Γιατί το Κίνημα Αλλαγής πήγε καλά στην Θεσπρωτία | Του Παναγιώτη Νταή

Οι αρχές, οι θέσεις, οι προτάσεις και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν απήχηση στο νομό

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας το αποτέλεσμα των βουλευτικών  εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, όσον αφορά τα πρώτα δύο κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) δεν είχε καμία σημαντική απόκλιση από τα ποσοστά των δύο αυτών κομμάτων σε εθνικό επίπεδο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το γενικότερο ρεύμα ανόδου της ΝΔ και καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ, απλά παρέσυρε και την περιοχή μας, χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση, που να οφείλεται σε τοπικές ιδιαιτερότητες.

Αντίθετα, το αποτέλεσμα που κατέγραψε το ΚΙΝΑΛ είναι αξιοσημείωτο, αφού το ποσοστό που έλαβε υπερέχει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του αντίστοιχου γενικού ποσοστού στο σύνολο της Επικράτειας. Η πολύ καλή αυτή επίδοση του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ στη Θεσπρωτία οφείλεται σε ορισμένες ειδικές συνθήκες.

Κατ΄ αρχήν στην σημαντική ιστορία του δημοκρατικού – προοδευτικού χώρου στην περιοχή, καθώς και στην μεγάλη προσφορά της παράταξης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας.

Όλα τα μεγάλα έργα και οι σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή (Εγνατία Οδός, Λιμάνι Ηγουμενίτσας, εκσυγχρονισμός υποδομών υγείας,ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, σχολικά κτήρια, αναβάθμιση οδικού δικτύου, λιμενικές και άλλες εγκαταστάσεις στα Σύβοτα, Πλαταριά, Σαγιάδα κ.τ.λ.) έχουν κυρίως (όχι αποκλειστικά βέβαια) το στίγμα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, ο χώρος της κεντροαριστεράς στη Θεσπρωτία έχει αναδείξει πολιτικούς με αξιοσημείωτη διαδρομή όχι μόνο στο τοπικό, αλλά και στο εθνικό επίπεδο, καθώς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους κ.τ.λ.) που έχουν αφήσει θετικό πρόσημο στον τόπο.

Αλλά πέραν όλων αυτών, οι κυριότερες αιτίες της θετικής επίδοσης του ΚΙΝΑΛ στη Θεσπρωτία ήταν:

α) τα αξιόλογα πρόσωπα που συμμετείχαν στο μάχιμο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ, τα οποία έχουν μια άκρως επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, θετική προϋπηρεσία και εμπειρία στη δημόσια ζωή του τόπου, καθώς και ευρύτερη απήχηση στην τοπική κοινωνία,

β) τόσο οι υποψήφιοι, όσο και η ΝΕ και τα άλλα στελέχη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ διεξήγαγαν μια έντονη προεκλογική εκστρατεία, με παρουσία στις πόλεις και τα χωριά του Νομού,

γ) η ΝΕ και τα μέλη της δίνουν συνεχώς το παρόν τόσο στις στενά κομματικές διεργασίες, όσο και σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις στο Νομό, με αποτέλεσμα το Κίνημα να βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα με τις θέσεις και παρεμβάσεις του και

δ) υπάρχει ενεργός συμμετοχή ικανών μελών του ΚΙΝΑΛ στην τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσπρωτίας (Δήμοι, Δημοτικά Συμβούλια), καθώς και στο συνδικαλιστικό, επιστημονικό, επαγγελματικό και συνεταιριστικό κίνημα (συλλόγους, σωματεία, επιμελητήρια κ.α.) και κατ΄ αυτό τον τρόπο διαχέονται οι αρχές και οι προτάσεις του στους μαζικούς χώρους και φαίνεται η ποιότητα των στελεχών του.

Εξαιτίας όλων αυτών αυξήθηκαν οι δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ. και συσπειρώθηκε ο κόσμος του στην περιοχή μας.

Οι αρχές, οι θέσεις, οι προτάσεις και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν απήχηση στη Θεσπρωτία. Από εδώ και πέρα χρειάζεται συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας, ώστε η επιρροή (εκλογική αλλά όχι μόνο) του ΚΙΝΑΛ να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, ενόψει των μελλοντικών πολιτικών προκλήσεων και εξελίξεων.

Παναγιώτης Νταής

In this article

Join the Conversation