To τοπικό ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών για τις ηλεκτρονικές εγγραφές μαθητων

Ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής- δήλωσης προτίμησης θα πρέπει να κάνουν όλοι οι γονείς των μαθητών που θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά σε Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑ.Λ. μέχρι τις 31...

Ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής- δήλωσης προτίμησης θα πρέπει να κάνουν όλοι οι γονείς των μαθητών που θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά σε Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑ.Λ. μέχρι τις 31 Μαΐου.

Το σύστημα δοκιμάστηκε πέρυσι πιλοτικά στα ΕΠΑΛ και κρίθηκε «πετυχημένο» (εφόσον οδήγησε στο κλείσιμο δεκάδων τομέων και ειδικοτήτων σε όλη την Ελλάδα), με αποτέλεσμα την επέκτασή του και στο Γενικό Λύκειο. Σταδιακά θα εφαρμοστεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το «μπαλάκι» στους γονείς:

Σε έναν ακόμη τομέα το κράτος αποσύρεται καθιστώντας γονείς και κηδεμόνες αποκλειστικά υπεύθυνους για την εγγραφή των παιδιών τους στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ. Κάτι που κάθε λογικός άνθρωπος θεωρεί αυτονόητο δηλαδή την εγγραφή στην Α τάξη ή την επανεγγραφή από την Α στην Β και από Β στην Γ και έπρεπε να αποτελεί υπόθεση του κράτους, παύει να είναι.

Για να γίνει η εγγραφή απαιτούνται οι κωδικοί στο TAXIS του γονέα και ο αριθμός μητρώου του μαθητή. Πρέπει τα στοιχεία να γράφονται με κεφαλαία γράμματα και να συμφωνούν τα στοιχεία του TAXIS και του myschool, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που χρησιμοποιούν όλα τα σχολεία. Αν συμφωνούν η διαδικασία διεκπεραιώνεται εύκολα, αν δεν συμφωνούν χρειάζεται επίσκεψη του κηδεμόνα στο σχολείο για την αλλαγή των στοιχείων που δεν συμφωνούν, ώστε να ολοκληρωθεί η εγγραφή. Οι γονείς δεν πρέπει να αμελήσουν την έγκαιρη εγγραφή των παιδιών τους γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούν να φοιτήσουν στην επόμενη τάξη!!!

Ασφαλώς η όλη διαδικασία απαιτεί κάποιες γνώσεις πληροφορικής από τους γονείς, πράγμα που στην πράξη δεν φαίνεται να ικανοποιείται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των γονέων των μαθητών των ΕΠΑΛ. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων δεν θα μπορούσε να υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση (ούτε πέρσι ούτε φέτος) χωρίς την απαραίτητη βοήθεια των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ που εκτός διδακτικού και εργασιακού ωραρίου φροντίζουν για το αυτονόητο. Ειδικά στα περιφερειακά ΕΠΑΛ της Θεσπρωτίας το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 90%!!! Πιστεύετε ότι δεν γνωρίζουν στο Υπουργείο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γονέων των μαθητών των ΕΠΑΛ (και των ΓΕΛ) είναι μεροκαματιάρηδες άνθρωποι, εργάτες, αγρότες, μικροεπαγγελματίες ή άνεργοι και πολλοί εξ αυτών μετανάστες; Πιστεύετε ότι το κάνουν όλο αυτό για να βοηθήσουν τον κόσμο ή για να βάλλουν ακόμη ένα εμπόδιο στα εκπαιδευτικά δικαιώματα της νεολαίας;

Οι «κλειδωμένες» ειδικότητες και οι «αίολες» ομάδες προσανατολισμού:

Προς μεγάλη έκπληξη των μαθητών κυρίως της Β ΕΠΑΛ οι επιλογές ειδικοτήτων είναι «κλειδωμένες» και είναι μόνο αυτές που λειτουργούν την τρέχουσα χρονιά. Μαθητές που επιθυμούν να δηλώσουν άλλες ειδικότητες μπορούν να το πράξουν όμως για άλλα σχολεία της Περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΕΠΑΛ Παραμυθιάς οι μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν στην ειδικότητα «νοσηλευτικής» «παραπέμπονται» στην Ηγουμενίτσα (30 χλμ μακριά) ενώ μαθητές που θέλουν να δηλώσουν «τουριστικά» στην Πρέβεζα (80 χλμ μακριά)! Η κυβερνητική πολιτική δηλαδή, προωθεί την κατάργηση τμημάτων-ειδικοτήτων, πριν καν αυτές δημιουργηθούν, προληπτικά. Έτσι ώστε, να μην βρίσκεται στην «δυσάρεστη» θέση, να τα κλείνει τον Σεπτέμβριο, όπως έγινε και αυτή την σχολική χρονιά.

Από την άλλη οι γονείς των μαθητών της Α ΓΕΛ πρέπει να δηλώσουν και την προτίμηση των μαθητών για τη θεωρητική ή τη θετική κατεύθυνση, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα υπάρχουν αυτές οι ομάδες προσανατολισμού το Σεπτέμβριο ή θα αντικατασταθούν με κάτι άλλο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού και τις σχετικές πληροφορίες η νέα Β ΓΕΛ ξεκινά τον προσεχή Σεπτέμβρη, μια νέα Β ΓΕΛ με πολλά μαθήματα επιλογής, με εξοβελισμό βασικών επιστημών από το σχολείο και με εκπαιδευτικούς «λάστιχο» που θα διδάσκουν σχεδόν τα πάντα (βλέπε νέες αναθέσεις και κλάδους) για να καλύψει το υπουργείο μια καταφανέστατη ανάγκη μόνιμων διορισμών. Τα σχέδια αυτά θα μάς βρουν αντίθετους! Είναι δικαίωμα των μαθητών να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο σχολείο τους, χωρίς να μετακινούνται από Δήμο σε Δήμο. Ευθύνη των εκπαιδευτικών είναι να παλεύουν για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση κι όχι, όπως θέλει το Υπουργείο, να υπηρετούν μία αντιπαιδαγωγική «κοπτοραπτική», με στόχο να περιοριστούν οι δαπάνες.

Απαιτούμε
– Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.
Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο, τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
Να ισχύσει ο προηγούμενος τρόπος εγγραφής για όλους τους μαθητές αλλά και σε όσους αποκτήσουν το δικαίωμα και μετά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες
Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι την περικοπή δαπανών
Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.
20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις ομάδες προσανατολισμού – 10 στα εργαστήρια.
Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών, μόνιμοι διορισμοί ΤΩΡΑ!
In this article

Join the Conversation