Τιμωρήθηκε κανείς για τη εκτέλεση των 49; Το αποτελεσμα των ανακρίσεων και της δίκης

Η εισαγγελία του Κέμπτεν και η δίκη της Νυρεμβέργης

H εκτέλεση των 49 της Παραμυθιάς, ήταν ένα γεγονός που επιχειρήθηκε να διερευνηθεί δικαστικά.

Μετά τον πόλεμο, η εισαγγελία του Κέμπτεν έκανε εξονυχιστικές έρευνες και ανακρίσεις για το ποιος έδωσε την εντολή για τις εκτελέσεις. Αρχικά, θεωρήθηκε υπεύθυνος ο Λοχαγός Alfred Hindelang. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έδωσε εντολή για τον σχηματισμό του αποσπάσματος, αλλά δεν δέχτηκε ότι συμμετείχε στις εκτελέσεις.

Ορισμένοι από τους Γερμανούς αξιωματικούς, είχαν σκοτωθεί στη συνέχεια του πολέμου. Ο Στρατηγός Λαντς, αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στην εκτέλεση των 49. Φαίνεται ότι «εμπνευστής» της σφαγής, ήταν ο διοικητής της Παραμυθιάς Μπρέκερ, ο οποίος όμως δεν αναζητήθηκε ποτέ!

Στο μεταξύ, ο Ναπολέων Ζέρβας το 1947, κατέθεσε ότι δεν υπήρχε «ούτε μία περίπτωση κακοποίησης Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου από τον ΕΔΕΣ».

Ο Λαντς, στη δίκη της Νυρεμβέργης σχολίασε ότι «η αναλογία νεκρών Γερμανών και εκτελεσθέντων) δεν έφτανε ακριβώς το 1 προς 10 (ήταν 1: 9,8…), άρα ήταν μέσα στο πλαίσιο του τότε ισχύοντος διεθνούς δικαίου».

Στις 10 Φεβρουαρίου 1948 ο Α, Τούσσης, ξεκίνησε έρευνα για μια σειρά Ιταλούς, Γερμανούς και Αλβανούς (αριθμ. 315/1946). Οι έρευνες έδειξαν ότι 201 κάτοικοι της Παραμυθιάς και των γύρω περιοχών είχαν δολοφονηθεί και 19 κοινότητες είχαν πυρποληθεί. Στις 10/4/1965, η υπόθεση έκλεισε χωρίς να τιμωρηθεί κανένας.

Λίγο αργότερα, στις 8/7/1965 και ο εισαγγελέας του Κέμπτεν Beck, διέκοψε την έρευνα με το εξής σκεπτικό:

«Κίνητρα, τρόπος διεξαγωγής και στόχος της ενέργειας δεν προσδίδουν στο αδίκημα το χαρακτήρα δολοφονίας (Mord) αλλά το πολύ ανθρωποκτονίας (Totschlag)».

Ως εκ τούτου το αδίκημα είχε παραγραφεί πριν ακόμη από την κατάθεση της καταγγελίας, οπότε η διαδικασία διακόπηκε χωρίς περαιτέρω ενέργειες.

Οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς, αδελφοί Ντίνο, διατήρησαν μετά τον πόλεμο άριστες σχέσεις με πολλούς ναζί.




In this article

Join the Conversation