Εκδηλώσεις σε Παραμυθιά και Ηγουμενίτσα για τον Αυτισμό

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται στην Θεσπρωτία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό και με συνεργασία του δήμου Σουλίου, του συμβουλευτικού σταθμού νέων Θεσπρωτίας και...

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται στην Θεσπρωτία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό και με συνεργασία του δήμου Σουλίου, του συμβουλευτικού σταθμού νέων Θεσπρωτίας και του ιατρικού συλλόγου Θεσπρωτίας. Την επιστημονική αιγίδα των εκδηλώσεων έχει το κέντρο ειδικών θεραπειών κιβωτός εξέλιξης . Η σειρά εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Προβολή ταινίας με θέμα τον αυτισμό στης 2 Απριλίου στη αίθουσα εκδηλώσεων Πάνθεον στην Ηγουμενίτσα 20:30.Προβολή ταινίας με θέμα τον αυτισμό στης 4 Απριλίου στη αίθουσα εκδηλώσεων Καρκαμίσι στην Παραμυθιά στης 21:00.

Επιστημονική ημερίδα με διεπιστημονική προσέγγιση τον αυτισμό με ομιλητές τους κ.κ. Βέρμπη Λούλα  παιδίατρο ειδικευμένη στην Αναπτυξιακή Παιδιατρική, τον Μώκα Αναστάσιο Λογοθεραπευτή S.I. , Σαΐνη Τατιάνα Εργοθεραπεύτρια S.I. – PNF, Θεοδώρου Μιχάλη Δάσκαλο ειδικής αγωγής.

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή.

Είναι μέρος μιας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Σήμερα, 1 στα 50 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό.

Ο αυτισμός παρουσιάζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες, και τα αγόρια έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από ότι τα κορίτσια.
Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.

Ο αυτισμός προσδιορίστηκε πρώτη φορά το 1943 από τον Dr. Leo Kanner. Την ίδια περίοδο, ο Γερμανός επιστήμονας, Dr. Hans Asperger, περιέγραψε μία ηπιότερη μορφή της διαταραχής που είναι γνωστή ως το Σύνδρομο Asperger.

Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος συνήθως μπορούν να διαγνωστούν με αξιοπιστία από την ηλικία των 3, αν και η πρόσφατη έρευνα πάει την ηλικία διάγνωσης προς τα κάτω, τόσο νωρίς, όσο στην ηλικία των 6 μηνών.

Ο αυτισμός περιορίζει την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνήσει και να σχετίζεται με τρίτους, ακόμα και στις περιπτώσεις που η νοημοσύνη του ατόμου είναι υψηλότερη από του μέσου ανθρώπου. Υπάρχουν επίσης εμμονές με την τήρηση αυστηρής ρουτίνας, τις επαναληπτικές κινήσεις και την ενασχόληση με αντικείμενα, καταστάσεις, γεγονότα. Αν το παιδί σας διαγνωστεί με αυτισμό, η πρώιμη παρέμβαση είναι κρίσιμη για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές.

In this article

Join the Conversation