Η Ομιλία Πιτούλη στο 3ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Γ. Θωμάς, συμμετείχε στο 3ο Τακτικό Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα από 24 έως 27 Ιουλίου 2014....

Μέσα σε αυτό τον «αγώνα επιβίωσης»ας μου επιτραπεί η έκφραση είχαμε εκτός των άλλων και την διαχρονική προσπάθεια του κεντρικού κράτους, που από  την μία πλευρά ψήφισε τον νέο Νόμο για την Αυτοδιοίκηση προβλέποντας την αυτοτέλειά της και από την άλλη καταβάλει και επιτυγχάνει τον στραγγαλισμό μας με  από την απόλυτη εξάρτησή μας από αυτήν.

Κυρίες και κύριοι,
Η Ήπειρός μας έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της πρέπει στο ελληνικό γίγνεσθαι αλλά και στο πανευρωπαϊκό. Αυτό όμως για να συμβεί  εκτός της δικής  μας προσπάθειας και της δικής σας υποστήριξης, χρειάζεται πρώτα  και πάνω από όλα την θέληση του Αθηνοκεντρικού κράτους να δώσει την ευκαιρία του σχεδιάζειν-προγραμματίζειν και εκτελείν, στους ανθρώπους που γνωρίζουν και όχι σε αυτούς που στρογγυλοκάθονται στο κλεινόν άστυ και προχωρούν χωρίς πολλές φορές να ξέρουν κατά που πέφτει  η Ήπειρος.

Βασικές στοχεύσεις μας, είναι και πρέπει με γοργά βήματα  να προχωρήσουν σε ολοκλήρωση. Η ανάδειξη και πιστοποίηση των προϊόντων μας με ταυτόχρονη προώθηση και στόχευση όχι μόνον την εγχώρια αγορά, αλλά με την βοήθειά σας την παγκόσμια.

Η ταυτόχρονη προώθηση όλων των μορφών τουρισμού στην περιοχή μας και τέλος η άρτια προσβασιμότητα προς και από την Ήπειρο. Προχωρώντας όμως ένα βήμα παραπέρα από τα προαναφερθέντα, οφείλω να  θέσω και μία παράμετρο η οποία μέχρι σήμερα μας έχει  βασανίσει υπέρμετρα και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

Οφείλουν οι τοπικές κοινωνίες, όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες για την περιοχή μας, να βάλουν στο περιθώριο τις μεμψιμοιρίες και τα τοπικά εντός εισαγωγικών «μικροσυμφέροντα»  κοιτώντας το κοινό συμφέρον, το συμφέρον για την Ήπειρο.

Αυτό έχει βέβαια να κάνει και με το ότι αυτές, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τον πολιτικό κόσμο. Οφείλουμε να την ξανακερδίσουμε και γνωρίζω ότι τουλάχιστον σαν Περιφερειακή Αρχή το έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Με αυτές τις σκέψεις, κλείνοντας και τούτο γιατί ο χρόνος των εισηγήσεων ήταν πολύ περιορισμένος, εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο  με καλά συμπεράσματα και προτάσεις.

Η Ήπειρος μας έχει ανάγκη όλους. Ευχαριστώ.»

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!