«Πράσινο φως» απο το ΣτΕ για το υδροηλεκτρικό φράγμα της Αβαρίτσας, στα όρια του δήμου Σουλίου

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το τρίτο μέρος του σήριαλ που διαρκεί 8 χρόνια με τίτλο “υδροηλεκτρικός σταθμός Αβαρίτσας” στον ποταμό Καλαμά στα όρια του δήμου Σουλίου, παίχτηκε στο συμβούλιο της επικρατείας, με την απόρριψη της προσφυγής 7 πολιτών και του δήμου Φιλιατών και με την απόφαση να εκδίδεται 5 μήνες μετά από πολλές αναβολές.

Ανάδοχος του έργου είναι η ΔΕΗ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και είχαν προηγηθεί συζητήσεις, διαβουλεύσεις και γνωμοδοτήσεις τον Μάρτιο του 2013 από τα δημοτικά συμβούλια Σουλίου και Φιλιατών, με τον δήμο Σουλίου να γνωμοδοτεί θετικά και τον δήμο Φιλιατών αρνητικά. Επίσης θετικά γνωμοδότησε η επιτροπή περιβάλλοντος χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και ο δήμος Ηγουμενίτσας.

Ακολούθησε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων και η έγκριση επέμβασης για το έργο από την τότε αποκεντρωμένη διοίκηση, ενω το έργο πάγωσε μετά απο την απόφαση του δήμου Φιλιατών το Φεβρουάριο του 2014, για προσφυγή στο ΣτΕ.

Λαμβάνοντας υπόψιν τον σχεδιασμό του έργου και τον τρόπο λειτουργίας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχετικά μικρής κλίμακας ως προς το σύνολο των παραμέτρων του

Το έργο, περιλαμβάνει:

  • Φράγμα βαρύτητας από σκυρόδεμα ύψους 10,50 μέτρων και μήκους 150 μ. συνολικά. Στο φράγμα προβλέπεται διάταξη ελευθεροεπικοινωνίας της ιχθυοπανίδας και διάταξη άσκησης αθλητικών δραστηριοτήτων.
  • Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
  • Βελτιώσεις της υφιστάμενης οδοποιίας για την προσπέλαση στη θέση του φράγματος
  • Δίκτυο σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο διανομής

 

In this article

Join the Conversation