Αυτόνομη κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την ΠΕΔ Ηπείρου

Την αυτόνομη κάθοδο των δημοτικών παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές για νέα διοίκηση στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, ανακοίνωσαν και επισήμως πριν από λίγη ώρα, με...

Μια στρατηγική αντίληψη, που οφείλουν να υπηρετήσουν όχι για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών υπολογισμών και συμφερόντων, αλλά λόγω της επείγουσας ανάγκης υπεράσπισης της κοινωνίας απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή, με ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των αδυνάμων, διασφάλισης των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου από την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων, όπως είναι οι κοινωνικές δομές, η καθαριότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων κλπ, που μεθοδεύεται από την παρούσα συγκυβέρνηση, υπό το άγρυπνο βλέμμα του κ. Φούχτελ και των συνεργατών του.

Από την άλλη, πέραν της ενεργού συμμετοχής τους στις κοινωνικές συγκρούσεις για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τα νέα συλλογικά όργανα της Τ.Α θα πρέπει να ασκήσουν και να υπερασπιστούν με κάθε μέσο τα συνταγματικά δικαιώματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία παραβιάζονται (πόροι, διοικητική αυτοτέλεια, άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής κ.λπ.) και περιστέλλονται διαρκώς από το σημερινό μνημονιακό καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης».Εμείς, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης στους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, που προερχόμαστε από την ριζοσπαστική αριστερά, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και τα κινήματα, επιδιώκουμε να φέρουμε στην ΠΕΔ Ηπείρου αυτή τη νέα- εναλλακτική αντίληψη για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και τη συμμετοχή των πολιτών, που θα βρίσκεται στον αντίποδα του «Καλλικράτη» και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, επικεντρώνοντας κυρίως στον δημότη και τις ανάγκες του, στην Ήπειρο και τις δυνατότητές της, στην πραγματική ανάπτυξη (οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική, οικολογική), μέσα από ένα εναλλακτικό μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και το περιβάλλον.Βασικοί προγραμματικοί άξονες, αλλά και «κόκκινες γραμμές» για μας, είναι:

• Η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης απέναντι στις πιέσεις, άμεσες και έμμεσες, για ιδιωτικοποίηση και υπερφορολόγηση των πολιτών.
• Η διεκδίκηση με κάθε μέσο της άμεσης απόδοσης των συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένων πόρων και της κατανομής τους με ένα αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
• Η ύπαρξη ενός διακριτού επιχειρησιακού προγράμματος για τους Δήμους στο νέο ΕΣΠΑ, με αυξημένο ποσοστό και επεξεργασμένο από την ίδια την Αυτοδιοίκηση, με στόχευση την αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής.
• Η κατάργηση του Παρατηρητηρίου, η απλοποίηση των πολλαπλών γραφειοκρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία υποστηρικτικών και συμβουλευτικών δομών.
• Η διασφάλιση πλήρων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους.
• Η ενίσχυση της Κοινωνικής Μέριμνας και Προστασίας των αδυνάμων και η στήριξη των Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• Η ενίσχυση και διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών και των λειτουργιών δημοκρατικού προγραμματισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
• Η ανατροπή του «Καλλικράτη» και η αντικατάστασή του με ένα θεσμικό πλαίσιο που να μετατρέπει την τοπική αυτοδιοίκηση από έναν γραφειοκρατικό και απομακρυσμένο από τον πολίτη θεσμό, σε θεσμό δημοκρατικό και συμμετοχικό.

Με αυτές τις σκέψεις και προθέσεις, αλλά και με την πεποίθηση ότι μπορούμε να χαράξουμε μια διαφορετική πορεία για την Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία και τη χώρα, καλούμε σε συσπείρωση και αγωνιστική συστράτευση όλους εσάς, τους Αιρετούς της Τ.Α της Ηπείρου, που θεωρείτε τους εαυτούς σας ως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και επιδιώκετε να εκφράσετε τις πραγματικές ανάγκες και τις αγωνίες της, μέσα από συνεχείς αγώνες και διεκδικήσεις, τόσο εντός των Δημοτικών Συμβουλίων, όσο και στα όργανα της ΠΕΔΗ και της ΚΕΔΕ.-

1. Νάτσης Λάζαρος -«Γιάννενα πολίτες για την Ανατροπή».
2. Ματσάγκας Μανώλης –«Ριζοσπαστική Ανατροπή Δήμου Ζίτσας».
3. Δαλκαβούκης Βασίλειος –«Κοινόν των Ζαγορίων».
4. Κιτσαντά Λίτσα –«Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή».
5. Πεσλής Χαράλαμπος –«Παρέμβαση Πολιτών».
6. Τσίπρας Λεωνίδας –«Συνεργασία Πολιτών Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Αρτας».
7. Μουσαβερές Θεόδωρος –«Δήμος Πολιτών» Νικ. Σκουφά.
8. Βασιλείου Δημήτρης –«Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία».
9. Ράπτης Αθανάσιος –Δυνατά για μια Νέα Αρχή».
10. Νταής Αντρέας –«Δημοτική Συνεργασία Ηγουμενίτσας».
11. Σακαρέλης Δημήτρης -«Ενωτική κίνηση για την Ανάπτυξη».

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!