Ανεξέλεγκτα τα αγριογούρουνα, φτάνουν μέχρι και τις αυλές των σπιτιών!

Είναι χαρακτηριστική η φράση, που παραστατικά αποδίδει την πραγματικότητα, κατοίκων ορεινών περιοχών της Θεσπρωτίας, πως «τα αγριογούρουνα έγιναν περισσότερα από τις κότες…».

Ανεξέλεγκτη έχει γίνει σχεδόν η κατάσταση με το πλήθος αγριογούρουνων στη Θεσπρωτία, που φτάνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Οι ζημιές σε καλλιέργειες και κήπους είναι πολλές, όπως και μεγάλη η επικινδυνότητα στους δρόμους.

Είναι χαρακτηριστική η φράση, που παραστατικά αποδίδει την πραγματικότητα, κατοίκων ορεινών περιοχών της Θεσπρωτίας, πως «τα αγριογούρουνα έγιναν περισσότερα από τις κότες…».

Αμέτρητα αγριογούρουνα εφορμούν στα χωριά καθημερινά, ειδικά τα απογεύματα και τα βράδια, ενώ τα συναντούν και όσοι κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται ατυχήματα με υλικές ζημιές για τα αυτοκίνητα, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχουν κατατεθεί από τους κυνηγούς προτάσεις, που σχετίζονται με την αναπροσαρμογή κυνηγητικών καταφυγίων και την αυστηρή τήρηση κανόνων όπου υπάρχουν οικόσιτα γουρούνια.

Στην αύξηση του πληθυσμού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα ζώα είναι υβρίδια, αφού σύμφωνα με μελέτες προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής, γι’ αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ! Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων συγκαταλέγεται η εγκατάλειψη της ορεινής υπαίθρου, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι. Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής. Καλλιεργητές της περιοχής επισημαίνουν ότι το φαινόμενο με τις επιδρομές των αγριογούρουνων προέκυψε την τελευταία πενταετία, αλλά εντάθηκε πέρυσι και φέτος και ζητούν να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι καλλιέργειες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας , υπάρχουν στην Ήπειρο περίπου 270 παρέες κυνηγών αγριόχοιρου και θηρεύονται 9000 περίπου αγριόχοιροι το χρόνο».

Η. Μ.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!