Βαγγέλης Κούρτης: Λεφτά υπάρχουν… όπως και αδυναμία του Δήμου να τα πάρει.

Προ μηνών ενημερωθήκαμε από ιστοσελίδες πως ο Δήμος Σουλίου έχει μικρή έως ανύπαρκτη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Είχε προηγηθεί η ιστοσελίδα Paramythia online με άρθρο με τίτλο...

Βορείων Τζουμέρκων: Τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ έχουν συνολικό προυπολογισμό 30,8 εκατομμύρια. Έχει συμβασιοποιηθεί σχεδόν το σύνολο, τα 27 εκατομμύρια, ενώ υψηλές είναι και οι απορροφήσεις καθώς ξεπερνούν τα είκοσι εκατομμύρια.

Ιωάννινα: Είναι ο Δήμος με τον υψηλότερο προϋπολογισμό ενταγμένων έργων. Έργα που καλύπτουν σχεδόν όλα τα τομεακά προγράμματα πέραν του Περιφερειακού. O συνολικός προυπολογισμός όλων των έργων που εκτελούνται στο Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στα 242 εκατομμύρια. Τελικοί δικαιούχοι, κατά βάση είναι ο Δήμος και η ΔΕΥΑΙ, ενώ περιλαμβάνονται κι άλλα που εκτελούν η Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο κι άλλοι φορείς. Οι συμβασιοποιήσεις φτάνουν στα 115 εκατομμύρια και οι απορροφήσεις στα 62,3 εκατομμύρια.

Κεντρικών Τζουμέρκων: Είναι ο Δήμος με τον μικρότερο προϋπολογισμό ενταγμένων έργων σε ολόκληρη την Ήπειρο. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 3,8 εκατομμύρια. Έχει συμβαισοποιηθεί σχεδόν το σύνολο κι έχουν απορροφηθεί 2,5 εκατομμύρια. Συνολικά πρόκειται για τέσσερα μόλις έργα, εκ των οποίων τα δύο εκτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

Κόνιτσα: Ο προυπολογισμός των ενταγμένων έργων ανέρχεται στα δέκα εκατομμύρια με φορείς υλοποίησης κατά βάση την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη. Η συμβασιοποίηση φτάνει στα έξι εκατομμύρια και στο ήμισυ η απορρόφηση.

Μέτσοβο: Στα 17,8 εκατομμύρια ανέρχεται ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων που εκτελούνται στο Δήμο Μετσόβου. Έχουν συμβασιοποιηθεί τα 9,8 εκατομμύρια και έχουν απορροφηθεί τα 3,1 εκατομμύρια.

Νικολάου Σκουφά: Στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων. Έχει συμβασιοποιηθεί το μισό ποσό κι έχουν απορροφηθεί μέχρι τώρα τα 13,5 εκατομμύρια.

Πάργα: Ο προυπολογισμός των ενταγμένων έργων στο Δήμο Πάργας ανέρχεται στα 34,6 εκατομύρια. Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται και η μεγάλη παρέμβαση που έκανε η Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων στο Νεκρομαντείο και την Εφύρα όπως κι έργα αποκατάστασης ΧΑΔ ύψους 2,5 εκατομμυρίων που εκτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Οι συμβασιοποιήσεις φτάνουν στα 25 εκατομμύρια και οι απορροφήσεις στα 16,7 εκατομμύρια.

Πρέβεζα: Στο Δήμο Πρέβεζας είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 26 έργα εκ των οποίων όμως μόνο δέκα έχουν ως δικαιούχο το Δήμο και τη ΔΕΥΑ. Τα υπόλοιπα εκτελούνται από την Περιφέρεια κι άλλους φορείς ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και τα μεγάλα έργα ανάπλασης και ανάδειξης της Αρχαίας Νικόπολης που υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός όλων των έργων ανέρχεται στα 83,8 εκατομμύρια, οι συμβασιοποιήσεις στα 62,1 και η απορρόφηση φτάνει στα 34,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πωγώνι: Ο προυπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί για το Δήμο Πωγωνίου ανέρχεται στα 15,2 εκατομμύρια ευρώ. Η συμβασιοποίηση φτάνει σχεδόν στο 50% και η απορρόφηση παρουσιάζεται στα 4,7 εκατομμύρια.

Δήμος Αρταίων: Ο προυπολογισμός των ενταγμένων έργων φτάνει στα 71,5 εκατομμύρια ευρώ. Έχει συμβασιοποιήσει 45 εκατομμύρια κι έχει απορροφήσει τα 25,8.

Γεωργίου Καραισκάκη: Ο προυπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ φτάνει στα 13,7 εκατομμύρια. Έχουν συμβασιοποιηθεί τα 3,6 και έχουν απορροφηθεί τα 2,1.

Δωδώνης: Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, από διαφορετικούς τελικούς δικαιούχους έχουν προϋπολογισμό 14,3 εκατομμύρια. Έχει συμβασιοποιηθεί λιγότερο από το μισό του προϋπολογισμού, τα 6,3 εκατομμύρια και έχει απορροφηθεί το μισό από κονδύλι, τα 3,1 εκατομμύρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο δράσεις που αφορούν στην απασχόληση ανέργων με συνολικό προυπολογισμό 830 χιλιάδες ευρώ εμφανίζουν μηδενική συμβασιοποίηση κι απορρόφηση.

Ζαγορίου: Ο προϋπολογισμός των έργων του ΕΣΠΑ για το Δήμο Ζαγορίου ανέρχεται στα 12,2 εκατομμύρια. Έχει συμβασιοποιηθεί σχεδόν το 50% και έχουν απορροφηθεί τα 3,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο.

Ζηρού: Στο 50% περίπου ανέρχεται η απορρόφηση κοινοτικών πόρων στο Δήμο Ζηρού και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ήπειρο. Ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων ανέρχεται στα 35,6 εκατομμύρια. Έχουν συμβασιοποιηθεί τα 25,4 και έχουν απορροφηθεί μέχρι τώρα τα 17,9 εκατομμύρια.

Ζίτσα: Στο Δήμο Ζίτσας έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έργα συνολικού προϋπολογισμού 34,5 εκατομμυρίων με δικαιούχους κατά βάση το Δήμο και την Περιφέρεια Ηπείρου. Έχει συμβασιοποιηθεί ποσό που φτάνει στα 22,5 εκατομμύρια κι έχουν απορροφηθεί 7,6 εκατομμύρια ευρώ.

In this article

Join the Conversation