O Αντώνης Μπέζας για την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και την συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε»

Για την επίσκεψη στα Γιάννενα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ’ αυτά που είπε ο κ. Αποστόλου, στη χθεσινή ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, συνεχίζεται από την κυβέρνηση η απόπειρα...

– Η επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων μειώθηκε κατά 30% (από 18 εκ. σε 13 εκ. στρέμματα) από τις αρχές του 2015, με αποτέλεσμα να λείπει το αναγκαίο απόθεμα για την πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης των νέων κτηνοτρόφων.

Επιπλέον, μοίρασαν βοσκότοπο σε αναλογία με το ζωικό κεφάλαιο κατά χωρικές ενότητες, με τρόπο που προκάλεσε σοβαρές ανισσοροπίες στην κατανομή των δικαιωμάτων και σε μέτρα όπως η εξισωτική αποζημίωση και η βιολογική κτηνοτροφία. Ειδικά για τις εξισωτικές, στην καλύτερη περίπτωση, ένας κτηνοτρόφος της Ηπείρου, που διατηρεί τα ίδια ζώα με την προηγούμενη περίοδο θα λάβει μόλις το 42% της ενίσχυσης που έπαιρνε τα προηγούμενα χρόνια.

– Με την οριστικοποίηση της εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νοτίου Αφρικής, χάνεται η προστασία της φέτας, που αποτελεί τη ναυαρχίδα των εξαγωγών γαλακτοκομικών, ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης και τα άσπρα τυριά της Νοτίου Αφρικής όπως η ελληνική φέτα, θα ονομάζονται «φέτα Ν. Αφρικής».

-Για τις σταυλικές εγκαταστάσεις, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες, ακόμη συζητούν… με την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων, την 1 απλούστευση των διαδικασιών και τα άλλα σχετικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απένταξης κτηνοτρόφων από προγράμματα λόγω έλλειψης νομιμότητας της εγκατάστασης.

Αν σε όλα αυτά, προσθέσει κανείς το ότι δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι των αυτόχθονων φυλών και της βιολογικής κτηνοτροφίας, ότι 28.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι έχασαν τα δικαιώματά τους από λάθη στις μεταβιβάσεις και ότι για πρώτη φορά η σημερινή κυβέρνηση έκανε συμψηφισμό των ενισχύσεων με οφειλές προς τον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ και την Εφορεία, εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Αποστόλου χθες στα Γιάννενα παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα!».

Για τη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε»

«Δεν βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία πίσω από αυτή την συγκέντρωση, και δεν πρέπει να βρίσκεται κανένα άλλο κόμμα. Είναι σαφές πως υπάρχει συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση. Όμως, ο κόσμος, αφήνω στην άκρη τα κομματικά στελέχη, στέκεται ακόμη με απογοήτευση απέναντι στο πολιτικό σύστημα και η ΝΔ θέλει ακόμη δουλειά ώστε να διαμορφώσει πειστική κυβερνητική εναλλακτική πρόταση. Η κινηματική διαδικασία θέλει συνέχεια και συνέπεια, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κοινωνικό μέτωπο.

Στην αυριανή συγκέντρωση θα πρέπει να πειστούν να πάνε και πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τωρινοί ψηφοφόροι του να κατέβουν στο δρόμο! Όχι μόνο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θα πρέπει αυτού του τύπου οι συγκεντρώσεις να συνεχιστούν, ώστε να διαμορφωθεί ένα μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση. Αν κατέβουν μια φορά στο δρόμο και μετά πάνε για μπάνια, δεν γίνεται τίποτα. Και βεβαίως, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως υπάρχουν πολίτες, που είτε δεν έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε βρίσκονται σε διάσταση μαζί του… αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη διαζύγιο μαζί του».

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!