Να επιλέξουμε τους ιδανικούς δημοτικούς συμβούλους

8 χαρακτηριστικά που πρέπει να υπολογίσουμε στην ψήφο μας

Την συζήτησή στην τοπική επικαιρότητα μονοπωλεί, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων των 5 (μέχρι στιγμής) υποψήφιων δημάρχων.

Αθανασίου, Γώγος, Καραγιάννης, Κάτσιος και Κουτσής, βρίσκονται σε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων με δυνητικούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με σκοπό την παρουσίαση ενός ιδανικού ψηφοδελτίου με το οποίο θα ζητήσουν την ψήφο μας σε 73 ημέρες.

Όπως σε όλες τις δημοτικές αναμετρήσεις, έτσι και εδώ, αυλικά παπαγαλάκια εκατέρωθεν, βγάζουν ανά διαστήματα ονόματα που δεν έχουν καμιά δόση αληθείας ωστόσο κάνουν προπαγάνδα μέχρι να έρθει η μεγαλοπρεπέστατη διάψευση από τους ίδιους τους -και καλά- υποψήφιους, με σκοπό την δημιουργία κλίματος, έστω και προσωρινό, κάνοντας χρήση μια διαστροφική έννοια πολιτικού μαρκετινγκ, η οποία προφανώς μόνο στα μυαλά των παπαγάλων υπάρχει, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων δρουν σε άγνοια των υποψήφιων δημάρχων.

Ωστόσο ζητούμενο παραμένει, το πόσο θα μπορεί το πραγματικό (και όχι στο μυαλό κάποιων) ψηφοδέλτιο, να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Παραμυθιάς του Αχέροντα και του Σουλίου και κυρίως στην διαχείριση της καθημερινότητας άλλα και του οράματος της ανάπτυξης.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν όλους εμάς τους ψηφοφόρους, όσον αφορά την επιλογή των δημοτικών συμβούλων που θα ψηφίσουμε, είναι δεδομένα και αδιαμφισβήτητα:
1.Τι επαφή έχουν με την αυτοδιοίκηση του τόπου;
2.Πόσο μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες του δήμου;
3.Μπορούν να προτείνουν λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα;
4.Μπορούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα;

Τα παραπάνω αν και ακούγονται απλά, στην πραγματικότητα αποτελούν ένα μεγάλο γρίφο όσον αφορά την προσωπική μας επιλογή. Μιας επιλογής, που όπως έχουμε δει τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια, βασίζεται εν πολλοίς σε λάθος κριτήρια, με αποτέλεσμα όπως έχουμε ξαναγράψει, να έχουμε πολλούς βουβούς δημοτικούς συμβούλους, χωρίς κατανόηση των αναγκών του τόπου, χωρίς προτάσεις, χωρίς συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο, με μόνη συμμετοχή σε θέματα που δημιουργούν τον κακώς εννοούμενο τοπικισμό ανάμεσα στις ΔΕ Παραμυθιας, Αχέροντα και Σουλίου.

Φυσικά η επιλογή ΜΟΝΟ των ιδανικών δημοτικών συμβούλων είναι ουτοπία, καθώς όπως έχουμε δει διαχρονικά, πολλά ονόματα των ψηφοδελτίων επιλέγονται από τους επικεφαλής με ψηφοθηρικές προτεραιότητες, ενώ άλλες φορές επιλέγονται ως τσόντες για να πιάσουν απλά το ελάχιστο του αριθμού που ορίζει η νομοθεσία.

Οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν ψηφοφόροι, είναι να δώσουμε τις δικές μας προτεραιότητες στα χαρακτηριστικά του ιδανικού υποψήφιου, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, καθώς και η “κουτσή Μαρία” είναι υποψήφια…

Αξιολογούμε και κρίνουμε τα:
1.Την συμμετοχή τους (αν υπάρχει) στο δημοτικό συμβούλιο
2.Την συμμετοχή τους (αν υπάρχει) στον δημόσιο διάλογο
3.Την συμμετοχή τους (αν υπάρχει) στα κοινά
4.Την επαγγελματική τους κατάρτιση ή την επαγγελματική τους καταξίωση
5.Την νοικοκυροσύνη τους στο ιδιωτικό τους βίο
6.Το IQ τους, όπως το έχουμε αντιληφθεί από τις συναναστροφές μας
7.Το ενδιαφέρον τους για το τον τόπο και το κατά πόσο είναι όψιμο (μόνο κατά την προεκλογική περίοδο)
8.Την δυνατότητα να αξιολογούν και να δίνουν προτεραιότητες στις πραγματικές ανάγκες του τόπου

Όσο δεν το κάνουμε αυτό, τόσο θα αναλωνόμαστε σε εκ του ασφαλούς κριτικές, ρίχνοντας τις ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Θα επανέλθουμε στο θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα πραγματικά ονόματα και όχι αυτά που είναι στην φαντασία ορισμένων.

In this article

Join the Conversation