Γιόρτασαν με λουκουμάδες και τηγανίτες σε Πετροβίτσα και Νεράιδα Παραμυθιας

Γιορτές λουκουμάδων και τηγανίτων, πολύ καλά προετοιμασμένες, οργανώθηκαν σε χωριά της Θεσπρωτίας και αποτέλεσαν ευκαιρία για αντάμωμα. Την Κυριακή 31 Ιουλίου, για παράδειγμα, στην Πετροβίτσα, όπου έγινε και...

Γιορτές λουκουμάδων και τηγανίτων, πολύ καλά προετοιμασμένες, οργανώθηκαν σε χωριά της Θεσπρωτίας και αποτέλεσαν ευκαιρία για αντάμωμα.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου, για παράδειγμα, στην Πετροβίτσα, όπου έγινε και παραδοσιακό γλέντι, και στη Μενίνα Παραμυθιάς, οι κάτοικοι απόλαυσαν ωραίους λουκουμάδες στην πρώτη περίπτωση και νόστιμες τηγανίτες στη δεύτερη περίπτωση. Φουσκωτοί και τραγανοί εξωτερικά, βουτηγμένοι μέσα σε αρωματικό σιρόπι μελιού, οι λουκουμάδες ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά των προηγούμενων δεκαετιών.

Συνηθισμένες παλαιότερα ήταν και οι τηγανίτες, που είναι ένα επίπεδο, στρογγυλό και λεπτό σε πάχος έδεσμα, το οποίο φτιάχνεται με ένα είδος χυλού φτιαγμένο κυρίως από αλεύρι και νερό. Δεν είναι μόνο οι λουκουμάδες και οι τηγανίτες, που παρασκευάζονται επί τόπου, με αγνά υλικά, κυρίως είναι η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, την οποία έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλο.

Και σε άλλα χωριά της Θεσπρωτίας έγιναν κατά καιρούς ή θα γίνουν ανάλογες γιορτές. Ωστόσο ο σκοπός σε όλες τις περιπτώσεις είναι ένας: Να ξαναποκτήσουν τα άτομα την χαμένη ψυχική επαφή.

H.M

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!