Έχει αλλάξει όψη η ιστορική μονή Παγανιών στην Καλλιθέα Παραμυθιάς

Η ιστορική μονή Παγανιών στην Καλλιθέα Παραμυθιάς έχει αλλάξει τελείως όψη. Ο ηγούμενός της αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Κανάτας, για πολλά χρόνια πρωτοσυγκελεύων στη Μητρόπολη Παραμυθιάς, την έχει ανακαινίσει πλήρως....

Η ιστορική μονή Παγανιών στην Καλλιθέα Παραμυθιάς έχει αλλάξει τελείως όψη. Ο ηγούμενός της αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Κανάτας, για πολλά χρόνια πρωτοσυγκελεύων στη Μητρόπολη Παραμυθιάς, την έχει ανακαινίσει πλήρως. Οι εργασίες ανακαίνισης έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο π. Γερβάσιος έχει αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στο μοναστήρι και εργάζεται αθόρυβα και αγόγγυστα, έχονταςτη συμπαράσταση πιστών, για την ανάδειξή του.

Η ιερά μονή Παγανιών, που βρίσκεται σ’ ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο στην Καλλιθέα Παραμυθιάς, με θέα έως τις ακτές της Κέρκυρας, κτίστηκε το 1652 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ιδρυτής της αναφέρεται ο ιερομόναχος Ιωακείμ. Υπήρξε πλούσια μονή, με σημαντική προσφορά και δράση στους εθνικοαπελευθερωτικούς αώνες . Σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση το μονόχωρο Καθολικό της, αγιογραφημένο την εποχή της ιδρύσεως, ενώ το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα είναι πρόσφατα ανακαινισμένο.

Πατέρ Ηλίας Μάκος
Κάτοψη

In this article

Join the Conversation