Τα θαύματα του Αγίου Δονάτου

Τα θαύματα του Αγίου Δονάτου είναι καταγεγραμμένα στο Συναξαριστή και στα εκκλησιαστικά συγγράμματα του Σαλαμίνιου Σωζομενού, του Νικηφόρου Κάλλιστου, του Ζώτου Μολοσσού και του Νικόλαου Πολίτη.

Η ικανότητα του Αγίου Δονάτου να Θαυματουργεί, φανερώνει την μεγάλη μορφή του Αγίου η οποία μέσα από συνεχή ασκητική, προσευχή, κατάνυξη και ευσεβή ζωή, δέχτηκε το θειο δώρο της ικανότητας να θαυματουργεί.

Πολλά θαύματα αναφέρονται και σήμερα από δεκάδες πιστούς, που βρήκαν την λύση στο πρόβλημα τους μετά από παράκληση και προσκύνημα στο ιερό λείψανο του Αγίου Δονάτου.

Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά συγγράμματα του Σωζομενού, του Νικηφόρου Κάλλιστου, του Ζώτου Μολοσσού και του Νικόλαου Πολίτη τα σημαντικοτερα θαύματα του Αγίου Δονάτου, ειναι:

Η ανάσταση του νεκρού
Είναι από τα μεγαλύτερα θαύματα που συναντούμε στον Χριστιανισμό. Η ανάσταση νεκρών θεωρείται η υπέρτατη απόδειξη αγιοσύνης. Την ταφή ενός νεκρού, εμπόδιζε κάποιος συμπολίτης του, αφού ο νεκρός είχε ανοιχτές οικονομικές διαφορές μαζί του. Ο Άγιος Δονάτος με την δύναμη της προσευχής του, ανέστησε τον νεκρό, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία και έλυσε την διαφωνία του με τον δανειστή του. Ο Άγιος Δονάτος, πρόσταξε τον άνδρα να κοιμηθεί, περιμένοντας πλέον την αιώνια ζωή. Όπως και έγινε. Αυτό ήταν και το θαύμα που έκανε τον Άγιο Δονάτο εναν απο τους πιο περιζήτητους ανθρώπους της Χριστιανοσύνης, την εποχή της ζωής του. Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδος και γρήγορα έγινε παγκόσμια.

Η θεραπεία της κόρης του Αυτοκράτορα Μ. Θεοδόσιου στην Κωνσταντινούπολη
Κατά την συμμετοχή του στην οικουμενική σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, ο Άγιος Δονάτος θεράπευσε την κόρη του Αυτοκράτορα Μεγάλου Θεοδόσιου, η οποία βασανιζόταν από δαιμόνιο. Μάλιστα ο Μέγας Θεοδόσιος, για να τον ευχαριστήσει του επιχορήγησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Ναού στην Γλυκή Παραμυθιάς.

Το μυρόβλητο Σκήνωμα
Όταν το σώμα του Άγιου Δονάτου έφτασε στην Βενετία, το σκήνωμά του ευωδιούσε. Οι Βενετσιάνοι του έδωσαν το όνομα του μυροβλήτου Αγίου

Τα θαύματα της μετατροπής του νερού από δηλητηριασμένο σε πόσιμο
– Το πρώτο θαύμα έγινε στην ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα, στην τότε επισκοπή Ευροίας. Στην περιοχή υπήρχε ελονοσία από ακάθαρτα νερά στην Αχερουσία λίμνη, τα οποία μετέτρεψε σε πόσιμα ο Άγιος Δονάτος με την δύναμη της προσευχής. Στα συγγράμματα το θαύμα αυτό μεταφέρετε με παραφθορά στην γλώσσα του λαού, με τον Άγιο Δονάτο να σκοτώνει το τέρας που βρισκόταν στην πηγή του νερού.
– Το δεύτερο παρόμοιο θαύμα έγινε στην περιοχή των πηγών Αχέροντα, όταν και από τις πηγές ανέβλυζε ακάθαρτο νερό. Ο Άγιος Δονάτος μετά από προσευχή μετέτρεψε το νερό σε πόσιμο και μάλιστα ήπιε πρώτος παρουσία όλης της κοινότητας.

Τα οστά του τέρατος οπως βρίσκονται στον ναό Παναγίας και Αγίου Δονάτου πίσω απο το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου μας, στο Μουράνο της Ιταλίας

Τα θαύματα της ανομβρίας
– Στο πρώτο θαύμα, η περιοχή των Φιλιατών, μαστιζόταν από παρατεταμένη ανομβρία η οποία είχε προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στα σπαρτά και στην ζωή των κατοίκων. Ο Άγιος Δονάτος παρουσία των κατοίκων και μετά από προσευχή, κατάφερε να έρθει βροχή και να απαλλάξει τον κόσμο από ένα τεράστιο πρόβλημα
– Παρόμοιο και το δεύτερο θαύμα ου Αγίου Δονάτου, ο οποίος κατά την περιοδεία του, ως άλλος Μωυσής χτυπώντας το χώμα με το ραβδί του, αποκάλυψε μια πηγή σε περιοχή που μαστιζόταν από έλλειψη νερού.

Η εξόντωση του τέρατος
Στο θησαυροφυλάκιο του Βασιλιά, είχε φωλιάσει ένα τερατώδες φίδι, το οποίο για πολύ καιρό είχε προκαλέσει φόβο και τρόμο τόσο στην βασιλική οικογένεια όσο και στους αυλικούς. Ο Άγιος Δονάτος με το ραβδί του το πρόσταξε να βγει έξω και να τον ακολουθήσει μέχρι την αυλή, όπως και έγινε. Εκεί οι στρατιώτες του Βασιλιά σκότωσαν το τερατώδες φίδι.

In this article

Join the Conversation