Σε ερείπια και χαλάσματα μετατράπηκε το ιστορικό κάστρο Ελευθεροχωρίου Παραμυθιάς

Σε ερείπια και χαλάσματα μετατράπηκε το ιστορικό κάστρο Ελευθεροχωρίους Παραμυθιάς, κοντά στην Εγνατία. Θα μπορούσε, όμως, εφόσον βρίσκεται λίγα μέτρα από την Εγνατία, που έχει μεγάλη κίνηση και...

Σε ερείπια και χαλάσματα μετατράπηκε το ιστορικό κάστρο Ελευθεροχωρίους Παραμυθιάς, κοντά στην Εγνατία.

Θα μπορούσε, όμως, εφόσον βρίσκεται λίγα μέτρα από την Εγνατία, που έχει μεγάλη κίνηση και υπάρχει και έξοδος εκεί, να ερευνηθεί αρχαιολογικά, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί τουριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι για την άνοδο στο κάστρο και θα πρέπει κανείς να σκαρφαλώσει στα βράχια, για να το προσεγγίσει. Δεν θα έπρεπε τέτοια μνημεία, και μάλιστα δίπλα στην Εγνατία, να παραμένουν εγκαταλελειμμένα και να μην αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Είναι από τα κάστρα που κατασκεύασε ο Αλή πασάς στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η περιοχή αποτελούσε από τα πανάρχαια χρόνια διάβαση από τη μεγάλη πεδιάδα του Κωκυτού (παραπόταμου του Αχέροντα) προς τα μεσόγεια.

Το κάστρο μήκους 41μ. και πλάτους 29μ., διέθετε δυο εξωτερικούς πύργους τετράγωνους, δεξιά και αριστερά της βόρειας εισόδου, δυο σειρές πολεμίστρες, θολωτά καταφύγια και δωμάτια για τη φρουρά. Διατηρούταν έως το 1912, οπότε εγκαταλείφθηκε.

Φωτογραφιά Γιώργος Μαλαμίδης

In this article

Join the Conversation