Με υπογραφή της ειδικής γραμματέας ταμειακών ΕΠ ΕΠΤΑ, εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα και καινοτομία, η πρόταση μετατροπής του πρ. σχολειού Bvlgari, σε πολυχώρο τέχνης, πολιτισμού & εκπαίδευσης.
Ετσι με 2.468.000 ευρώ, ο σημερινός ερειπιώνας του μεγάλου ευεργέτη μας, αναμένεται να ξαναπροσφέρει στην σημερινή κοινωνία, 12 χρονιά μετά την πλήρη εγκατάλειψη του, ενώ τα 12 αυτά χρόνια, παραμένει το νούμερο 1 αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Τι περιλαμβάνει το σχεδιο
Ο Πολυχώρος τέχνης, πολιτισμού και εκπαίδευσης που θα φιλοξενηθεί στο Κτίριο ΒΟΥΛΓΑΡΗ στην Παραμυθιά έχει ως βασικό σκοπό να φιλοξενήσει σημαντικές λειτουργίες πολιτισμού και εκπαίδευσης του δήμου καθώς και να «εξιστορεί» στους χώρους του ΜΥΘΟΥΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ από τη μακραίωνη διαδρομή του ανθρώπου στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς.
Προβλέπεται να διαμορφωθούν κατάλληλα τόσο το κτίριο όσο και οι χώροι του ώστε να εξυπηρετήσουν τις ακόλουθες λειτουργίες/χρήσεις (συνοπτική περιγραφή) :.
ΕΝΟΤΗΤΑ Α:
Χώροι διαδραστικών εκθέσεων για την οικογένεια ΒΟΥΛΓΑΡΗ και την Παραμυθιά, τη μυθολογία και την ιστορία της περιοχής Σουλίου και Αχέροντα : Στον α’ όροφο, στις επικοινωνούσες αίθουσες Ο2,Ο3 και Ο4 (3Χ50,40 = 151,20 μ2) θα παρουσιάζονται : η ιστορία της οικογένειας και του ΟΙΚΟΥ BVLGARI, η ιστορία της Παραμυθιάς, χώρος διαδραστικής έκθεσης για το Σούλι και τους Σουλιώτες, διαδραστική έκθεση για τον μυθικό Αχέροντα και το πέρασμα στον Άδη.
Στο ημιυπόγειο θα βελτιωθεί ο υφιστάμενος χώρος ανάδειξης της ιστορίας της εκτέλεσης των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς
Το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι διαδραστικών εκθέσεων είναι 174,50 μ2 (37,17 %).
ΕΝΟΤΗΤΑ Β :
Β1. Χώροι τέχνης, ψυχαγωγίας και βιβλιοθήκης/αναγνωστηρίου: Οι εκμεταλλεύσιμοι χώροι που θα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες της Παραμυθιάς ως χώροι ψυχαγωγίας και πολιτισμού θα είναι:
Στο ισόγειο, αίθουσα Ι4 ως βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, 50,40 μ2, Αίθουσα Ι6, παραμυθιού και θεατρικού παιχνιδιού μικρών μαθητών, 50,40 μ2
Στο ημιϋπόγειο αίθουσα Υ2, αίθουσα πολιτιστικών δραστηριοτήτων από τον «Φ.Ο.Π.», 47,45 μ2
Το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι τέχνης, ψυχαγωγίας και βιβλιοθήκης/αναγνωστηρίου είναι 148,25 μ2 (31,58 %).
Β2. Χώροι στέγασης (γραφεία και αρχείο) των υπηρεσιών του Δ. Σουλίου: Οι εκμεταλλεύσιμοι χώροι που θα χρησιμοποιούνται ως γραφεία υπηρεσιών του Δήμου θα είναι : Στον όροφο, γραφείο Ο1, 19,20 μ2, και Χώρος φύλαξης αρχείων/συντήρησης Υ1 στο ημιυπόγειο, 21,30 μ2 Το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι γραφείων και τήρησης αρχείων/συντήρησης είναι 40,50 μ2 (8,63%).
ΕΝΟΤΗΤΑ Γ:
Χώρος κυλικείου/καφενείου και εκθετηρίου/πωλητηρίου:
Στο ισόγειο, χώρος εισόδου Ι1 και Ι2 ως κυλικείου/καφενείου και εκθετηρίου/πωλητηρίου, 27,40 μ2
Στο δώμα ο χώρος Δ1, 19,20 μ2 καθώς και ο χώρος προθαλάμου κλιμακοστασίου, 9,20 μ2, ως χώρος παραδοσιακού καφενείου.
Το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι κυλικείου/ καφενείου και εκθετηρίου/πωλητηρίου είναι 55,80 μ2 (11,88 %)
Στο ημιυπόγειο του κτιρίου, που έχει πρόσβαση από την «μπροστά» όψη του υπάρχει χώρος 23,3 μ2, χωρίς φυσικό φως, στον οποίο σήμερα με έξοδα του δήμου έχει διαμορφωθεί μια έκθεση για την εκτέλεση 49 προκρίτων Παραμυθιάς από τους γερμανούς και όπου θα γίνουν μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις. Οι δύο άλλοι χώροι του ημιϋπογείου που έχουν πρόσβαση στην πίσω όψη του κτιρίου και οι οποίοι διαθέτουν σημαντικό φυσικό φωτισμό, προβλέπεται να διαμορφωθούν : Η αίθουσα Υ1 ως χώρος μηχανοστασίου και αποθήκευσης αρχείων/συντήρησης, (19,2 + 21,3 μ2 =) 48,30 μ2 Η αίθουσαΥ2 ως αίθουσα πολιτιστικών δράσεων του ΦΟΠ, 47,45 μ2.
Ροές επισκεπτών – περιβάλλων χώρος
Η επίσκεψη στον πολυχώρο θα οργανωθεί μέσω διαδρόμων και πινακίδων με κατάλληλη διαμόρφωση και σήμανση στον περιβάλλοντα χώρο. Η πίσω αυλή του πρώην σχολικού συγκροτήματος θα αποτελέσει το χώρο στάθμευσης των επισκεπτών και θα αποτελεί την αφετηρία των πινακίδων σήμανσης. Η κύρια είσοδος του κτιρίου θα είναι η βασική είσοδος του σχολείου όταν λειτουργούσε μετά το ανέβασμα από τις πέτρινες σκάλες.
Η πρόσβαση στο κτίριο των Ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα προβλεφθεί για μεν την προσέγγισή τους στο κτίριο με θέση πάρκιν για αυτοκίνητο εμποδιζόμενων ατόμων στην μπροστά αυλή του κτιρίου καθώς και με μηχανισμό ανάβασης στο «τοιχίο» της σκάλας ανόδου (ο οποίος θα χρησιμοποιείται ειδικά για τα άτομα αυτά και για την κάθοδό τους από το χώρο του ΙΣΟΓΕΙΟΥ. Το ασανσέρ του κτιρίου θα έχει πρόβλεψη για να υποδεχθεί «καροτσάκι» ατόμου με κινητικά προβλήματα (ΑΜΚ) μέχρι και το Δώμα. Η πρόσβαση σε όλους τους χώρους κάθε επιπέδου θα είναι ευχερής και χωρίς εμπόδια.
Join the Conversation