Κερδισμένη η Ήπειρος από την Philoxenia. Ότι συνέβη στον περίπτερο της περιφέρειας │ Βίντεο – Φωτογραφίες

Θετικά μηνύματα για την νέα τουριστική σεζόν, χειμερινή και θερινή, ελπίζοντας σε νέα ρεκόρ αφίξεων.

Με περισσότερους από 540 εκθέτες, συμμετοχές από 21 χώρες, εκπροσώπηση από όλη την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, δυναμικό παρών από τις περιφέρειες και τους δήμους, 142 hosted buyers, περισσότερες από 4.300 προγραμματισμένες συναντήσεις και δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις, κορυφώθηκε σήμερα η 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, η οποία άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο περίπτερο της περιφέρειας Ηπείρου, στο οποίο φιλοξενούταν δήμοι, φορείς άλλα και επιχειρηματίες, παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση, δίνοντας θετικά μηνύματα για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, ελπίζοντας σε νέα ρεκόρ αφίξεων μετά και την εξαιρετική χρονιά που ολοκληρώνεται με τις εορτές των Χριστουγέννων. Στο περίπτερο βρέθηκαν επισκέπτες άλλα και τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η Ήπειρος με την αξιοποίηση του πλούσιου τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του σημείωσε την σπουδαιότητα της συλογικής προσπάθειας, τονιζοντας πως στην philoxenia ήταν όλοι μαζί. “Το μυστικό της επιτυχίας σε τέτοιες δράσεις είναι η συλλογικότητα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης

Παρόν και ο δήμος Σουλίου, με τον δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη να σημειώνει την σημασία της τουριστική ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την παραγωγή. «Δίνουμε μεγάλο βάρος στην τουριστική μας προβολή και στοχεύουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την συνεργασία των τοπικών φορέων, συλλόγων και επιχειρηματιών του κλάδου του τουρισμού. Στηρίζουμε την τουριστική προβολή της περιοχής μας με δράσεις που θα φέρουν το δήμο Σουλίου στο προσκήνιο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σουλίου. “Όλοι μαζί, με την δημοτική επιτροπή τουρισμού, τον σύλλογο καταλυμάτων και τον σύλλογο τουριστικής ανάπτυξης Παραμυθιάς, θα εργαστούμε για να εχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καραγιάννης.

Ο επικεφαλής της αποστολής της περιφέρειας Ηπείρου, Ηλίας Γκαρτζονίκας, μεταξύ άλλων τόνισε την σημασία της προβολής της Ηπείρου ως ενιαίο προορισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “από τις βραβευμένες ακρογιαλιές του Ιονίου μέχρι τις οροσειρές μας, να προσφέρουμε ενα σύνολο για ιδανικές επιλογές τουρισμού 4 εποχών”. Επίσης αναφέρθηκε στην σύμπραξη φορέων, επιχειρηματιών και  αυτοδιοίκησης υπό τον σχεδιασμό της Π.Η, που μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στην προβολή του τουριστικού προϊόντος.

Στην Philoxenia και ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων και Δράσεων Εναλλακτικού Τουρισμού με τον πρόεδρο Αποστόλη Φούρκα να δηλώνει πως ολοκληρώνεται μια επιτυχημένη χρονιά στον τουρισμό και ξεκινάει με αισιοδοξία μια νέα χρονιά, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκθέσεις από τα μέλη του συλλόγου.  “Δουλειά μας είναι να αναδεικνύουμε την ποιότητα και την μοναδικότητα της περιοχής μας και ευελπιστούμε πολλά από την νέα δημοτική αρχή” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αποστόλης Φούρκας, ο οποιος σημείωσε και αυτός με την σειρά του την ανάγκη για συλλογική δράση

Στην Philoxenia και ο υποσύσταση Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Παραμυθιάς, με προγραμματισμένες συναντήσεις με γραφεία τουρισμού περιοχών κατά μήκους της Εγνατίας.

Μεταξύ των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων της Philoxenia, ξεχώρισε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Dark Tourism», που διερεύνησε το ρόλο που παίζει το «σκοτεινό παρελθόν» ενός τόπου-προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και στην τουριστική εκμετάλλευση αυτών, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, με αξιόλογους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα επίσης σημαντικά, η παρουσίαση 35 τουριστικών start-ups μέσω δύο φορέων: του Digital Greece, πρότζεκτ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, του πρώτου ελληνικού startup επιταχυντή αποκλειστικά για τον τουρισμό, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Δείτε βίντεο από το περίπτερο της Ηπείρου και φωτογραφίες:

In this article

Join the Conversation