Γιόγιακας για ασφαλιστικές εισφορές : «Η κυβέρνηση ομολογεί την αποτυχία του Νόμου Κατρούγκαλου»

Οι καθυστερήσεις και η προχειρότητα όμως έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στους εργαζόμενους στα Ταμεία, προβλήματα που έχουν φτάσει στο απροχώρητο

Η ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα στο νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κι άλλες διατάξεις:

Κυρία Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχουμε πει με διάφορες αφορμές ότι η ενοποίηση ταμείων σχεδιάστηκε με προχειρότητα και προχωράει με αργούς ρυθμούς.

Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στους ασφαλισμένους, κάποια από οποία το αρμόδιο Υπουργείο προσπαθεί να λύσει με αποσπασματικές ρυθμίσεις.

Οι καθυστερήσεις και η προχειρότητα όμως έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στους εργαζόμενους στα Ταμεία, προβλήματα που έχουν φτάσει στο απροχώρητο.

Αυτό δείχνουν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών σε διάφορες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανοργάνωση.

Τα είχα πει και στον κ. Πετρόπουλο σε Επίκαιρη Ερώτηση τον περασμένο Αύγουστο.

Κυρία Υπουργέ, πρέπει να ολοκληρωθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον νέο οργανισμό του ΕΦΚΑ.

Ώστε να μπορεί τουλάχιστον να ενταχθεί στην κινητικότητα και να αρχίζουν να καλύπτονται κάποια, βασικά τουλάχιστον, κενά.

Και έρχομαι, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο νομοσχέδιο:

Παρά την προσπάθεια να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, οι πιο κρίσιμες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν είναι κάτι περισσότερο από μιαομολογία αποτυχίας του νόμου Κατρούγκαλου.

Εμείς σας καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα.

Και σας ευχαριστούμε που, έστω με αυτόν τον τρόπο, δικαιώνετε την κριτική που σας ασκήσαμε στο παρελθόν για τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι μη μισθωτοί

Εισφορές που, σε συνδυασμό με τη φορολογική επιβάρυνση οδήγησαν σε κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων ατομικών επιχειρήσεων και σε μείωση των εισοδημάτων που δηλώνουν οι μη μισθωτοί.

Παρόλα αυτά, έχετε το θράσος να διαφημίζετε τη διόρθωση του λάθους σας ως επιτυχία.

Όμως αυτό που κάνετε δεν είναι ούτε αρκετό, ούτε τόσο σημαντικό όσο θέλετε να πιστέψουν οι πολίτες.

Και εμείς έχουμε χρέος να τους το πούμε!

Πρώτα απ’ όλα η μείωση είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι φαίνεται, επειδή έχει αυξηθεί η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Σε αυτή θα συμπεριλαμβάνονται από το 2019 όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί το προηγούμενο έτος χωρίς την έκπτωση του 15% που ίσχυε για το 2018.

Δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη μειώνονται στην πραγματικότητα κατά 22% και όχι κατά 33,5%, που είναι το ποσοστό μείωσης από το 20 στο 13%.

Και η συνολική ελάφρυνση είναι ακόμα μικρότερη, γιατί αυξάνεται το ποσό εισφοράς των μη μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΠΥ αφού, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, το 6,9% θα υπολογίζεται επίσης χωρίς την έκπτωση του 15%.

Η μείωση των συγκεκριμένων εισφορών δεν είναι όλους τους μη μισθωτούς. Αλλά μόνο για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Η μείωση των εισφορών έχει και μελλοντικό κόστος για τους ασφαλισμένους!

Γιατί αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές και έτσι μειώνετε το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης.

Μειώνονται, δηλαδή, οι εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33,5% – μόνο ονομαστικά γιατί στην πράξη σάς εξηγήσαμε ότι η μείωση είναι πολύ μικρότερη – μειώνονται μέχρι 33,5% και οι συντάξιμες αποδοχές.

Ανοίγετε, δηλαδή, περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων σε βάρος των δεύτερων, μετά το νόμο «Κατρούγκαλου».

Αυτών που θα πάρουν 35% μικρότερη κύρια σύνταξη και 45% λιγότερη επικουρική σε σχέση με το 2014.

Υπόσχεστε, λοιπόν, για το σήμερα αδιαφορώντας για τις συντάξεις πείνας στις οποίες με την πολιτική σας έχετε επιφυλάξει στις επόμενες γενιές!

Αν αυτό δεν είναι λαϊκισμός, αναρωτιέμαι τι είναι…

Υπάρχει όμως, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, και κάτι ακόμα:

Ακόμα και αυτές οι μειώσεις για τις οποίες πανηγυρίζει η Κυβέρνηση δεν αποτελούν ουσιαστική ανακούφιση από τα βάρη που έχει φορτώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες.

Σε αντίθεση με τα δικά σας μερεμέτια, η Νέα Δημοκρατία με την πρότασή της, θέλει να πετύχει μια χειροπιαστή βελτίωση στο διαθέσιμο εισόδημα αυτών των κατηγοριών.

Γι’ αυτό, μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτείνουμε να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και να μειωθεί στο 9% ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής των φυσικών προσώπων για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι εμείς προτείνουμε μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη για όλους τους εργαζόμενους.

Και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και για τους αυτοαπασχολούμενους, και τους μισθωτούς στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Δε σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων, καταπατώντας κάθε έννοια ασφαλιστικής δικαιοσύνης.

Δυστυχώς για εσάς κύριοι της Κυβέρνησης, δε μπορείτε ούτε να αντιγράψετε σωστά!

Προσπαθείτε για άλλη μια φορά να εξαπατήσετε. Αλλά η κοινωνία το έχει καταλάβει.

Γι’ αυτό και στις επόμενες εκλογικές εξετάσεις, ετοιμαστείτε να κριθείτε μετεξεταστέοι

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!