληρονομία της Ηπείρου οφείλεται ως ένα βαθμό στην πολιτισμική άνθηση της Παραμυθιάς.
Στην Παραμυθιά πραγματοποιείται κάθε χρόνο ο «ΛΑΜΠΟΒΟΣ», το παλαιότερο παζάρι  της Ηπείρου.
Η Παραμυθιά είναι η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.
Η Παραμυθιά είναι η έδρα του Δήμου και το κέντρο των κρατικών υπηρεσιών και τραπεζών.
Για πολλά χρόνια, πριν από το σχέδιο Καλλικράτης αναφέρονταν ως Δήμος Παραμυθιάς.
Με την προσθήκη του ονόματος της πόλης της Παραμυθιάς τιμούμε την προσφορά της στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου και αναγνωρίζουμε την αξία της  στο πέρασμα των χρόνων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς    

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!