Κυριάκος Μητσοτάκης | Ο παππούς του Πρωθυπουργού που πολέμησε για την απελευθέρωση του 1913

Με αφορμή την σημερινή 111η επέτειο από την απελευθέρωση της Παραμυθιάς

Μεταξύ των σωμάτων και των αντρών που έδρασαν κατά την διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάτάκης, παππούς του σημερινού Πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το τάγμα του θρυλικού Καπετάνιου Δεληγιαννάκη αλλα και ηγούμενος δικού του τάγματος, ήταν μέρος των 3.500 Κριτηκών που πολέμησαν στην περιοχή.

Έδρασε και στο Μπιζάνι και μαζί με το ταγμα του Δημητρίου Μπότσαρη με δύναμη περισσοτέρων από 500 μαχητών από την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς, έδρασαν και για τον έλεγχο της μοναδικής διόδου από Τσερίτσανα προς Δύο Βουνά Ολύτσικας καθώς και προς το Σένικο Δωδώνης, που τότε άνηκε διοικητικά στη Παραμυθιά, που σήμερα εορτάζεται η 111η επέτειο από την απελευθέρωση της (23.02.1913).

Συμμετείχε επίσης πρωτοστατώντας με το τάγμα του, στην απελευθέρωση και της Σιάτιστας.

Γεννήθηκε στα Χανιά και καταγόταν από σπουδαία οικογένεια πολιτικών με μεγάλη παράδοση. Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος και πολιτικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και μητέρα του η Κατίγκω Βενιζέλου, αδερφή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Εξελέγη βουλευτής Χανίων πολλές φορές, ενώ ηταν νυμφευμένος με τη Σταυρούλα, κόρη του Χαράλαμπου Πλουμιδάκη, με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αδελφός του ήταν ο επίσης πολιτικός Αριστομένης Μητσοτάκης.

Στις 27 Απριλίου 1908 επανεκδίδει την εφημερίδα Κήρυξ ενώ υπήρξε συνιδρυτής της πρώτης δημοτικιστικής κίνησης στην Κρήτη ο Σολωμός.  Στη διάρκεια της Κατοχής λαμβάνει μέρος την αντίσταση ως πολιτικό στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης.



In this article

Join the Conversation