Τιμούν την μάχη της Μενίνας και τους 25 νεκρούς του ΕΟΕΑ

Την Κυριακή 20 Αυγούστου τελείται το καθιερωμένο ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ που έπεσαν υπέρ πατρίδος στη νικηφόρο μάχη της Μενίνας ηρωϊκώς μαχόμενοι...

Την Κυριακή 20 Αυγούστου τελείται το καθιερωμένο ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ που έπεσαν υπέρ πατρίδος στη νικηφόρο μάχη της Μενίνας ηρωϊκώς μαχόμενοι στις 17 και 18 Αυγούστου 1944, κατά των Γερμανών Ναζιστών Κατακτητών και των συνεργατών τους Μουσουλμάνων Τουρκαλβανοτσάμηδων.

Η γιγαντομαχία της Μενίνας είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας. Η συμμετοχή στην επιμνημόσυνη δέηση και τις εκδηλώσεις της τελετής αποτελεί προσκύνημα στον βωμό της θυσίας και είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθάνατους αυτούς νεκρούς που θυσίασαν τη ζωή τους για τη δόξα και τη Λευτεριά της Πατρίδας.

Η μάχη της Μενίνας στις 17 Σεπτεμβρίου του 1944, ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη στην περιοχή της Θεσπρωτίας και εκείνη που «σφράγισε» τα γεγονότα που ξεκίνησαν με την απελευθέρωση της Παραμυθιάς.

Το πρόγραμμα της τελετής
10.00: Προσέλευση του κοινού στο χώρο Ηρώου χωριού Μενίνας (σημ.Νεράϊδας) Θεσπρωτίας
10.15: Προσέλευση Επισήμων
10.25: Επαρση Πολεμικής Σημαίας
10.30: Δοξολογία-Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων
11.00: Προσκλητήριο νεκρών
11.10: Ομιλία
11.20: Κατάθεση στεφάνων
11.25: Σιγή ενός λεπτού
11.30: Εθνικός Ύμνος
11.35: Αποχώρηση

Tα ονόματα των 25 συνολικά νεκρών ηρώων της θρυλικής μάχης της Μενίνας:

Ταγματάρχης Ντέϊβιντ Ουάλλας, Ανθ/γός Πέτρος Λαλαγιάννης, Ανθ/γός Αχιλλεύς Μπίστης, Ανθ/γός Λάζαρος Τρίμπος, Ανθ/στής Θεόδωρος Γαλάνης, Επιλοχίας Ελευθέριος Γκορτζής, Επιλοχίας Γεώργιος Μετσοβίτης, Ενωματάρχης Βασίλειος Τσέτσος, Οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Κωλέτσας, Δεκανεύς Δημήτριος Κοκοράβας, Αντάρτες: Νικόλαος Αμπελογιάννης, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Σωτήριος Ζορμπάς, Μιχαήλ Ιωάννου, Γεώργιος Κοψίδης, Βασίλειος Κουλούρης, Δημήτριος Κωλέτσας, Νικόλαος Μέξης, Σπυρίδων Σοαπρίκης, Θεόδωρος Τσινέλος, Νικόλαος Τσουκνιάς, Γεώργιος Φύσσας, Νικόλαος Χαρίτος, Ιωάννης Χρήστου

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!