Όλα έτοιμα για τα αυριανά εγκαίνια της Κούλιας

Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων 13 Απριλίου και ώρα 11:30, η Κούλια, η καλύτερη σωζόμενη οχυρωματική κατοικία στη Βορειοδυτική Ελλάδα, ανοίγει τις πύλες του μετά από δεκαετίες...

Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων 13 Απριλίου και ώρα 11:30, η Κούλια, η καλύτερη σωζόμενη οχυρωματική κατοικία στη Βορειοδυτική Ελλάδα, ανοίγει τις πύλες του μετά από δεκαετίες αφάνειας.

Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιεί μόνιμη φωτογραφική έκθεση συνοδευόμενη από το αντίστοιχο εποπτικό υλικό με θέμα «Η μνημειακή κληρονομιά της Θεσπρωτίας από τους βυζαντινούς χρόνους μέχρι την ύστερη Τουρκοκρατία».

Μέσα από το φωτογραφικό υλικό ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Θεσπρωτίας, η οποία λόγω της εγγύτητας με το θαλάσσιο χώρο του Ιονίου, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Πολλά δε από αυτά τα μνημεία βρίσκονται σε αρχαίες θέσεις γεγονός που υποδηλώνει τη διαχρονική κατοίκηση στη Θεσπρωτία.

Το μνημείο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Τρίτη και Σάββατο). Επιπλέον θα πραγματοποιείται κατά περίπτωση εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στο Λουτρό της Παραμυθιάς και γενικότερα στα μνημεία της Θεσπρωτίας από αρχαιολόγους της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η Κούλια της Παραμυθιάς χρονολογείται στο β’ μισό του 18ου -αρχές 19ου αιώνα. Ανήκει στον τύπο της οχυρής πυργόμορφης κατοικίας και συνδέεται μορφολογικά και αρχιτεκτονικά με οχυρές κατοικίες που συναντάμε στην Ήπειρο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Η Κούλια (ιδιωτικό κτίριο) απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1995. Η αναστήλωση – αποκατάσταση της Κούλιας χρηματοδοτήθηκε σε πρώτη φάση από το Γ’ Κ.Π.Σ., ωστόσο οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με τη συμβολή του Δήμου Σουλίου.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η κ. Βασιλική Ευταξά Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!