Αποκτήστε τα συλλεκτικά «κατοχικά» χαρτονομίσματα των 50 δρχ του 1943 με θέμα την Παραμυθιώτισσα

Η paramythia-online.gr, κατάφερε να εξασφαλίσει απο δημοπρασία σε προνομιακή τιμή από γνωστό συλλεκτικό οίκο, περιορισμένο αριθμό χαρτονομισμάτων των 50 δραχμών του 1943 με θέμα την Παραμυθιώτισσα ντυμένη με...

Η paramythia-online.gr, κατάφερε να εξασφαλίσει απο δημοπρασία σε προνομιακή τιμή από γνωστό συλλεκτικό οίκο, περιορισμένο αριθμό χαρτονομισμάτων των 50 δραχμών του 1943 με θέμα την Παραμυθιώτισσα ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά της πόλης.

Πρόκειται για συλλεκτικά χαρτονομίσματα που τείνουν προς εξαφάνιση και είναι σοβαρό τεκμήριο της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας και γι΄ αυτόν τον λόγο, ορισμένα από τα χαρτονομίσματα, θα δωριστούν στο τοπικό ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς, με σκοπό την έκθεση και διάσωσή τους.

Τα χαρτονόμισμα είναι σε 4 κατηγορίες ποιότητας με τις εξής τιμές:
– Ακυκλοφόρητα (UNC) σε σειριακή σειρά από δεσμίδα στην τιμή των 45 ευρώ / τμχ.
Ακυκλοφόρητα στην τιμή των 19 ευρώ / τμχ.
Κυκλοφορημένα στην τιμή των 12 ευρώ / τμχ
– Κυκλοφορημένα με μικρές φθορές στην τιμή των 9 ευρώ / τμχ.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με την paramythia-online.gr από εδώ αναφέροντας την ποσότητα (max 2 ανα άτομο) και την κατηγορία. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων τεμαχίων.

Την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 1943, εκδίδεται απο την τράπεζα της Ελλάδος, το χαρτονόμισμα των 50 δραχμών, με κύριο θέμα την νεαρή κοπέλα από την Παραμυθιά.

Πρόκειται για πορτρέτο Παραμυθιώτισσας με την παραδοσιακή φορεσιά της πόλης. Οι διαστάσεις του χαρτονομίσματος είναι 12εκ x 6εκ, ενώ η δεύτερη όψη του χαρτονομίσματος παρουσιάζει το τετράδραχμο της Δωδώνης του 480 π.χ. Το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα είναι συλλεκτικό, όπως και τα υπόλοιπα «κατοχικά» χαρτονομίσματα.

Το 1943 εκδόθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 3 χαρτονομίσματα. Εκτός από τις 50 δραχμές με την νεαρή Παραμυθιώτισσα, εκδόθηκαν οι 5.000 δραχμές και οι 25.000 δραχμές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Από το 1941 μέχρι και το 1944, τυπώθηκαν και χαρτονομίσματα με τεράστιες ονομαστικές αξίες λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού με τελευταίο, στις 5.11.1944, αυτό του ποσού των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Νοέμβριο 1944, 1 λίρα ισοδυναμούσε με 71 τρισεκατομμύρια δραχμές. Φυσικά στις εποχές αυτές, δεν υπήρχε υδατόσημο και γραμμή ασφαλείας.

Για την ιστορία, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Κυριάκος Βαρβαρέσος και ο υποδιοικητής Γεώργιος Μαντζαβίνος ακολούθησαν την Ελληνική Κυβέρνηση στο εξωτερικό. Στην κατεχόμενη Ελλάδα, οι συνεργαζόμενες με τους Γερμανούς κυβερνήσεις απέλυσαν τον Βαρβαρέσο και στην θέση του τοποθετήθηκε αρχικά ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης ως Διοικούντα Σύμβουλο και στη συνέχεια τους Δημήτριο Σάντη και Θεόδωρο Τουρκοβασίλη ως Διοικητές της Τράπεζας.

In this article

Join the Conversation