O Α. Μπέζας για την επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας, το ασφαλιστικό, το brexit και τις εκλογές στην Ισπανία

Ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στην εκπομπή «Βήμα του Πολίτη», του τηλεοπτικού σταθμού «Βήμα Τηλεόραση (Ιωάννινα)» και τη δημοσιογράφο Βίλιαν Στασινού. Ακολουθούν τα βασικά σημεία...

.
Για το νέο ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης
«Αρκετοί, ακόμη και σήμερα ισχυρίζονται ότι και εμείς αν ήμασταν στα πράγματα, τα ίδια θα κάναμε σε σχέση με το ασφαλιστικό. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι. Στα τέλη του 2014 είχε επιτευχθεί δημοσιονομική ισορροπία και η ανάπτυξη, με χαμηλούς βέβαια ρυθμούς, είχε επιστρέψει στην οικονομία. Οι αναλογιστικές μελέτες που είχαν γίνει έδειχναν ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δρομολογημένες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, θα ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Αυτός είναι και ο λόγος που το περιβόητο email Χαρδούβελη, που τόσο πολεμήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για το ασφαλιστικό, προέβλεπε κάποιες οριακές παραμετρικές αλλαγές, ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου, που καμιά σχέση δεν έχουν 1 με τα μέτρα ύψους 3,1 δις ευρώ που φόρτωσε στις πλάτες των πολιτών η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». «Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έταζε την 13 η σύνταξη. Στη συνέχεια στις εκλογές του Σεπτεμβρίου προσπαθούσαν να πείσουν ότι δεν υπήρξαν και δεν θα υπάρξουν ποτέ περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η πραγματικότητα βέβαια, την οποία αποκρύπτουν διακόπτοντας την λειτουργία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, είναι εντελώς διαφορετική. Και σε μειώσεις είχαν προχωρήσει στους πρώτους μήνες που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, όπως η μείωση της κατώτατης σύνταξης και η μείωση κατά 2% των κύριων συντάξεων και κατά 6% των επικουρικών συντάξεων λόγω της επιβολής πρόσθετης εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αλλά και πρόσθετες μειώσεις προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου. Μειώθηκαν ήδη αναδρομικά από τον Ιούνιο οι επικουρικές συντάξεις λόγω χαμηλής αναπλήρωσης και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, μειώσεις στα εφάπαξ και τις αναπηρικές συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ για 100.000 συνταξιούχους, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι θα δουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους ψαλιδισμένες από 10% έως 30%. Όλα αυτά, δεν θα ήταν αναγκαία αν η κυβέρνηση συνέχιζε τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ήπιες προσαρμογές που εμείς είχαμε δρομολογήσει».
.
Για το δημοψήφισμα στην Βρετανία
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε μεγάλη κρίση. Το ζητούμενο για εμάς είναι να επανακαθορίσουμε τη θέση της πατρίδας μας σ’ αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και να κρατηθούμε στον στενό πυρήνα της Ευρώπης. Είναι επίσης αναγκαίο η χώρα να θωρακιστεί απέναντι σε όσα συμβαίνουν και απέναντι σε εκείνα που έρχονται. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρχουν εθνική συνεννόηση, σοβαρότητα και σύστημα και να τεθεί βέβαια στο περιθώριο ο λαϊκισμός. Για παράδειγμα, αν χρειαστούμε πάλι δανεικά, είναι πολύ πιθανόν να βρούμε κλειστές τις πόρτες στις χώρες που ο ευρωσκεπτικισμός και ο απομονωτισμός έχουν πάρει το πάνω χέρι. Επιπλέον, ένα χρόνο μετά τους πανηγυρισμούς για τη συμφωνία με την Ε.Ε. που ξεκλείδωσε τα 35 δις του νέου ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα και την προκαταβολή του πακέτου Γιουνκέρ των 3,5 δις ευρώ, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση των πιθανών περικοπών λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Στο χειρότερο σενάριο που κάθε κράτος θα αναλάβει μέρος του «βάρους» που αναλογούσε στην Βρετανία, η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με 1 δις ευρώ περίπου ως πρόσθετη συνεισφορά στα ταμεία της ΕΕ (170 εκατ. ευρώ το χρόνο για την επόμενη εξαετία)». «Η έξαρση του ευρωσκεπτικισμού στη Γηραιά Ήπειρο και η ενίσχυση των κομμάτων που έχουν ξεκάθαρη ατζέντα για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και για το «ξήλωμα του πουλόβερ» γενικότερα, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά και τη Νέα Δημοκρατία ώστε να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της. Οι αμφισβητίες της Ευρώπης δεν πρέπει να εισβάλλουν στη Νέα Δημοκρατία αλλά και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να σταθεί κριτικά απέναντι σε όσους δε σέβονται τα δικαιώματα κάθε χώρας και δεν δείχνουν αλληλεγγύη σ’ αυτούς που δοκιμάζονται. 2 Είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, στην οποία πιστεύω ο κ. Μητσοτάκης θα ανταπεξέλθει».
.
Για τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία
«Μετά την έξοδο της Βρετανίας, η Ευρώπη πήρε μια ανάσα με το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών. Εκεί που σχηματίστηκε η άποψη ότι στην ΕΕ κυριαρχεί πλέον η αντισυστημική ψήφος, το εκκρεμές κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Αν οι εκλογές του Δεκεμβρίου σήμαναν το τέλος του παραδοσιακού ισπανικού δικομματισμού και την ανάδειξη νέων πολιτικών σχηματισμών, η χθεσινή ετυμηγορία επανέφερε εν μέρει την κανονικότητα και την ανάκαμψη ενός νέου δικομματισμού. Κυρίως, όμως, ήταν μια καθαρή απάντηση στον λαϊκισμό και σ’ αυτούς που πολιτεύονται με ψεύτικες υποσχέσεις. Επειδή τα πράγματα πλέον στην Ευρώπη είναι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία, είναι βέβαιο ότι σ’ αυτό το αποτέλεσμα έπαιξε σημαντικό ρόλο το Brexit, η καιροσκοπική και ανεύθυνη στάση των Podemos -που άφησαν με τους τακτικισμούς τους τη χώρα τους για μήνες ακυβέρνητη- και βέβαια η πολιτική και ιδεολογική τους συγγένεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του οποίου στην Ελλάδα, λειτούργησαν ως κακό παράδειγμα για τους ισπανούς ψηφοφόρους».
In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!