Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Ψηφίστε με ελεύθερη βούληση

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού  Συλλόγου Θεσπρωτίας, στην έκτακτη  συνεδρίασή του  της  2ας  Ιουλίου 2015, μετά από πρόσκληση του Προέδρου, συζήτησε το ζήτημα της προκήρυξης του εθνικού δημοψηφίσματος στις...

Από την άλλη πλευρά μέσα από την διαδικασία του επικειμένου Δημοψηφίσματος αναδεικνύονται πολλά  νομικά και δικαιοπολιτικά ζητήματα  , με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε απάντηση στο ερώτημα του Δημοψηφίσματος  να είναι δεκτική πολλαπλών και διαφορετικών ερμηνειών. Κάποιος πολίτης ψηφίζει ΟΧΙ στο ερώτημα, εννοώντας ότι αρνείται κάποια μέτρα που αυτός κρίνει ότι  είναι καταστροφικά  και  το ΟΧΙ αυτό εκλαμβάνεται ως άρνηση στο ευρώ – κατάφαση στην έξοδο από την ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλος πολίτης ψηφίζει ΝΑΙ στο ερώτημα εννοώντας ότι θέλει να μείνει η χώρα στο ευρώ και η ψήφος του αυτή εκλαμβάνεται ως κατάφαση στα σκληρά μέτρα και μάλιστα στο σύνολό τους. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι ορατό ενδεχόμενο την επομένη του Δημοψηφίσματος να υπάρξει στη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, ο εφιάλτης του Διχασμού ο οποίος τόσα δεινά επέφερε στο λαό μας.

Τούτο διότι σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι την επομένη της ψήφου, θα υπάρξουν σκληρά μέτρα σε βάρος των πολιτών είτε πλειοψηφήσει το ΝΑΙ είτε το ΟΧΙ. Δυστυχώς το ζητούμενο είναι να αποτραπούν χειρότερες  καταστάσεις, μάλλον προβλέψιμες, με δεδομένα την ήδη επελθούσα και τυπικά χρεοκοπία και το προσβλητικό φαινόμενο του συνωστισμού πολιτών ευρωπαϊκής χώρας, μπροστά στα κλειστά υποκαταστήματα των Τραπεζών. Επομένως, ενδέχεται σφόδρα, να έχουμε το διχαστικό φαινόμενο ο ένας να κατηγορεί τον άλλον, ως υπαίτιο της δεινής κατάστασης στην οποία θα περιέλθει η χώρα.

Καταλήγοντας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας θεωρεί ότι, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εντός και εκτός Ελλάδας εξελίξεις είναι  πρώτιστης  σημασίας να επικρατήσει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σύνεση από όλες τις πλευρές.

Είναι ώρα που όλοι μας, ανεξαρτήτως θεσμικής  ιδιότητας και κομματικής ή πολιτικής προέλευσης, έχουμε ατομική και συλλογική  ευθύνη και υποχρέωση να συμβάλλουμε στη διατήρηση της ενότητας και της αλληλεγγύης του Ελληνικού Λαού.  Ενδεχομένως το καλύτερο για την χώρα και για τους πολίτες θα ήταν να μην είχε προκηρυχθεί καν το συγκεκριμένο Δημοψήφισμα, παρά ταύτα όμως οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην ομαλή διεξαγωγή του και την  αβίαστη έκφραση της γνώμης τους.


In this article

Join the Conversation