Το Σάββατο 24 Αυγούστου, η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου. Οι ημερομηνίες για προέδρους και αντιδημάρχους

Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που περνάει άμεσα από βουλή

Το πρωί του Σαββάτου 24 Αυγούστου, στο θέατρο Καρκαμίσι στην Παραμυθιά, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σουλίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της paramythia-online.gr.

Η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει χρέη από την 1 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του πρόεδρου του οργάνου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και εντός της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με σημαντικότερα θέματα την τοποθέτηση των προέδρων των επιτροπών και του νομικού προσώπου ΑΡΩΓΗΣ καθώς και η συγκρότηση σε σώμα αυτών.

Μέχρι την ίδια μέρα θα ανακοινωθούν και οι 4 αντιδήμαρχοι με θητεία ενός έτους, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών, σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο εσωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα και εντός επόμενων ημερών, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, θα κατατεθεί στη Βουλή το δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την επίτευξη κυβερνησιμότητας στους δήμους και τις περιφέρειες.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  • Θέσπιση δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη), οι οποίες λογίζονται ως ενιαία παράταξη για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η συνεργασία τους κατά τρόπο αντίστοιχο με την Κοινοβουλευτική διαδικασία (σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων).
  • Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στις επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους Δήμους, Οικονομική Επιτροπή και λοιπές επιτροπές στις Περιφέρειες). Με τον τρόπο αυτό o Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν από τους πολίτες, διατηρώντας όμως τον σημαντικό ρόλο του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα μεταφέρονται στις επιτροπές περιορισμένος αριθμός αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχει ο ΟΤΑ (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ) ώστε υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της πολιτικής του Δημάρχου με τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ.
  • Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του Προϋπολογισμού των ΟΤΑ (καθώς και του Τεχνικού Προγράμματος, του Επιχειρησιακού Προγράμματος και της ψήφισης τελών) και εισαγωγή νέας διαδικασίας η οποία δίνει στις υπόλοιπες παρατάξεις (πλην Δημάρχου / Περιφερειάρχη) τη δυνατότητα διαφωνίας επί τεκμηριωμένης αντιπρότασης. Σε περίπτωση μη αποδοχής αντιπρότασης με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου ισχύει η πρόταση / εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.
  • Μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε 1 έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών.
  • Σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κάθε περιφέρεια προσλαμβάνει έναν εξειδικευμένο ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνεργασία όλο το έτος με την κεντρική κρατική δομή.

Υπενθυμίζουμε πως το νέο δημοτικό συμβούλιο, θα αποτελείται από τους:

Δήμαρχος:
Γιάννης Καραγιάννης

Δημοτικοί Σύμβουλοι:
Παναγιώτης Παππάς
Φώτης Δημητρίου
Μαρία Ντρίτσου
Βασίλης Καλόγηροςς
Φάνης Μπέλλος
Κώστας Παππάς
Ανδρέας Γκέκας
Νικόλας Κάτσιος
Δημήτρης Ζορκάδης
Γιούλα Αλεξίου
Γιώργος Αθανασόπουλος
Ανδρέας Κακιούζης
Δημήτρης Χρήστου
Αναστάσιος Σουλάκης
Μπάλλας Φώτης
Νίκος Αθανασίου
Γιώργος Ντάγκας
Κώστας Στεφάνου
Άννα Κώτση
Δάνος Αναστασοπουλος
Σταύρος Κωσταράς
Νίκος Γώγος
Ανδρέας Μπάμπας
Βασίλης Δήμας
Δονάτος Σοφίας
Ηλίας Κουτσής
Χρήστου Ηλίας

 

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!