Σήμερα στις 21:00 στη Παραμυθιά τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Θεσπρωτία του Edward Lear»,

Σήμερα Παρασκευή στις 21:00 θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Καρκαμίσι στη Παραμυθιά, τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Θεσπρωτία του  Edward Lear», που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Σουλίου, την εφορεία...

Σήμερα Παρασκευή στις 21:00 θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Καρκαμίσι στη Παραμυθιά, τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Θεσπρωτία του  Edward Lear», που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Σουλίου, την εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας.

Σε ηλικία 37 χρονών, ο γνωστός ζωγράφος βρέθηκε στην Παραμυθιά τον Μάιο του 1849 και αποτύπωσε την περιοχή σε 4 υδατογραφίες, η οποίες βρίσκονται στην βιβλιοθήκη Houghton του πανεπιστήμιου Harvard καθώς και στην Γεννάδειο βιβλιοθήκη.

Ήδη από το 2013 η paramythia-online.gr, είχε εντοπίσει τα έργα του Edward Lear, και ειχε παρουσιάσει 4 μοναδικές υδατογραφίες, φανερώνουν την εικόνα της Παραμυθίας και του Σουλίου του 1849. Στην πρώτη παρουσιάζεται η πόλη της Παραμυθιάς, στην δεύτερη η λίμνη Χοτκοβα στην τρίτη ο ποταμός Κοκκυτος και στην τέταρτη το κάστρο της Κιάφας στο Σούλι.

Η υδατογραφίες περιέχουν σημειώσεις που αφορούν τις αισθήσεις του ζωγράφου, όπως κουδουνίσματα από τα πρόβατα, χρωματισμοί και αισθήματα και πολλά άλλα. Ο Edward Lear (Εδουάρδος Ληρ επί το ελληνικότερον) συνήθιζε να σχεδιάζει με εξαιρετική ακρίβεια και να προσθέτει πολλές σημειώσεις πάνω στο χαρτί που αργότερα τον βοηθούσαν να μεταφέρει την εικόνα σε πίνακα με χρήση λαδομπογιάς.

Δείτε 4 έργα του Edward Lear απο τη Παραμυθιά, ενώ στην έκθεση θα μπορέσετε να δειτε το σύνολο των έργων για την Θεσπρωτία:


In this article

Join the Conversation