Υπόμνημα Καχριμάνη σε Τσακαλώτο για ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ

Οι συσσωρευμένες οφειλές των ΤΟΕΒ της Ηπείρου, ανέρχονται στα 7, 5 εκ. ευρώ, ενω στην χώρα στα 50 εκ. ευρώ

Υπόμνημα με την πρότασή του για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαΐου στα Ιωάννινα.

Όπως υπογραμμίζει στο υπόμνημά του ο Περιφερειάρχης, πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις καθώς σε διαφορετική περίπτωση οδηγούνται σε αδιέξοδο οι καλλιεργητές λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Οι συσσωρευμένες οφειλές των ΤΟΕΒ της Ηπείρου, ανέρχονται περίπου σε 7, 5 εκ. ευρώ και σε σύνολο χώρας σε 50 εκ. ευρώ.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξανδρος Καχριμάνης και την οποία ήδη έχει αναπτύξει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη και στον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, συνίσταται στη προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης μακροχρονίου δανείου στους ΤΟΕΒ- με την εγγύηση της Περιφέρειας- από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων με χαμηλό επιτόκιο (που δεν θα ξεπερνά το 1%) με το οποίο θα εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές προς τη ΔΕΗ (οι οποίες επιβαρύνονται με υψηλότερα και μη εξυπηρετούμενα επιτόκια).
«Με την πρότασή μας εξασφαλίζεται μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα των χρεών ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, που θα δώσει πραγματική ανάσα σε χιλιάδες αγρότες της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα της χώρας, που σήμερα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, δεν ξέρουν αν τελικά θα καταφέρουν να έχουν σοδιά για να επιβιώσουν», τονίζεται επίσης στο υπόμνημα ο Περιφερειάρχης.

In this article

Join the Conversation