Φευγάτε φίδια, Φευγάτε γκουσταριτσες… Την Δευτέρα οι Λαμπαδηφορίες στον Ξηρόλοφο +ΒΙΝΤΕΟ

Το έθιμο των Λαμπαδηφοριών αναβιώνει την Δευτέρα 24 Μαρτίου στις 7:00 το απόγευμα στην εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ξηρολόφου που έχει γίνει πλέον θεσμός. Το έθιμο χάνεται στα...

Το έθιμο των Λαμπαδηφοριών αναβιώνει την Δευτέρα 24 Μαρτίου στις 7:00 το απόγευμα στην εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ξηρολόφου που έχει γίνει πλέον θεσμός. Το έθιμο χάνεται στα βάθη της τουρκοκρατίας και συμβολίζει την αποτίναξη του ζυγού και την αναγέννηση της ζωής.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς, του  Φιλοπρόοδου Ομίλου Ηγουμενίτσας καθώς και των εκπολιτιστικών συλλόγων Ζερβοχωρίου και Προδρομίου.

Από τα χρόνια της τουρκοκρατίας κάθε 24 Μαρτίου παραμονή του Ευαγγελισμού παιδιά και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού, δούλευαν μαζί για να κατασκευάσουν τα φαναράκια να μαζέψουν ξύλα για τις φωτιές, να βρουν κουδούνια και ηχηρά αντικείμενα. Μόλις έπεφτε το σούρουπο άρχιζαν παρέες παρέες να κατεβαίνουν από τους μαχαλάδες με αυτοσχέδια φανάρια και με προορισμό το σημείο  όπου είχαν μαζευτεί τα ξύλα για τις φωτιές. Στο δρόμο χτυπούσαν δυνατά τα κουδούνια και φοβέριζαν τον υποτιθέμενο εχθρό με τραγούδια όπως:

Φευγάτε φίδια Φευγάτε γκουσταριτσες
Έρχεται ο Ευαγγελισμός
Να σας κόψει το κεφάλι
Με τσαπί και με το φτυάρι

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την περσινή εκδήλωση:

In this article

Join the Conversation