Δήλωσή του Τάκη Χρήστου υποψήφιου περιφερειακού σύμβουλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα χρέη των ΤΟΕΒ

Δελτίο Τύπου

Στην Ήπειρο όπως και στις άλλες περιοχές της χώρα μας μπαίνουμε στην καλλιεργητική περίοδο και αρκετοί μικρομεσαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, η οποία απειλεί να τους κόψει το ρεύμα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην περιοχή μας του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς που το χρέος έναντι της ΔΕΗ έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Επικαλούμενη το λόγο αυτό η διορισμένη διοίκηση του ΤΟΕΒ προχώρησε στην απαράδεκτη απόφαση της αύξησης του ετήσιου παγίου από τα 4 στα 10 ευρώ ανά στρέμμα επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο στους μικρομεσαίους αγρότες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό είναι μεγάλες και πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί μόνιμα, με επάρκεια, με φθηνό νερό η άρδευση των χωραφιών της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Όσο για τις προτάσεις τόσο του απερχόμενου περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη που στηρίζει η ΝΔ όσο και του έτερου υποψήφιου περιφερειάρχη κ. Ριζόπουλου που προέρχεται και αυτός από την ΝΔ, αυτό που κάνουν είναι να συσκοτίζουν την αιτία του προβλήματος, ρίχνοντας χρυσόσκονη στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της (ΚΑΠ) όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που κάνουν και οι δύο με τις προτάσεις τους είναι να στηρίζουν μια ανάπτυξη που βάζει μπροστά τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών που βλέπουν συνεχώς ο μόχθος τους να ληστεύεται από τους εμποροβιομήχανους, τραπεζίτες και το κράτος τους. Ενδεικτική είναι η απόφαση του απερχόμενου περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη να χαρίσει πρόστιμα συνολικής αξίας 3.000.000 ευρώ στις εταιρείες εμφιάλωσης ΧΥΤΟΥ και ΒΙΚΟΥ.

Μήπως πρέπει να μετατραπούν οι μικρομεσαίοι αγρότες σε αντίστοιχους Σεπετάδες και Χυτάδες για να βρουν τη στήριξη από τον κ. Καχριμάνη και τον κ. Ριζόπουλο;

Οι αγρότες δεν έχουν ανάγκη ούτε από την πρόταση του απερχόμενου περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη της ΝΔ που δημιουργεί νέα χρέη ούτε από “ασπιρίνες” που προτείνει ο έτερος υποψήφιος περιφερειάρχης Ριζόπουλος, προερχόμενος από τη ΝΔ, ο οποίος αντιγράφει την κυβερνητική πολιτική των ρυθμίσεων και θέλει να μεταμφιεστεί λίγες μέρες πριν τις εκλογές ως φίλος των αγροτών.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι υπόλοιποι συνδυασμοί που στηρίζονται από τις πολιτικές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ οι οποίες έχουν τεράστιες ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Οι αγρότες έχουν ανάγκη από συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους που διατυπώθηκαν και στις φετινές τους κινητοποιήσεις και κανένα από τα δίκαια αιτήματά τους δεν βρήκε την υποστήριξη ούτε της κυβέρνησης, αλλά ούτε και από τους κ. Καχριμάνη και κ. Ριζόπουλο.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να μην πέσουν στις παγίδες που τους στήνουν κυβέρνηση, υποψήφιοι για την Περιφέρεια και τους δήμους που συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες του ξεκληρίσματός τους.
Να οργανωθούν σε Αγροτικούς Συλλόγους, διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος όπως:
• Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.
• Φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ.
• Να καταργηθεί το “περιβαλλοντικό” τέλος άρδευσης/ύδρευσης .
• Οι υπηρεσίες άρδευσης να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κλπ.

Να δυναμώσουν την κοινή πάλη με τους εργατοϋπάλληλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα ενάντια σε ΕΕ – κυβερνήσεις – μονοπώλια.

Να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα.

Να τιμωρήσουν τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, έδιναν και δίνουν κάλπικες υποσχέσεις.

Να ενισχύσουν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!