Επιστολή διαμαρτυρίας Δημοτικών Συμβούλων προς την Πολιτιστική Ένωση Παραμυθιωτών Αθήνας

Πυρά εναντίων του πρόεδρου του ΔΣ, Βαγγέλη Νάτσου

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας και την έντονη διαμαρτυρία μας προς το Δ.Σ. της Πολιτιστικής Ένωσης Παραμυθιωτών Αθήνας για την απαράδεκτη και ανεξήγητη στάση τους στο θέμα της προσθήκης της ονομασίας στο Δήμο Σουλίου και του ονόματος της Παραμυθιάς, έτσι ώστε ο Δήμος να ονομάζεται πλέον ως Δήμος Παραμυθιάς-Σουλίου, ή Σουλίου – Παραμυθιάς, δίχως να μπαίνουμε στη λογική της «μαρκίζας».

Το θέμα απασχόλησε σε πρόσφατη συνεδρίαση το Δ.Σ. του Δήμου Σουλίου όπου παρουσιάστηκε σχετική θετική τεκμηριωμένη εισήγηση από τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Παραμυθιάς έδρας του ομώνυμου Δήμου Σουλίου και Δ/ντή του Ιστορικού Αρχείου Παραμυθιάς Κύπριο στην καταγωγή κ. Παντελή Χαράλαμπο, ο οποίος επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη προσθήκης για ιστορικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, γεωγραφικούς και οικιστικούς λόγους.

Η προσθήκη της ονομασίας της Παραμυθιάς στον συσταθέντα Καλλικρατικό Δήμο Σουλίου αποκαθιστούσε και αποτύπωνε την ισοβαρή και ισότιμη (προς το Σούλι) ιστορία και ταυτότητα της Παραμυθιάς που προϋπήρχε εξάλλου ως αυτόνομος Δήμος και πριν το σχέδιο Καποδίστρια.

Δυστυχώς όμως ο κ. Πρόεδρος και μέρος του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Ένωσης Παραμυθιωτών Αθήνας δεν εξέφρασαν όπως θα έπρεπε καταφατική θέση αν και τους ζητήθηκε στο παραπάνω θέμα αποφεύγοντας με διάφορες προφάσεις τη σαφή τοποθέτησή τους και τηρώντας έτσι στάση Ποντίου Πιλάτου.
Θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση παρά το δικαίωμα οποιασδήποτε άποψης στο συγκεκριμένο ζήτημα σε τίποτα δεν έβλαπτε, ενοχλούσε ή υποβάθμιζε την ιστορία του Σουλίου η προσθήκη και το όνομα της Παραμυθιάς και σε κάθε περίπτωση η επικαλούμενη κινδυνολογία περί διχασμού είναι αβάσιμη και υποβολιμαία. Εξάλλου η ιστορία του Σουλίου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη όπως και της Παραμυθιάς.

Η Πολιτιστική Ένωση Παραμυθιωτών Αθήνας θεωρούμε ότι αποτελούσε και αντιπροσώπευε τον πρεσβευτή της ιστορικής και μαρτυρικής Παραμυθιάς στο «κλεινόν άστυ» των Αθηνών και τη γέφυρα επικοινωνίας των κατοίκων της Παραμυθιάς με τους συμπατριώτες μας Παραμυθιώτες της Αθήνας.

Η με σπουδή, απερισκεψία και χωρίς ευρύτητα αρνητική στάση και υπεκφυγή του Προέδρου του Δ.Σ. και μέρους των μελών του Δ.Σ., στο παραπάνω πατριωτικής, ιστορικής και τοπικής σημασίας θέμα είναι ακατανόητη και καταδικαστέα.

Άραγε πως νομιμοποιήθηκε ο κ. Πρόεδρος στη λήψη απόφασης για ένα κεφαλαιώδους σημασίας θέμα, επικαλούμενος μάλιστα ατυχώς διχασμό, που απασχόλησε σοβαρά και εκτενέστατα τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και την τοπική κοινωνία χωρίς τη σύγκληση Γ.Σ. των μελών της ένωσης, αγνοώντας ταυτόχρονα επιδεικτικά την καθολική γνώμη της κοινωνίας της Παραμυθιάς και των Παραμυθιωτών.

Μήπως προτίθεται ο κ. Πρόεδρος να μετονομάσει και την Πολιτιστική Ένωση Παραμυθιωτών Αθήνας γιατί έτσι αισθάνεται ιστορικά πιο καταξιωμένος;
Αλήθεια με ποιούς διαλέχτηκε ο κ. Πρόεδρος πριν λάβει την σχετική απόφασή του και τι σκοπούς εξυπηρέτησε μ’ αυτή, θέτοντας μάλιστα και το δίλημμα και το ψευτοεπιχείρημα της προεκλογικής περιόδου καθόσον όπως οφείλει να γνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα του Δ.Σ. είναι διαρκές και δεν αναιρείται ενόψει οποιασδήποτε προεκλογικής περιόδου.

Αναρωτήθηκε ο κ. Πρόεδρος ποιά πολιτιστική ένωση εκφράζει, ποιούς αντιπροσωπεύει και από ποιούς εκλέχθηκε και σε ποιούς είναι υπόλογος και ποιοί οι σκοποί του καταστατικού του σωματείου που προεδρεύει έστω και συγκυριακά;

Δυστυχώς μας απογοητεύσατε κ. Πρόεδρε και εσείς και τα μέλη που δίστασαν και δεν είχαν το θάρρος να τοποθετηθούν με ευθύτητα και σαφήνεια σε ένα θέμα κατεξοχήν ιστορικό, πατριωτικό και συναισθηματικό.

Θεωρούμε δε αυτονόητο ότι όλοι οι Παραμυθιώτες της πατρίδας και της διασποράς όπως και εμείς ποτέ δεν θα τολμούσαμε να ζητήσουμε την απάλειψη του ονόματος Σουλίου από το Δήμο μας.

Σύμπαντες οι Παραμυθιώτες συμμάχησαν στην παραπάνω προσπάθεια και τον αγώνα για το εύλογο, δίκαιο και ισότιμο δικαίωμά μας πλην του Προέδρου και μέρους των μελών του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Ένωσης Παραμυθιωτών Αθήνας για να επαναληφθεί το “Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων”.

Πρέπει δε να γνωρίζετε κ. Πρόεδρε ότι ακράδαντα φρονούμε ως Παραμυθιώτες ότι οι συμπατριώτες μας Παραμυθιώτες των Αθηνών ποτέ τους δεν θα αρνούνταν να εμπεριέχεται και το όνομα της Παραμυθιάς στον Καλλικρατικό Δήμο Σουλίου πράγμα που είναι διάχυτο.

Διατυπώνουμε και πάλι την εναντίωσή μας στην παραπάνω “Aντι-Παραμυθιώτικη” και ανιστόρητη απόφαση και εκφράζουμε την μομφή μας προς τον Πρόεδρο και μέρους των μελών της ένωσης που με την επιπολαιότητα της ψήφου τους έβλαψαν σημαντικά την ιδιαίτερη πατρίδα και τον τόπο μας.

Η κρίση ανήκει πλέον σε σας ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας της Αθήνας που μας αγαπάτε και σας αγαπάμε τελώντας μεταξύ μας σε μία σχέση αμφίδρομης συνεργασίας και ειλικρίνειας γιατί μας ενώνει ο κοινός σκοπός της υπηρέτησης του γενικού συμφέροντος και της γενέτειρας γης μας που είναι η δική μας Ιθάκη και που νομίζουμε ότι νοσταλγείτε «το νόστιμον ήμαρ».

Η παρούσα παρακαλούμε να αναγνωστεί κατά την κοπή της πίτας της Πολιτιστικής Ένωσης Παραμυθιωτών Αθήνας στις 16-02-2014 στα παρευρισκόμενα μέλη και φίλους της ένωσης.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς και ευχόμενοι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας, υγεία και δύναμη.

Παραμυθιά 13-02-2014

Οι Υπογράφοντες
Πρόεδρος Δημ. Κοινότητας Παραμυθιάς Χαράλαμπος Παντελής
Δημοτικός Σύμβουλος Μπολότσης Ανδρέας
Δημοτικός Σύμβουλος Κούρτης Ευάγγελος
Δημοτικός Σύμβουλος Μαμουρης Δημήτριος
Δημοτικός Σύμβουλος Μπέλλος Θεοφάνης
Δημοτικός Σύμβουλος Μπρέστας Δημήτριος
Δημοτικός Σύμβουλος Γούσιας Σπύρος
Δημοτικός Σύμβουλος Λυγκας Γεώργιος
Δημοτικός Σύμβουλος Μαρέτας Άρης

In this article

Join the Conversation