Η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσπρωτίας για τη συνάντηση Συνταξιουχικών Οργανώσεων με τον Πρωθυπουργό

"Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και σωστές γιατί ό,τι μας έχει άδικα από όλες τις κυβερνήσεις αφαιρεθεί, το έχουμε πληρώσει με τη δουλειά και των αγώνα μιας ζωής....

«Τις συντάξεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα δώρα, τη Δημόσια Υγεία και το σύνολο των κατακτήσεων του λαού δεν τα έδωσαν τα δικαστήρια, οι αγωγές, οι κυβερνήσεις, κατακτήθηκαν στο καμίνι του αγώνα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, OAEE, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, Π.Σ.Σ. ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ και ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Έφη Αχτσιόγλου και Τάσο Πετρόπουλο, υπουργό και υφυπουργό Εργασίας, αντίστοιχα στις 30.3.2019.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΣΕΑ (1.4.2019) έχει ως εξής:

«Στη συνάντησή μας και τη συζήτηση που ακολούθησε με τον κ. πρωθυπουργό τέθηκαν τα αιτήματα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων με βάση το υπόμνημα που είχαμε αποστείλει αρκετά νωρίτερα, με όλα τα προβλήματα που βαραίνουν την ζωή των απόμαχων της δουλειάς. Από μεριάς της ΣΕΑ τονίστηκε ότι όλες οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες και σωστές γιατί ό,τι μας έχει άδικα από όλες τις κυβερνήσεις αφαιρεθεί, το έχουμε πληρώσει με τη δουλειά και των αγώνα μιας ζωής. Οι εκατοντάδες κινητοποιήσεις όλων των χρόνων της κρίσης και οι 160 της περασμένης χρονιάς δείχνουν ότι οι συνταξιούχοι με τη μαζική τους συμμετοχή, απαιτούν άμεσες λύσεις στα καυτά προβλήματά τους.

Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε σαρωτικές μειώσεις στις συντάξεις μας, στις κοινωνικές παροχές, περιορισμό σε Υγεία – φάρμακα – νοσοκομεία. Ό,τι αγοράζουμε είναι πιο ακριβά. Είχαμε προγραμματίσει τη ζωή μας με τα χρήματα που παίρναμε. Τώρα παίρνουμε τα μισά και λιγότερα και μας ζητούν να πληρώσουμε ό,τι χρωστάμε στο ακέραιο, που πολλοί συνταξιούχοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και κινδυνεύουν ακόμη να χάσουν και τα σπίτια τους.

Στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι τα μνημόνια τελείωσαν, εμείς απαντούμε ότι τα βάσανά μας όχι. Ό,τι αυτά τα χρόνια μας αφαιρέθηκε ισχύει και νέα βάρη προστίθενται. Οι νεότεροι συνταξιούχοι που θα λάβουν τη σύνταξή τους μετά το 2019 θα έχουν νέα-μεγάλη μείωση με τη προσωπική διαφορά, οι παλαιότεροι είναι υπό προθεσμία για νέες περικοπές και δεν προβλέπεται να τους δοθούν αυξήσεις.

Διεκδικούμε όλα μας τα αιτήματα του υπομνήματος που καταθέσαμε και απαιτούμε να αρχίσει η αποκατάσταση σε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί.
Μπροστά στο Πάσχα να δοθεί άμεσα το δώρο και τα υπόλοιπα δώρα που άδικα μας έχουν αφαιρεθεί.
Να γίνει άμεση αποκατάσταση στις συντάξεις χηρείας στα προηγούμενα επίπεδα.
Να μην έχουμε καμία μείωση στο αφορολόγητο.
Να αποδοθούν άμεσα σε όλους τους δικαιούχους χωρίς κανένα προαπαιτούμενο όλες οι παράνομες παρακρατήσεις και τα αναδρομικά τους.
Να προσληφθούν γιατροί, νοσηλευτές και να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία.
Να μην πληρώνουμε τα φάρμακα και κρατήσεις για την υγεία από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα έχουμε πληρώσει.
Να λυθεί το πρόβλημα με τα χρωστούμενα των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ πάνω των 20 χιλιάδων ευρώ.
Αναγνώριση της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου και στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ όπως στο ΙΚΑ.
Άμεση απόδοση σύνταξης για τους συνταξιούχους από το 2015 μέχρι την εφαρμογή του νόμου 4387/16.
Γρήγορη απονομή συντάξεων κύριων – επικουρικών και απόδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Ο κ. πρωθυπουργός αφού δέχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων μας, επικαλέσθηκε στις δημοσιονομικές δυσκολίες και τα χρέη της χώρας για την ικανοποίησή τους. Δεσμεύθηκε μόνο στην κατάθεση τροπολογίας για τη χηρεία, τη ρύθμιση με 120 δόσεις σε όσους ασφαλισμένους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία με κούρεμα μέρους των οφειλομένων, ότι τον επόμενο χρόνο θα μελετήσει η κυβέρνηση την καταβολή των δώρων και ότι ο νόμος για τη μείωση του αφορολόγητου δεν θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Για τα παράνομα παρακρατηθέντα και την αναδρομικότητά τους, απάντησε αρνητικά γιατί το κόστος είναι μεγάλο.

Από μεριάς της ΣΕΑ εκφράσαμε τη διαφωνία μας. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ευθύνονται οι συνταξιούχοι και ο λαός. Τα 63 δισεκατομμύρια που αφαιρέθηκαν από τα Ταμεία μας πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που μέσα τους εξυπηρετούν όλα τα κεφάλαια και ούτε ένα ευρώ δεν πήγε για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών μας ταμείων.

Οι συνταξιούχοι με τις οργανώσεις τους είμαστε στις επάλξεις του αγώνα γιατί γνωρίζουμε ότι οι κατακτήσεις είναι αποτέλεσμα του αγώνα. Τις συντάξεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα δώρα, τη Δημόσια Υγεία και το σύνολο των κατακτήσεων του λαού δεν το έδωσαν τα δικαστήρια, οι αγωγές, οι κυβερνήσεις, κατακτήθηκαν στο καμίνι του αγώνα με σκληρή ταξική πάλη. Ό,τι αυτό το διάστημα καταφέραμε να αποκρούσουμε, να καθυστερήσουμε, αλλά και να κερδίσουμε όπως την επιστροφή για την Υγεία, την εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, τη μη εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, στους παλιούς συνταξιούχους, για τη χηρεία, είναι αποτέλεσμα μιας ασίγαστης αγωνιστικής δράσης των απόμαχων της δουλειάς όλα αυτά τα χρόνια. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

Θα συνεχίσουμε σταθερά σε αυτόν το δρόμο μαζί με τα παιδιά μας, μέχρι ο πλούτος που παράγουμε να υπηρετήσει τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες».

In this article

Join the Conversation