Δημητρίου: Με υπαιτιότητα της περιφέρειας, εκτός προγράμματος “Ενίσχυσης Νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων” το 90% των επιχειρηματιών

Ο μόνος λόγος για την μνημειώδη αυτή αποτυχία είναι η μη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην αύξηση της χρηματοδότησης του έργου.

Ευθύνες στην περιφερειακή αρχή, καταλογίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου  με το Κίνημα Αλλαγής Δημήτριος Δημητρίου, σχετικά με την έγκριση μόλις του 10% των φακέλων επιχειρηματιών του τουρισμού της Ηπείρου, που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Ο μόνος λόγος για την αποτυχία αυτή σύμφωνα με τον Δημήτριο Δημητρίου, είναι η μη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην αύξηση της χρηματοδότησης του έργου.

Αναλυτικά ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με το Κίνημα Αλλαγής, αναφέρει:

Με το τέλος του 2018 η Περιφέρεια Ηπείρου επεφύλασσε για πρωτοχρονιάτικο δώρο άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη στον επιχειρηματικό κόσμο της Ηπείρου και ειδικότερα σε όσους επιχειρηματίες ασχολούνται με την «βαριά βιομηχανία» μας, τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Χάρη στην αδιαφορία, την ολιγωρία, την αναποτελεσματικότητα και την άγνοια της Περιφέρειας Ηπείρου, από τις συνολικά εγκεκριμένες 2.527 προτάσεις του προγράμματος «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», σύμφωνα με την από 28/12/2018 ενημέρωση του Υπουργείου στην Περιφέρεια Ηπείρου εγκρίθηκαν μόλις το 10%, ενώ το εν λόγω ποσοστό, με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Ο μόνος λόγος για την μνημειώδη αυτή αποτυχία είναι η μη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην αύξηση της χρηματοδότησης του έργου. Συγκεκριμένα, με την 4η τροποποίηση της πρόσκλησης, στις 19/12/2018, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενημέρωσε ότι από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι 11 από αυτές (πλην Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας), διέθεσαν χρήματα από τα ΠΕΠ τους ώστε να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του έργου και να περάσουν όλες οι προτάσεις των περιφερειών τους. Η άρνηση της Περιφέρειας για συγχρηματοδότηση οδήγησε στον αποκλεισμό της Ηπείρου από την χρηματοδότηση των προτάσεων, όπως μας πληροφορεί η προαναφερόμενη τροποποίηση και, ως εκ τούτου στην απόρριψη μεγάλου αριθμούπροτάσεων από την Ήπειρο.

Η Περιφερειακή Παράταξη «Ήπειρος Όλον» ποτέ δεν είχε εύκολες τις καταγγελίες, αλλά μετά από αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούμε παρά να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ την διοικητική αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά τον Περιφερειάρχη κο Αλέξανδρο Καχριμάνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Να προσθέσουμε δε ότι όσοι επιχειρηματίες είχαν υποβάλλει προτάσεις, είχαν διαθέσει χρήματα και χρόνο για την σύνταξη των επιχειρηματικών σχεδίων, για την συλλογή των δικαιολογητικών και για την ολοκλήρωση των φακέλων τους. Θέλουμε να ρωτήσουμε λοιπόν αν η Περιφέρεια προτίθεται να αποζημιώσει τους επιχειρηματίες για τις οικονομικές και άλλες απώλειες που υπέστησαν από τις δικές της πράξεις και τις δικές της παραλήψεις. Να υπενθυμίσουμε δε ότι και προ δύο μηνών είχαμε εγκαλέσει την Περιφέρεια για απαράδεκτες γραφειοκρατικές πρακτικές κατά τις διαδικασίες υποβολής προτάσεων στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και τότε ο κος Καχριμάνης είχε ρίξει τις ευθύνες στην πολιτεία και την διαχειριστική αρχή. Περιμένουμε με μεγάλη απορία να δούμε σε ποιον θα επιρρίψει τις δικές του ευθύνες αυτή τη φορά ο κος Περιφερειάρχης. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να σταματήσουμε να ελέγχουμε τις πράξεις της Περιφέρειας, να δρούμε υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής μας, κατά των παρακωλυτικών, αντιαναπτυξιακών πρακτικών της Περιφέρειας και να φέρνουμε κάθε υπεύθυνο εμπρός των ευθυνών του.

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου
Δημήτρης Δημητρίου

In this article

Join the Conversation