Στο φως δύο ιστορικά έγγραφα για το πως οι αντάρτες συμπεριφέρθηκαν στους “Τσάμηδες”

Τη στιγμή που οι “Τσάμηδες” ζητούν νεκροταφεία για τους δήθεν σφαγισθέντες προγόνους τους στη Θεσπρωτία (!!!), έρχονται στο φως δύο ιστορικά έγγραφα (προέρχονται από το συλλογικό έργο “Η...

Τη στιγμή που οι “Τσάμηδες” ζητούν νεκροταφεία για τους δήθεν σφαγισθέντες προγόνους τους στη Θεσπρωτία (!!!), έρχονται στο φως δύο ιστορικά έγγραφα (προέρχονται από το συλλογικό έργο “Η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων 1941-1945, σελ. 46-50), για το πως το αντάρτικο σώμα “ΕΔΕΣ” του στρατηγού Ναπολ. Ζέρβα τους συμπεριφέρθηκε.

Ειδικότερα ο διοικητής της 10ης Μεραρχίας ΕΔΕΣ Βασ. Καμάρας σε προκήρυξή του προς το σύνολο των ‘Τσάμηδων”, στις 30-6-1944, έγραψε:

“Παρά τον τουφεκισμόν των 49 επιφανών κατοίκων της Παραμυθιάς και την ενέργειαν και άλλων εκτελέσεων, ως και προδοτικών πράξεων του Μουσουλμανικού στοιχείου, η Μεραρχία επέδειξε τας πλέον διαλλακτικάς διαθέσεις… Εν τη επιθυμία μας, όπως εξαντλήσωμεν παν μέσον συμφιλιώσεως διαβεβαιούμεν και πάλιν τους Τουρκαλβανούς της Θεσπρωτίας, ότι διαπνεόμεθα υπό των καλυτέρων και φιλικοτέρων διαθέσεων έναντι αυτών και υποσχόμεθα πλήρη προστασίαν των, προς το συμφέρον σας, προσκαλώ όλους, όπως καταθέσητε τα όπλα και ασχοληθήτε με τα ειρηνικά σας έργα”.

Ο ίδιος ο Ν. Ζέρβας σε διάγγελμά του, αναφέρει και αυτά: “Με αληθινή και ανυπόκριτη οδύνη έμαθα ωρισμένας υπερβολάς των ανταρτών μου… Η αποφυγή μελλοντικών υπερβασιών, εξαρτάται κατά ένα λόγο και από σας τους ίδιους. Δεν επιθυμούμε να αντιγράψουμε αιμοσταγείς επιδρομές. Είμαστε φορείς πολιτισμού, αγάπης και ανθρωπισμού”.

Στην φωτογραφία, ο Ναπολέων Ζέρβας, ο Μητροπολίτης Παραμυθιάς Δωρόθεος (στα χακί), ο Αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Καμάρας κ.α, κατηφορίζουν στα στενά της Παραμυθιάς μπροστά απο το αρχοντικό Ρίγγα.

Η.Μ

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!