Στην Παραμυθιά αποθηκευόταν τα όπλα του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στην Κρήτη

Τι λέει η ΕΛΑΣ

Κύκλωμα που εισήγαγε και διακινούσε παράνομα όπλα από την Αλβανία εξάρθρωσε η Αστυνομία στην Κρήτη, με την βοήθεια του Λιμενικού.

Έως τώρα έχουν συλληφθεί έξι άτομα ενώ δικογραφία έχει σχηματιστεί για ακόμα δέκα, πέντε αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες.

Μετά από πολύμηνη έρευνα οι Αρχές σταμάτησαν χθες στα Χανιά φορτηγό που μετέφερε τέσσερα πολεμικά όπλα τύπου καλάσνικοφ, έξι γεμιστήρες, περισσότερα από 122.500 φυσίγγια, τέσσερα κλείστρα και δύο εξωλκείς. Σε σπίτια εμπλεκόμενων κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πολλά κινητά τηλέφωνα και κάρτες σύνδεσης. Οι Αρχές εικάζουν ότι από τον Νοέμβριο του 2018 η σπείρα είχε εισαγάγει τέσσερα φορτία οπλισμού άγνωστου όγκου και περιεχομένου.

Η εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από δύο πυρήνες.

Ο πρώτος δρούσε στην Κρήτη, λάμβανε τις παραγγελίες επίδοξων αγοραστών και έστελνε τα αιτήματα σε πυρήνα που είχε ως έδρα την Αλβανία. Η αλβανική πλευρά, που είχε ξεχωριστή δομή, συγκέντρωνε τα πολεμοφόδια και είτε τα παρέδιδε σε μέλος του πυρήνα Κρήτης που περνούσε τα σύνορα είτε τα άφηνε σε προσυμφωνημένα σημεία παραλαβής, κυρίως βοσκοτόπους στην Ήπειρο.

Το υλικό κρυβόταν σε φορτηγό με τριφύλλι.

Ο μεταφορέας οδηγούσε έως ένα από τα δύο «υποκαταστήματα» της οργάνωσης, στην Παραμυθιά και την Εορδαία Πτολεμαΐδας , όπου το εμπόρευμα αποθηκευόταν προσωρινά σε κτηνοτροφικές μονάδες ή αποθήκες.

Μετέπειτα τα όπλα προωθούνταν οδικώς έως τον Πειραιά και τέλος μεταφέρονταν ακτοπλοϊκώς έως το λιμάνι της Σούδας.Δύο μέλη της ομάδας ήταν επιφορτισμένα με την πληρωμή του αλβανικού πυρήνα, είτε με μετρητά είτε με τραπεζικό έμβασμα.

Η ανακοινωση της ΕΛΑΣ

Ολοκληρώθηκε αστυνομική επιχείρηση, η οποία στόχευε στην πλήρη εξάρθρωση και αποδόμηση παράνομης δράσης εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή, διακίνηση, εμπορία όπλων και πυρομαχικών. Η αστυνομική επιχείρηση, οργανώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ρεθύμνου, Χανίων, Ηγουμενίτσας, Τμήματος Ασφαλείας Εορδαίας Κοζάνης και στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

Επιπλέον στις έρευνες συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων και Ρεθύμνου και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας Χανίων και Ρεθύμνου. Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, είναι αποτέλεσμα συστηματικής και εξειδικευμένης αστυνομικής έρευνας, ύστερα από ειδικό σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της παράνομης εισαγωγής, διακίνησης κατοχής και εμπορίας όπλων στη Νήσο Κρήτης.

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος έντεκα 11 Ελλήνων και πέντε 5 αλλοδαπών, εκ των οποίων συνελήφθησαν έξι 6 ημεδαποί, μεταξύ των οποίων και ένας Θεσπρωτός, ηλικίας 59, 55, 54, 42, 31 και 64 για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείτο στην παράνομη εισαγωγή διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών. Κατά την πρόοδο – εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία δράσης και τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως εξακριβώθηκε οιφερόμενοι ως δράστες είχαν κάνει εισαγωγή από τη Αλβανία πολεμικών όπλων και πυρομαχικών και αποτελούντο από δύο «πυρήνες». Συγκεκριμένα τον «πυρήνα» της Αλβανίας, τα μέλη του οποίου ενεργώντας σε ξεχωριστές υποομάδες αναλάμβαναν τη συγκέντρωση του αιτούμενου αριθμού πυρομαχικών και τον «πυρήνα» της Κρήτης, τα μέλη του οποίου προέβαιναν αρχικά στη «παραγγελία» των αιτούμενων ποσοτήτων πυρομαχικών και στη συνέχεια αναλάμβαναν την παραλαβή, μεταφορά και τέλος την παράδοση στους ενδιαφερόμενους που σε προγενέστερο χρόνο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά πυρομαχικών.

Η μεταφορά του παράνομου εμπορεύματος πραγματοποιούνταν με φορτηγό οδηγούμενο από τον 54χρονο και προπορευόμενο όχημαοδηγούμενο από τον 59χρονο, ο οποίος είτε παραλάμβανε το παράνομο εμπόρευμα εξερχόμενος από τη χώρα απευθείας από τους προμηθευτές στην Αλβανία, είτε από χώρους – σημεία που είχαν προσυμφωνηθεί (ασφαλή κρησφύγετα) σε βοσκότοπους στην Ήπειρο, που χρησιμοποιούσε ο 55χρονος ή σε άλλους χώρους στην Δυτική Μακεδονία. Ανάλογα την ποσότητα του εμπορεύματος η μεταφορά γινόταν ή με όχημα που χρησιμοποιούσε ο 59χρονος και το οδηγούσε ο ίδιος ή εάν επρόκειτο για μεγαλύτερη ποσότητα εμπορεύματα με το από ιδιοκτησίας του 54χρονου. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από το Νοέμβριο 2018 έως και σήμερα η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα με τον ίδιο τρόπο δράσης είχε προβεί σε τέσσερις εισαγωγές απροσδιόριστου αριθμού πυρομαχικών από την Αλβανία.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο Ι.Χ.Φ. όχημα, μετά την αποβίβαση του από πλοίο φορτηγό οχηματαγωγό οδηγούμενο από τον 54χρονο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

– 4 πολεμικά όπλα τύπου Kalashnikov
– 6 γεμιστήρες Kalashnikov
– 122.566 φυσίγγια για πολεμικό όπλο τύπου Kalashnikov,
– 4 κλείστρα και 2 εξωλκείς προοριζόμενα για πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov

Ακολούθησαν έρευνες στην οικία του 55χρονου στη Θεσπρωτία και του 64ρονου στην Κοζάνη και στην οικία του 31χρονου και του 42χρονου στο Ρέθυμνο, όπου κατά τη διάρκεια αυτών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Στην οικία του 55χρονου και 64χρονου
– πολεμικό όπλο
– πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων και
– κυνηγετικό όπλο

Στην οικία του 31χρονου και του 42χρονου
– φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμμετρημάτων,
– 2 γεμιστήρες
– 20 κροτίδες,
– 2 θήκες πιστολιού, κυτία καθαρισμού
– πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων
– κυνηγετικό όπλο

Επιπλέον κατασχέθηκαν τα οχήματα ως μέσα τα οποία χρησιμοποιούσαν για παράνομες δραστηριότητες. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από την παράνομη εμπορία πυρομαχικών του συγκεκριμένου φορτίου, υπολογίζεται στο χρηματικό ποσό των 232.000 ευρώ.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!