ΕΛΦΕΕ Θεσπρωτίας: Επιστολή για τις προθεσμίες των φορολογικών υποχρεώσεων

ΠΡΟΣ 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ,2. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ, 3. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Κ. ΘΕΟΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ, ΚΟΙΝ.1. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ2. ΤΟΠΙΚΑ Μ.Μ.Ε.Κύριοι Υπουργοί, κύριε Γενικέ,...

Η υποβολή του εντύπου Ε9 για το οικ. έτος 2014 έχει διορία έως 30/05/2014. Από την στιγμή που την συγκεκριμένη υποχρέωση δεν την ανέλαβαν οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι έχουν άμεση ανάμιξη με κάθε μεταβίβαση ακινήτου, και συνεχίζεται να υποβάλλεται από συναδέλφους λογιστές οι οποίοι λαμβάνουν γνώση για την μεταβίβαση ακινήτου κατά την επίσκεψη του φορολογούμενου στα γραφεία τους για την υποβολή της φορολογικής  τους δήλωσης θεωρούμε ότι είναι αδύνατον η συγκεκριμένη υποχρέωση να πραγματοποιηθεί έως την συγκεκριμένη ημερομηνία και θα πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον έως την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ως εκ τούτου θεωρούμε πως η προθεσμία υποβολής της ανωτέρω υποχρέωσης θα πρέπει να είναι η 31/08/2014, ημερομηνία που συμπίπτει με την πρότασή μας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Επίσης θα πρέπει να αναβληθεί η υποβολή του εντύπου Ε9 κάθε μήνα από τη χρήση 2014 και στο εξής διότι το μόνο που θα δημιουργήσει είναι πρόστιμα εκπροθέσμου υποβολής καθώς όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω άλλος θα συντάσσει τα συμβόλαια και άλλος θα πρέπει να τα υποβάλλει στο taxis, ενώ θα δημιουργήσει και επιπλέον γραφειοκρατία. Για τον ανωτέρω λόγο ζητάμε η υποβολή του Ε9 για το Α’ εξάμηνο του 2014, να μεταφερθεί έως 31/10/2014 με προοπτική να υποβάλλεται μία φορά ή δύο φορές το χρόνο αφού δεν θα δημιουργήσει επιπλέον κόστος αλλά ούτε και όφελος για το κράτος η πιο συχνή υποβολή του.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2013 καθώς δεν επηρεάζουν άμεσα τα δημόσια έσοδα πρέπει να μετατεθούν προς  μια περίοδο μειωμένων υποχρεώσεων  από πλευράς λογιστικών γραφείων και σε μια περίοδο που δεν θα υπάρχουν σχεδόν όλες οι σημαντικές υποχρεώσεις από τις οποίες θα αντλήσει σημαντικά έσοδα το κράτος. Έτσι προτείνουμε η ημερομηνία υποβολής αυτής της υποχρέωσης να είναι έως 31/10/2014.

Τελευταία  αλλά εξίσου σημαντική είναι η αλλαγή του τρόπου υποβολής των ΜΥΦ και των καταληκτικών ημερομηνιών αυτών. Κατανοούμε πως η υποβολή των ΜΥΦ είναι σημαντική για την εξάλειψη του φαινομένου των εικονικών στοιχείων ιδιαίτερα από όταν καταργήθηκε η θεώρησή  τους. Όμως ο τρόπος υποβολής τους μας βρίσκει αντίθετους καθώς σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση δεν πρόκειται να υπάρξει ορθή διασταύρωση επειδή διαφορετικές κατηγορίες επαγγελματιών έχουν διαφορετική συχνότητα υποχρέωσης υποβολής, ο τρόπος υποβολής είναι δυσνόητος και το σύστημα σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων δεν μπορεί να παραλάβει τα αρχεία των λογιστικών προγραμμάτων. Η μηνιαία ή τριμηνιαία υποβολή των φορολογικών στοιχείων προσθέτει απίστευτη γραφειοκρατία στην ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα του επαγγελματία λογιστή, ο οποίος αναλώνει πολύτιμες εργατοώρες  χωρίς κάποιο άμεσο συμφέρον για το  δημόσιο και δημιουργεί ένα χαοτικό περιβάλλον για όλη την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητη η διασταύρωση αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει, δεν θα δημιουργεί χάος και δεν θα μπερδεύει. Ζητούμε απλοποίηση της εφαρμογής υποβολής όπως επίσης ζητούμε η υποβολή να γίνεται σε ετήσια βάση έως και την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ κάθε τρέχοντος έτους. Έτσι η υποβολή των ΜΥΦ θα γίνει ένα εργαλείο του κράτους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ενώ με την τωρινή του μορφή είναι ένας μηχανισμός είσπραξης προστίμων και τιμωρίας ανθρωπίνων λαθών και παραλείψεων.

Στην μέχρι τώρα πορεία του ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών έχει αποδείξει έμπρακτα τη συνδρομή του  στην πάλη της Ελλάδας να ξεφύγει από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της. Το τίμημα που έχει πληρώσει ο κλάδος μας είναι οικονομικό καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι υποχρεώσεις μας και οι αμοιβές μας κατρακυλούν αφού «ούκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Μα πάνω από όλα η μεγαλύτερη θυσία που έχει κάνει είναι η απώλεια της ανθρώπινης ταυτότητάς μας, της υγείας μας, της οικογένειάς μας, των φίλων μας και των ανθρωπίνων συνθηκών εργασίας. Δεν έχουμε λάβει από πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ποτέ τα εύσημα για την σωστή δουλειά μας και την βοήθεια που παρέχουμε στην επίτευξη των στόχων της ελληνικής οικονομίας, δεν έχει ζητηθεί η άποψη μας για όλα τα θέματα που η καθημερινή μας ενασχόληση με  αυτά μας έχει καταστήσει ειδήμονες  και μας αντιμετωπίζουν συχνά ως επαίτες παρατάσεων. Δεν ζητάμε παρατάσεις, ζητάμε σεβασμό στον καθημερινό αγώνα που κάνουμε, ζητάμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζητάμε συνεργασία για την επίτευξη του κοινού στόχου όλων μας που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η οικονομική εξυγίανση της χώρας μας. Ελπίζουμε έστω και καθυστερημένα να εισακουστούν οι δίκαιες προτάσεις μας και να μη χρειαστεί να επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγουμένων ετών με συνεχόμενες παρατάσεις ολίγων ημερών και εμμέσως επίρριψης της ευθύνης στον σκληρά εργαζόμενο κλάδο των λογιστών. Είμαστε και θα είμαστε σύμμαχοι στα βήματα της οικονομίας προς τα εμπρός και αντίπαλοι  σε αυτά προς τα πίσω

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΑΟΥΡΑ ΚΟΤΣΑΦΤΗ

In this article

Join the Conversation