Ο Βασίλης Παρόλας στην «Ύπαιθρος Χώρα»: Αναπτυξιακή προσπάθεια με καινούργιες προυποθέσεις

Των: Ανθής Γεωργίου και Κυριάκου Λάμπρου Αυτή την περίοδο, γίνονται σημαντικά βήματα από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας-Πρέβεζας, με τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών στην ελιά, στα όσπρια, αλλά...

Την ίδια στιγμή, έχει δημιουργηθεί και μια Ομάδα Παραγωγών οσπρίων, η οποία αποτελείται από 25 άτομα. Η έδρα τους είναι στην περιοχή Φανάρι, στο παλιό νεκρομαντείο, στην περιοχή Καναλακίου. «Έχουμε επεκτείνει τα όρια του συνεταιρισμού και στην Πρέβεζα, καθώς η εκεί Ένωση πτώχευσε πριν από μερικά χρόνια. Η δραστηριότητα αυτή έχει μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη, καθώς έχουν εξαιρετικής ποιότητας όσπρια, φασόλια (μέτριο φασόλι, το μπαρμπούνι και το μαυρομάτικο) και ρεβίθια, και εμείς, ως συνεταιρισμός, μπορούμε να αναλάβουμε τη συλλογή, τη διαλογή, τη συσκευασία και τη διάθεση των προϊόντων. Στους αγρότες θα μείνει μόνο το παραγωγικό κομμάτι», τονίζει ο Β. Παρόλας.

Όταν οι παραγωγοί αποδεσμευτούν από το άγχος της διάθεσης της παραγωγής τους, θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε τριπλασιασμό της παραγωγής τους. Αυτήν τη στιγμή, παράγουν 500 τόνους και οι δυνατότητες είναι να φτάσουν έως και τους 1.500 τόνους, ενώ όλοι τους διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις γης. Μέχρι τώρα παράγουν μόνο όση ποσότητα οσπρίων μπορούν να διαθέσουν κατ’ ιδίαν οι γυναίκες στη λαϊκή και ο γιος στον πάγκο. Όπως εξηγεί ο Β. Παρόλας, τα περισσότερα, που πωλούνται, είναι εκτός φορολογικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα μόλις το 35% με 40% της συνολικής παραγωγής να περνάει μέσω της εφορίας.

Μονόδρομος η επένδυση στο επώνυμο προϊόν
Το μεγάλο πρόβλημα είναι η… ανωνυμία των προϊόντων των παραγωγών. Παράλληλα, τα 2/3 των οσπρίων στη χώρα εισάγονται και, σε συνδυασμό με τα ανώνυμα προϊόντα, οι τιμές συμπιέζονται. Έτσι, οι παραγωγοί υποφέρουν και από πλευράς τιμών, αλλά και από το υψηλό κόστος παραγωγής, που είναι μέχρι και 60% με 80% παραπάνω από άλλες χώρες. Επομένως, «δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις ανταγωνιστικό προϊόν με τέτοιους όρους. Ταυτόχρονα, πρέπει και η συνεταιριστική παραγωγή να αυξηθεί. Δεν μπορεί με μόνο 10% συνεταιριστική παραγωγή στην Ελλάδα, να έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πρέπει να επενδύσουμε στο επώνυμο. Η ομάδα οσπρίων, που, αυτήν τη στιγμή, έχει συσταθεί, είναι στη φάση επιχειρηματικού σχεδίου για την προώθηση επώνυμου προϊόντος, που θα έχει να κάνει με την περιοχή προέλευσης. Κάνοντας πολύ καλή διαλογή, αλλά και συσκευασία, έχω την αίσθηση ότι το εγχείρημα θα πάει εξαιρετικά και θα μπορούμε να χτυπήσουμε και αγορές του εξωτερικού όπου εκεί οι τιμές θα είναι πολύ καλύτερες και για εμάς, αλλά και για τον παραγωγό», εξηγεί ο Β. Παρόλας.

Κτηνοτροφία
Ακόμα ένα εγχείρημα της Ένωσης αφορά και την κτηνοτροφία της περιοχής. Έχει δημιουργηθεί μία κτηνιατρική υπηρεσία, που παρέχει φάρμακα, με υπευθύνους έναν κτηνίατρο εκτροφής και έναν ζωοτέχνη. Ήδη, από τους 1.700 κτηνοτρόφους του νομού, οι 400 έχουν συνάψει συμφωνητικό υποστήριξης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ομάδα 50-60 κτηνοτρόφων, για να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του γάλακτος. Επόμενος στόχος είναι η εμπορία γάλακτος, η παστερίωση και γιαουρτοποίηση, καθώς και η αξιοποίηση των τοπικών τυροκομείων για φασόν παραγωγή τυροκομικών. Όλα αυτά με τέτοιες προδιαγραφές, ώστε να μπορούν να προωθηθούν τα προϊόντα στις αγορές τους εξωτερικού. Η επιλογή των κτηνοτρόφων, όπως τονίζει ο Β. Παρόλας, έχει γίνει με βάση τις δυνατότητες των εγκαταστάσεών τους, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν το προϊόν από την παραγωγή μέχρι την επεξεργασία και την παραλαβή του τελικού προϊόντος: «Θέλουμε να υπάρχει πλήρης καθετοποίηση, με σωστές διαδικασίες, γιατί έτσι αποκτάς μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αλλά και βέλτιστη. Η προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθεί στα μέσα της χρονιάς, περιμένοντας να βγει και το αντίστοιχο πρόγραμμα για τις ομάδες των κτηνοτρόφων».

Συνεργασίες
Άλλος ένας βασικός στόχος του συνεταιρισμού είναι η συνεργασία με τις συνεταιριστικές οργανώσεις των Ιωαννίνων και της Άρτας, ώστε να επιτευχθεί παρέμβαση στο κομμάτι των εισροών: «Μεγαλώνοντας τον όγκο σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα, θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια μείωση τιμών στο 20%. Αυτό αμέσως απελευθερώνει τεράστιες δυναμικές τόσο στην παραγωγή όσο και στο κέρδος του παραγωγού, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την απασχόληση, καθώς κρατάει τον κόσμο στην ύπαιθρο», τονίζει ο Β. Παρόλας.

Και συμβολαιακή γεωργία

Στα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα που έχουν οι Ομάδες Παραγωγών, όπως μας λέει ο Β. Παρόλας, είναι η δυνατότητα λειτουργίας τους μέσω συμβολαιακής γεωργίας, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, που αναπτύσσεται θετικά σε αυτόν τον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, «οι παραγωγοί μπορούν να εξυπηρετηθούν και από πλευράς κεφαλαίου κίνησης και από πλευράς εφοδιασμού. Παράλληλα, να μπορούμε κι εμείς να έχουμε τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης, να εξυπηρετούμε την απορρόφηση της παραγωγής των ομάδων και την προώθησή τους στο εμπόριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και, συνοδευόμενο με την κάρτα του αγρότη, που προωθείται, μπορούμε να τα πάμε ιδιαίτερα καλά. Η σημαντικότερη παρέμβαση είναι αυτή στο κομμάτι των εισροών μέσω του συνεργατισμού για να μπορέσουμε να πετύχουμε μείωση, έστω 20%, και είμαστε σε πολύ καλό σημείο σε αυτό το κομμάτι», σημειώνει ο Β. Παρόλας.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!