“Κοντρα” για το ΤΕΙ

Από την Πρυτανεία του ΤΕΙ Ηπείρου κοινοποιήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, όπως κατατέθηκε στο ΥΠΠΕΘ,...

Από την Πρυτανεία του ΤΕΙ Ηπείρου κοινοποιήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, όπως κατατέθηκε στο ΥΠΠΕΘ, καθώς και η απάντηση του κ. Υπουργού επί του πορίσματος. Στις επόμενες ημέρες τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους στα συλλογικά όργανα του Ιδρύματος, ώστε από όλους μαζί να συνδιαμορφωθεί η θέση της ακαδημαϊκής κοινότητας για την υλοποίηση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ήπειρο.

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, είτε με την υφιστάμενη δομή και οργάνωση, είτε ως Τμήμα Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και την Οικονομία, διαπιστώνεται ότι ακαδημαϊκά δεν είναι βιώσιμο και συνεπώς δεν προτείνεται η μετεξέλιξη και ένταξή του στο Πανεπιστήμιο.

Τα μέλη της Επιτροπής βλέπουν ωστόσο με ενδιαφέρον την πρόταση για ίδρυση νέου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με σκοπό την εκπαίδευση στελεχών και συμβούλων για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η εσωτερική και εξωτερική επιχειρησιακή επικοινωνία, η διαχείριση κρίσεων μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού ή μιας υπηρεσίας που δραστηριοποιούνται σε διεθνές και διαπολιτισμικό περιβάλλον.

Η πρόταση για την ίδρυση του νέου Τμήματος χρήζει περαιτέρω μελέτης και εξειδίκευσης ως προς την ακαδημαϊκή οργάνωση των σπουδών και την εκτίμηση του κατ’ ελάχιστον απαραίτητου ακαδημαϊκού προσωπικού. Το υφιστάμενο ακαδημαϊκό προσωπικό όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ και ΕΤΕΠ) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου προτείνεται να ενταχθεί οικειοθελώς και σύμφωνα με το γνωστικό τους αντικείμενο σε ένα από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με προτεραιότητα στο Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας μετά την ίδρυσή του, ή σε ομοειδές Τμήμα άλλου ΑΕΙ

Διαβαστε το πόρισμα της Επιτροπήςεδώ. Δειτε την απάντηση του Υπουργού Παιδείας εδώ

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την ανακοίνωση του πορίσματος της επιτροπής και την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου:

«Στο νέο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης δε θα υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα. Eπιβεβαιώθηκε και επίσημα το κλείσιμο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου. Ο Υπουργός Παιδείας συμφωνεί με το πόρισμα της Επιτροπής ότι “ακαδημαϊκά δεν είναι βιώσιμο”. Η πρόταση να δημιουργηθεί Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον. Η εξέλιξη αυτή εξηγεί το κρυφτό που έπαιζε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Υπουργός Παιδείας, αφήνοντας στο σκοτάδι καθηγητές και φοιτητές σχετικά με την τύχη του Τμήματος. Εξηγεί γιατί το Πόρισμα δε δόθηκε από την αρχή στη δημοσιότητα, αφού δε λέει για ποιους ακριβώς λόγους το Τμήμα πρέπει να κλείσει. Καλώ το συνάδελφο βουλευτή του νομού μας να πάρει θέση, και να συμπορευθεί με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας!».

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τoυ ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, απάντησε με την εξής δήλωση:

«Δικαίως ανησυχεί ο συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας, για το αν θα προχωρήσει η ίδρυση του τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στην Ηγουμενίτσα, όπως προτείνει η αρμόδια επιτροπή. Άλλωστε, έχει καεί η γούνα μας από τη Νέα Δημοκρατία, από υποσχετικές που έμειναν στα χαρτιά, όπως συνέβη επί των ημερών της με το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας. Σε αντίθεση με τέτοιες υποσχετικές που δεν πληρούσαν κανένα ακαδημαϊκό ή οικονομικό κριτήριο, η πρόταση για την Ίδρυση του Τμήματος Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης είναι ομόφωνη και ο Υπουργός την αξιολογεί θετικά και ζητά κατάρτιση προγράμματος σπουδών από το ΤΕΙ, ώστε η πολιτεία να σταθεί αρωγός με προσλήψεις μελών ΔΕΠ που θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον προσωπικό. Από την πλευρά μου, δηλώνω ότι όταν έρθει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός Παιδείας θα προβεί σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν φοιτητές –εργαζόμενους-εκπαιδευτικό προσωπικό και συγχρόνως ότι το σχέδιο για την ίδρυση νέου τμήματος θα πάρει σάρκα και οστά, χωρίς να αφήνει το περιθώριο σε πισωγυρίσματα. Η Θεσπρωτία θα μπει δυναμικά στον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης με ένα βιώσιμο Πανεπιστημιακού επιπέδου τμήμα και 2-ετή Πανεπιστημιακά προγράμματα που θα ακουμπούν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και θα εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους».

In this article

Join the Conversation