H αγωνιστική συσπείρωση εκπαιδευτικών, για τη διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού αναδρομικά

"κάνουν σημαία κάποιες πρωτόδικες αποφάσεις Ειρηνοδικείων, κρύβοντας ότι όχι μόνο έχουν πολύ δρόμο για να τελεσιδικήσουν..."

Αυτόν τον καιρό παρουσιάζεται για άλλη μια φορά ως λύση στη «φτώχεια» μας η δικαστική διεκδίκηση του 13ου & 14ου μισθού. Αποτελεί θέμα συζήτησης σε πολλά σχολεία με την …παρέμβαση και αρκετών δικηγορικών γραφείων!

Ως Παράταξη δε θα μπορούσαμε βέβαια να μπούμε εμπόδιο στον κάθε συνάδελφο που θέλει να ασκήσει το όποιο δικαίωμά του. Ούτε έχουμε την άποψη ότι κάποιος εργαζόμενος δεν μπορεί να «δικαιωθεί» δικαστικά σε επιμέρους ζητήματα, έστω και πρόσκαιρα, κάτω και από την πίεση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με φάμπρικα δικηγορικών γραφείων και αυτό οφείλουμε να το αποκαλύψουμε στους συναδέλφους. Δικηγορικά γραφεία στέλνουν σχετικές επιστολές σε Σωματεία και εργαζόμενους, προς άγραν πελατείας, ειδησεογραφικά δελτία διαφημίζουν τις πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί, και συνδικαλιστές που εξαντλούν την αγωνιστικότητά τους στις δικαστικές διεκδικήσεις μιλάνε για την αναγκαιότητα
μαζικών προσφυγών.

Για άλλη μια φορά «κάνουν σημαία» κάποιες πρωτόδικες αποφάσεις Ειρηνοδικείων (αφορά κάποιους συναδέλφους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, που εργάζονται κυρίως στους Δήμους), κρύβοντας ότι όχι μόνο έχουν πολύ δρόμο για να τελεσιδικήσουν, αλλά κι αν κριθούν αμετάκλητα, η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών υπόκεινται στους …δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας.

Κρύβουν μάλιστα ότι για τον 13 ο και 14 ο μισθό το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών έχουν κριθεί ως σύννομες, αφού το ΣτΕ έκρινε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, σύμφωνα με το οποίο έγιναν αυτές οι περικοπές, όχι μόνο συνταγματικό, αλλά και αναγκαίο!!!

Για να εφαρμοστεί μια απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων για τους δημόσιους υπαλλήλους πρέπει να είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη!

Ας σκεφτούμε όμως: Οι υπουργοί θα ευθυγραμμιστούν με τυχόν θετικές πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων και θα τις αφήσουν να γίνουν τελεσίδικες και αμετάκλητες ή με την κυβερνητική πολιτική θα ασκήσουν εφέσεις; Ας σκεφτούμε: Υπάρχει κυβερνητική απόφαση ή νόμος που δεν εφάρμοσαν; Ή μήπως διαμαρτυρήθηκαν και απαίτησαν την επαναχορήγηση του 13 ου και του 14 ου μισθού, την κάλυψη των μισθολογικών απωλειών μας;

Βολεύει και την κυβέρνηση και τα κόμματα, που χρόνια τώρα συναποφασίζουν με τους «θεσμικούς» τους εταίρους για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν, να έχουν… τους εργαζόμενους υπομονετικά να περιμένουν την επίλυση των μισθολογικών τους διεκδικήσεων μέσα από τα δικαστήρια, να σπέρνουν αυταπάτες ότι στην «μεταμνημονιακή εποχή» μπορούν να αυξάνουν και οι μισθοί μαζί με τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας. Βρίσκεται στον πολιτικό, ταξικό, λαϊκό αγώνα.

Τέλος προκειμένου να καθησυχάσουμε τυχόν φόβους συναδέλφων, ότι θα έπρεπε να καταθέσουν αίτηση για να μη παραγραφούν οι 13 ος και 14 ος μισθοί τους, ενημερώνουμε ότι καταθέτουμε άμεσα στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας πρόταση για σχετική ομαδική Αίτηση για το σύνολο των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα σχολεία του Συλλόγου μας.

Υπόδειγμα της αίτησης επισυνάπτουμε παρακάτω και καλούμε άμεσα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας και το προεδρείο να πράξει τα δέοντα.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ/ΝΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ……………………
(αναγράφεται η διεύθυνση εκπαίδευσης που υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί για τους οποίους γίνεται η αίτηση…..)

ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Της ΕΛΜΕ. …………….., που εδρεύει στ……………. και αντιπροσωπεύει τα μέλη του, που είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία …….της …………….., τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στην κατάσταση που σας επισυνάπτω.
Με την παρούσα αίτηση ζητώ να καταβληθούν στα μέλη μου τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των ν.4093/2012 και ν.4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος
των μελών μου.

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Ο/Η Πρόεδρος Ο/Η Γραμματέας

Υπογραφές Προέδρου και Γραμματέα
Τόπος, Ημερομηνία

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!