Η εικόνα του Φιλόδημος | 15,7 εκ. στην Θεσπρωτία. 70,5 εκ. συνολικά στην Ήπειρο

Η κατανομή ανά δήμο

Το πιο χρήσιμο εργαλείο των τελευταίων ετών που έρχεται να καλύψει μεγάλα κενά στις υποδομές και να δώσει αναπτυξιακή ανάσα στους δήμους αποτελεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ενδεικτικό της αξίας του είναι ότι σήμερα έχουν εισρεύσει και στους 18 δήμους της Ηπείρου 70,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα που χρηματοδοτούνται είναι δεκάδες ενώ είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι οι δήμοι μπορούν να προγραμματίσουν τις προτεραιότητές τους και να διασφαλίσουν άμεσα και γρήγορα τα απαιτούμενα κονδύλια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ήπειρο χρηματοδοτούνται έργα ύδρευσης συνολικού προϋπολογισμού 39,7 εκατομμυρίων, αγροτικής οδοποιίας 8,5 εκατομμυρίων, αναβάθμισης παιδικών χαρών 4,2 εκατομμυρίων, αντιπλημμυρικά 2,2 εκατομμυρίων, έργα αποχέτευσης 8,8 εκατομμυρίων, 2,6 εκατομμύρια διατίθενται για τις παιδικές χαρές και 4,2 εκατομμύρια δίνονται για προμήθεια μηχανημάτων έργων.

Στη Θεσπρωτία ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που χρηματοδοτούνται στους δήμους ανέρχεται στα 15,7 εκατομμύρια ευρώ. Και εδώ το μεγαλύτερο ποσό καλύπτει ανάγκες στον τομέα της ύδρευσης. Στο δήμο Ηγουμενίτσας ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 8,4 εκατομμύρια, στο Δήμο Σουλίου στα 3,7 εκατομμύρια και στο Δήμο Φιλιατών στα 2,9 εκατομμύρια.

Οι οκτώ δήμοι του Νομού Ιωαννίνων μοιράζονται 28,3 εκατομμύρια. Δήμος Ιωαννιτών 12,5 εκατομμύρια εκ των οποίων τα δέκα είναι για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων 2,8 εκατομμύρια, Δήμος Δωδώνης 4,5 εκατομμύρια, Δήμος Ζαγορίου 1,5 εκατομμύρια, Δήμος Ζίτσας 4,4 εκατομμύρια, Δήμος Κόνιτσας 953 χιλιάδες, Δήμος Μετσόβου 453 χιλιάδες, Δήμος Πωγωνίου 935 χιλιάδες.

Στους τέσσερις δήμους της Άρτας ο Φιλόδημος χρηματοδοτεί συνολικά έργα 14,8 εκατομμυρίων ευρώ με την μερίδα του λέοντος να διατίθεται σε παρεμβάσεις ύδρευσης. Στο δήμο Άρτας ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 4,04 εκατομμύρια, στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη στα 4,01 εκατομμύρια, στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων στις 458 χιλιάδες και στο Δήμο Νικολάου Σκουφά στα 4,04 εκατομμύρια.

Στο Νομό Πρέβεζας εκτελούνται συνολικά έργα προϋπολογισμού 12,2 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 9,6 διατίθενται για έργα ύδρευσης. Στο Δήμο Πρέβεζας ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 2,3 εκατομμύρια, στο δήμο Πάργας στα 6,1 εκατομμύρια και στο Δήμο Ζηρού στα 3,7 εκατομμύρια

In this article

Join the Conversation