ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Να μην πληρωθούν οι επόμενες δόσεις

Ψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας: Εδώ και 4 μήνες η κυβέρνησή μας καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πετύχει μια έντιμη συμφωνία με τους δανειστές, που θα τερματίζει τη μνημονιακή λιτότητα....

Ψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας:

Εδώ και 4 μήνες η κυβέρνησή μας καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πετύχει μια έντιμη συμφωνία με τους δανειστές, που θα τερματίζει τη μνημονιακή λιτότητα. Γιατί καμιά συμφωνία με τους δανειστές, που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο της εργασίας και των κινημάτων.

Ένας κόσμος που δεν του αξίζει να παραμένει σε αυτή την παραλυτική αναμονή, ούτε να ανεχτεί –και πολύ περισσότερο να κληθεί να υπερασπιστεί μορφές μνημονιακής διολίσθησης. Στη σημερινή συγκυρία δεν αρκεί να διεξάγεται η συζήτηση με επιθετικούς προσδιορισμούς του τύπου «έντιμη – επώδυνη», καθώς είναι προφανές ότι η όποια συμφωνία –ή η μη επίτευξή της– θα σφραγίσει την πορεία του κόσμου της εργασίας αλλά και της Αριστεράς για πολλά χρόνια. Θεωρούμε ότι στη πρόσφατη συνάντηση των Γιούνκερ- Τσίπρα στις Βρυξέλλες, το εξωφρενικό κείμενο-πρόταση συμφωνίας των δανειστών, επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση.

Για εμάς, η συμφωνία που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι αυτή που:

•Θα επιτρέπει τις αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και συντάξεις, τη θέσπιση συλλογικών συμβάσεων και την απαγόρευση των ομαδικών απολύσεων. •Θα εντείνει τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και του πλούτου, μειώνοντας αντίστοιχα την έμμεση φορολογία.
•Θα περιλαμβάνει δραστική μείωση του χρέους και αποπληρωμή υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης.
•Θα βάζει τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις και την περαιτέρω εκποίηση των κοινών αγαθών.

Αν δεν εξασφαλίζονται αυτά τα στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα, δεν πρέπει να συναφθεί συμφωνία και βεβαίως δεν πρέπει να πληρωθούν οι επόμενες δόσεις.

Προφανώς, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες μιας τέτοιας λύσης και τις ενδεχόμενες συνέπειές της, ωστόσο αρνούμαστε να αποδεχτούμε τη συνέχιση της μνημονιακής καταστροφής των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο όνομα της παραμονής στο ευρώ. Καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ενεργοποιηθούμε, γιατί στις παρούσες συνθήκες, η κινητοποίηση της νεολαίας, του κόσμου της υπαίθρου και της εργασίας και γενικά η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα είναι απολύτως απαραίτητη

In this article

Join the Conversation