Ομόφωνα «ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου για τη μετονομασία της Νεράιδας σε «Μενίνα»

Στην χτεσινή συνεδρίαση

Ιστορικούς λόγους και την ανάγκη διατήρησης της συλλογικής μνήμης επικαλέστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου, εγκρίνοντας ομόφωνα την πρόταση για τη μετονομασία της Νεράιδας σε Μενίνα.

Η πρόταση, η οποία συνδέει τον πολιτισμό με την ιστορική μνήμη της περιοχής, βασίζεται τόσο στην επιθυμία της τοπικής κοινωνίας όσο και στην ιστορική βαρύτητα που φέρει το παλαιό τοπωνύμιο.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Θωμάς Οικονόμου, ο οποίος ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους κρίνεται επιβεβλημένη η επιστροφή στην παλαιά ονομασία.

Όπως εξήγησε, η αλλαγή του τοπωνυμίου από «Μενίνα» σε «Νεράιδα» έγινε το 1955, στο πλαίσιο της τότε κρατικής πολιτικής για την αντικατάσταση ξενόγλωσσων ονομάτων. Ωστόσο, η ονομασία «Μενίνα»:

  • Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική μάχη της 17ης και 18ης Αυγούστου 1944, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσπρωτία.
  • Παραμένει ζωντανή στην καθημερινή χρήση και την προφορική παράδοση τόσο των κατοίκων του οικισμού όσο και της ευρύτερης περιοχής.
  • Η πρόταση συνοδεύεται από θετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και τυγχάνει της πλήρους στήριξης της τοπικής κοινωνίας.

Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του δημοτικού συμβούλου Νικόλαου Αθανασίου, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί το πρώτο, θεσμικό βήμα και δεν επιφέρει άμεση αλλαγή.

Για την ολοκλήρωση της μετονομασίας θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διοικητική οδός:

  • Εξέταση του αιτήματος από το αρμόδιο Συμβούλιο Τοπωνυμιών.
  • Έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
  • Επίσημη ολοκλήρωση της διαδικασίας με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

In this article