Μάριος Κάτσης: Αταλάντευτα και υπερήφανα ΟΧΙ

Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα και τον τόπο, συνιστώ σε όλες και σε όλους ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Το τελεσίγραφο της 25ης του Ιούνη των...

Η τρομοκρατία τους δε θα περάσει. Παρά τις όποιες δυσκολίες που παρουσιάζονται, οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες, το ίδιο και η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Όλοι αναρωτιούνται τι σημαίνει το ΌΧΙ; Το δημοψήφισμα δε γίνεται για το νόμισμα όπως θέλουν να μας πείσουν οι υποστηρικτές του μνημονίου. Το όχι δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ρήξη με τις πολιτικές και τις πρακτικές που προσβάλλουν την ίδια την Ευρώπη.

Το  περήφανο  ΌΧΙ στην υποτέλεια ,την αναξιοπρέπεια και την έλλειψη προοπτικής θα δώσει στη χώρα μας πολύ πιο ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση και ισχύ. Θα φέρει τους  δανειστές  αντιμέτωπους με την πιο κρυστάλλινη αλήθεια:  ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί, ότι η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε.

Η Ελλάδα δεν θα θάψει την δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε  αφήνοντας τον λαό φοβισμένο, στο περιθώριο, χωρίς γνώμη για το μέλλον του. Έπεσε στο ελληνικό λαό ο κλήρος, να προασπίσει τις θεμελιακές αρχές της Ευρώπης, όπως η δημοκρατία, η ισότητα  και η αλληλεγγύη και να μην επιτρέψει την διολίσθηση της, μια και καλή,  σε αντιδραστικά μονοπάτια οικονομικού ολοκληρωτισμού.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, στη μακρόχρονη ιστορία τους, απέδειξαν ότι με λαϊκή ενότητα μπορούν να αντέξουν και να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία, να δώσουν μάχες νικηφόρες που φάνταζαν καταδικασμένες από τον αρχικό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων.

Περήφανα και αταλάντευτα λοιπόν, λέμε ΟΧΙ στο τελεσίγραφο, όχι δηλαδή στο:

–  Να μη προβλεφθεί οριστική λύση για το χρέος
–  Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση
Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά
Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες
Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)
Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)
Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ
Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό
Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρου
Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ.
Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%
Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021
Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί
Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις
Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών
Να μειωθούν οι μισθοί
Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).
Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.
Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.
Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του

In this article

Join the Conversation