BINTEO: Παρουσιάστηκε το σχέδιο για το Εμπορευματικό Κέντρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Διαμορφώνοντας το ρόλο του Λιμένα στη νέα μεταφορική αλυσίδα», την οποία διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, στα πλαίσια υλοποίηση του Έργου...

 

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Θεσπρωτίας κ. Κάτσης Μάριος, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας Βασίλειος, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και Υπεύθυνη για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κα Καλογιάννη Τατιάνα, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Θωμάς, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος Ιωάννης, η Δήμαρχος Σουλίου κα Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών της Αλβανίας κα Arglita Totosami, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Πέτρος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίο Ελλάδος – Τμήματος Ιωαννίνων κ. Παπαβρανούσης Χρίστος, καθώς και πλήθος εκπρόσωπων φορέων του Νομού Θεσπρωτίας.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κος Ανδρέας Νταής, στην ομιλία του τόνισε ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, επιδιώκοντας να αναπτύξει όχι μόνο τις δραστηριότητές του, αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής της Θεσπρωτίας, προσπαθεί,  να αξιοποιήσει πλήρως, τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της δίνουν η Εγνατία και η προνομιακή θέση του λιμένα. Αναφέρθηκε στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το ζήτημα της Β’ Φάσης του Λιμένα και στις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν τον τελευταίο καιρό, ώστε να καταστεί λειτουργική και να ενοποιηθεί με τις υπάρχουσες υποδομές του λιμένα. Τόνισε επίσης, ότι η ίδρυση του Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή της Ηγουμενίτσας αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και εθνική, διότι ενισχύεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα συνδυασμένων μεταφορών η πλευρά διακίνησης  εμπορευμάτων, κυρίως κατά μήκος της Εγνατίας Οδού – Ιονίου Αδριατικής. Ευχαρίστησε τους εταίρους του έργου για την συνολική και σημαντική συμβολή τους στην υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης της κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου/ Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσπρωτίας. Η ένταξη του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταφορών “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF Transport – MoS) και η χρηματοδότηση του από Ευρωπαϊκούς Πόρους/ Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων/ Ίδια συμμετοχή, αποτελεί μοναδική ευκαιρία αύξησης των επενδυτικών πόρων για την περιοχή της Θεσπρωτίας και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, με όλα τα συνακόλουθα άμεσα και έμμεσα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Έκλεισε, τονίζοντας ότι η συνεργασία του λιμανιού με τους φορείς της πόλης της Ηγουμενίτσας, αλλά και γενικότερα στην διερεύνηση, αξιοποίηση και κοινή δράση σε μείζονα ζητήματα που θα αποφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, τόνισε ότι το θέμα της ημερίδας αφορά την πορεία της εξέλιξης του λιμένα της Ηγουμενίτσας και το ρόλο του στη νέα μεταφορική αλυσίδα. Επεσήμανε ότι, η πορεία αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αναπτυξιακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής, της πόλης μας, του νομού μας και ολόκληρης της Ηπείρου και κατά συνέπεια μας αφορά όλους. Τέτοιες ενέργειες τόνισε, αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του λιμανιού Ηγουμενίτσας που πλέον δεν είναι Περιφερειακό αλλά λιμάνι εθνικής σημασίας στις μεταφορές.

O Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσπρωτίας, κος Βασίλειος Γιόγιακας, τόνισε στην ομιλία του το σημαντικό ρόλο του λιμένα της Ηγουμενίτσας για την τοπική κοινωνία. Αναφέρθηκε επίσης, στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την βελτίωση των υποδομών που έχουν στόχο, όχι μόνο να ενισχύσουν τη θέση του λιμανιού στο μεταφορικό σύστημα Αδριατικής – Ιονίου, αλλά και να «απογειώσουν», όπως ανέφερε, την αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής.

Χαιρετισμό απηύθηναν επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων κα Καλογιάννη Τατιάνα, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Θωμάς, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος Ιωάννης και η Δήμαρχος Σουλίου κα Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, τονίζοντας όλοι την σπουδαιότητα του λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς και την σημασία της υλοποίησης του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την Θεσπρωτία αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Δειτε βιντεο απο την εκδήλωση απο την κάμερα του thespro.gr


In this article

Join the Conversation