Αφιέρωμα στον Σπύρο Μουσελίμη, στο σεμινάριο «Μουσεία-Περιβάλλον-Πολιτισμός»

Αφιέρωμα στον Παραμυθιώτη αυτοδίδακτο λαογράφο και αρχαιολόγο αείμνηστο δάσκαλο Σπύρο Μουσελίμη, που υπήρξε πρωτοπόρος, περιελάμβανε το μεταξύ άλλων, το σεμινάριο με τίτλο «Μουσεία-Περιβάλλον-Πολιτισμός» από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,...

Αφιέρωμα στον Παραμυθιώτη αυτοδίδακτο λαογράφο και αρχαιολόγο αείμνηστο δάσκαλο Σπύρο Μουσελίμη, που υπήρξε πρωτοπόρος, περιελάμβανε το μεταξύ άλλων, το σεμινάριο με τίτλο «Μουσεία-Περιβάλλον-Πολιτισμός» από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Όπως τόνισε ο φιλόλογος και συγγραφέας Σπύρος Εργολάβος, που συνδεόταν μαζί του και με πολύ επιτυχημένο τρόπο έχει αναδείξει σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης του, ο Σπύρο Μουσελίμης έδωσε άλλη διάσταση στη Θεσπρωτική λαογραφία και αρχαιολογία, χρησιμοποιώντας δικές του αποτελεσματικές μεθόδους, που τον καταξίωσαν και τον έκαναν αποδεκτό στον επιστημονικό χώρο.

Αφού «δουλεύτηκε» πρώτα με το πνεύμα του καιρού και του τόπου του, συμμετείχε ενεργά σʼ αυτό που συντελούνταν γύρω του. Η ανεκτίμητη προσφορά του φαίνεται και από το γεγονός ότι τα αρχαιολογικά και λαογραφικά στοιχεία, που εκείνος αποθησαύρισε, χρησιμοποιούνται από σύγχρονους επιστήμονες στις έρευνές τους.

Ο μαθητής Χρήστος Φράγκος, με μια πολύ καλά επιμελημένη εισήγηση, ακολούθησε τα βήματα του Σπύρου Μουσελίμη, του απλού αυτού εργάτη του πνεύματος και σκαπανέα της θεσπρωτικής γης, που αποδείχθηκε πρωτεργάτης της ανεύρεσης του Αρχαίου Νεκρομαντείου του Αχέροντα, αλλα και της καταγραφής και της μελέτης όλων σχεδόν των μνημείων στη Θεσπρωτία.

In this article

Join the Conversation