Σπυρόπουλος | Το Κίνημα Αλλαγής δεν γοητεύει. Όλοι περιμένουν ένα Restart.

Με ένα ιδεολογικοπολιτικό αφήγημα που θα συντίθεται από την κοινωνία.

Βρισκόμαστε μερικούς μήνες μετά τις εκλογές και έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, εάν και σε τι βαθμό ανταποκρίνεται το ποσοστό που έλαβε στη μαζική συμμετοχή που καταγράφηκε στις εκλογές προέδρου το Νοέμβριο του 2017. Προφανώς και το 8% δεν συνιστά επιτυχία μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και μελών της παράταξης δεν μπορεί να συμβιβαστεί με ένα μικρό κόμμα στο κέντρο μέσα σε ένα ισχυρό νέο δικομματισμό.

Πόσο μάλλον, όταν ένα εγχείρημα που αγκαλιάστηκε από 212.000 ανθρώπους διαμορφώνοντας μια δυναμική στον χώρο εξαϋλώθηκε πριν καν φτάσει στις εκλογές. Τα διορισμένα όργανα, οι πολιτικές αποφάσεις που δεν λαμβάνονταν συλλογικά, οι προσωπικές στρατηγικές αλλά κυρίως το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκε μια προοδευτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης είναι μόνον ορισμένοι από τους λόγους της αποτυχίας. Τα λάθη στρατηγικής και το θολό στίγμα που εκπέμψαμε προεκλογικά ήταν το κερασάκι στην τούρτα αυτής της πορείας.

Σήμερα η διαπίστωση είναι κοινή. Το Κίνημα Αλλαγής δεν γοητεύει. Όλοι περιμένουν ένα Restart. Με ένα ιδεολογικοπολιτικό αφήγημα που θα συντίθεται από την κοινωνία προς το κόμμα και θα αποτυπώνει μια ιδεολογική σύνθεση των διάφορων δυναμικών του χώρου. Με μια πραγματικά δημοκρατική εσωκομματική λειτουργία που ενισχύει τη συμμετοχή της βάσης. Με νέα πρόσωπα που κομίζουν ένα διαφορετικό πολιτικό ήθος και νέες ιδέες. Να δείξουμε στην πράξη ότι οι άνθρωποι αυτής της παράταξης δεν είναι μόνο οι επί 3θ χρόνια βουλευτές ή στελέχη που λιμνάζουν για χρόνια σε κομματικά γραφεία. Αλλά άνθρωποι που βρίσκονται εντός της σύγχρονης πραγματικότητας. Ανθρωποι που γνωρίζουν τις εργασιακές σχέσεις όπως διαμορφώνονται, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, δημόσιοι υπάλληλοι που ζητούν μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση, όλοι όσοι ζουν και δρουν εντός κοινωνίας και οικονομίας απαλλαγμένοι από το άγχος της κομματικής επιβίωσης. Η ιστορία μπορεί να μας διδάξει. Όπως το έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 74 Έτσι κι εμείς οφείλουμε σήμερα να δημιουργήσουμε το Νέο ΠΑΣΟΚ, που θα γοητεύσει και θα συγκινήσει. Η πραγματοποίηση ενός ανοιχτού δημοκρατικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να γίνει το πρώτο βήμα αυτής της νέας πορείας Οι τελευταίες αποφάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου μετατρέπουν την ιστορική Παράταξή μας σε κόμμα σφραγίδα.

Χρειαζόμαστε γενναίες αποφάσεις άμεσα. Μη χαθούμε στη μιζέρια του μικρο με γαλισμού. Ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ μας. Η ιστορική μας Παράταξη έχει χρέος να γίνει ο εκφραστής της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!