Κάτσης | «Άνθρακες ο θησαυρός για τις δήθεν ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης»

Στο σχεδίου νόμου του ππουργείου οικονομικών: «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Κύρια σημεία της τοποθέτησης του Μάριου Κάτση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη σημερινή (6/12/2019) συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Σήμερα συζητάμε το πολυδιαφημισμένο και πολυαναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που θα έφερνε ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη και θα ένωνε όλους τους Έλληνες που τους δίχασε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ταξική του πολιτική.

Αντί αυτού έχουμε άλλη μια πράξη που η κυβέρνηση αναιρεί τον προεκλογικό της εαυτό, και γκρεμίζει άλλο ένα κορυφαίο αφήγημα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Μετά τις απανωτές κυβιστήσεις σε πυλώνες της προπαγάνδας σας όπως στη συμφωνία των Πρεσπών που τελικά θα τηρήσετε και θα τιμήσετε, στο Μάτι που τελικά είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, στο προσφυγικό που τελικά είναι γεωπολιτικό πρόβλημα που ήρθε για να μείνει, στην «Αριστεία» που τελικά έμεινε χωρίς πτυχίο αλλά με ντοκτορά στον παλαιοκομματισμό και το ρουσφέτι, έρχεται το σημερινό νομοσχέδιο των φοροελαφρύνσεων άνω του 1δις που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας για το 2020 , όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, θα επιστρέφατε στη «μεσαία τάξη αυτά που της στέρησε ο Τσίπρας».

Μάλιστα.

Για πάμε να δούμε την τελευταία αλλά όχι έσχατη κωλοτούμπα σας που αποδεικνύει ότι στις 7 Ιουλίου δεν έχασε, αλλά κέρδισε ο λαϊκισμός στην Ελλάδα.

Η μεσαία τάξη, που κατά τον Υπουργό των Οικονομικών κ. Σταϊκούρα είναι αυτοί που παίρνουν από 6 έως 16 χιλιάδες € το χρόνο, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε ποια είναι η εργατική και μικρομεσαία τάξη, δεν έχει να περιμένει καμία ελάφρυνση από τη σημερινή κυβέρνηση καθώς τα δίνετε όλα στο άνω 15% της κοινωνίας, τις ελίτ, τους λίγους και πλούσιους.

Για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους τους κόβετε το κοινωνικό μέρισμα που επί 3 συναπτά έτη έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας ανάσα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη ενώ τα χρήματα αυτά έπεσαν και στην πραγματική οικονομία.

7 στους 8 που έπαιρναν μέρισμα από 200 έως 1200€ φέτος μένουν εκτός. 629εκ σε 1.6εκ δικαιούχους δώσαμε το 2016, 750 εκ σε 3.6εκ δικαιούχους δώσαμε το 2017, 780εκ σε 3,7 εκ δικαιούχους δώσαμε το 2018

Και τώρα φέρνετε 175εκ € σε ελάχιστους δικαιούχους.

Τότε μας κατηγορούσατε για ψίχουλα, για μέρισμα υπερφορολόγησης και άλλα πολλά,
Τώρα τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς που σας πίστεψαν;
Μήπως ότι τους τα δίνετε από τις φοροαπαλλαγές; Άνθρακες ο θυσαυρός.

Από 0 έως 17 € το χρόνο είναι η ελάφρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για βάλτε τα κάτω ετήσια να δούμε ποιος ελαφρύνει και ποιος επιβαρύνει τους πολλούς.

Ξέρετε όμως ποιο είναι το χειρότερο; Ότι η βάση των ψηφοφόρων σας δεν σας κατηγορεί ότι τα δίνετε στους πλούσιους όπως λέγαμε εμείς αλλά ότι τα δίνετε στους «λαθρομετανάστες» όπως τους αποκαλεί ο κ. Σαμαράς.

Και δεν βγαίνετε κάν να το απαντήσετε. Σπείρατε ανέμους και θερίζετε θύελλες.

Μήπως δεν είχατε λεφτά να δώσετε όπως είπε ο κ. Σταικούρας γιατί τα μοίρασε ο Συριζα στη 13 σύνταξη το περασμένο Πάσχα; Όχι γιατί και αυτή θα την κόψετε όπως μαθαίνουμε.

Τι κάνετε; Κατευθύνετε το 50% των ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, τη στιγμή που η πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων ελαφρύνεται το πολύ 20 ευρώ τον μήνα, ενώ για πάρα πολλούς είναι μηδενική, όπως για παράδειγμα για εισόδημα 20.000 το χρόνο με ένα παιδί. Την ίδια στιγμή ευνοούνται πολύ τα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, με ελαφρύνσεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το χρόνο.

Σχεδόν 80% του οφέλους από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις θα το καρπωθεί το 2,5% του συνόλου. Μειώνετε το φόρο μερισμάτων των μετοχών. Αυξάνετε το ποσοστό υποχρέωσης για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε επίπεδα που πολλοί χαμηλοί και μεσαίοι δε θα πιάσουν, την ίδια στιγμή που το μειώνετε για τους υψηλούς και εντάσσετε στην υποχρέωση και τους ελευθέρους επαγγελματίες. Να ξέρει η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα ότι σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό για τα δώρα της Νέας Δημοκρατίας στα μεγάλα εισοδήματα και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η κοροϊδία της μεσαίας τάξης σας που εμπιστεύθηκε ότι θα ελαφρύνετε τα βάρη της, σταματάει στο φορολογικό; Όχι, βέβαια. Έρχεται το νέο ασφαλιστικό και στο τέλος ο κάθε αυτοαπασχολούμενος θα κάνει ταμείο και θα διαπιστώσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα τον επιβαρύνει στο σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών του, χωρίς καν να του εγγυάται τη σύνταξη που θα έπαιρνε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Από την άλλη, ο μεγαλοεπιχειρηματίας θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές μικρομάγαζου και θα πληρώνει πολύ μικρότερη φορολογία.

Εμείς είχαμε σχεδιάσει να δώσουμε το 1 δίς που περισσέυει για το 2020 σε παιρετέρω μειώση του ΕΝΦΙΑ, σε μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτά είναι μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης.
Στο σχέδιο νόμου, όμως, αποκαλύπτεται και η προκλητική, σκανδαλώδης εύνοια σκοτεινών συμφερόντων στον ευαίσθητο τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στα άρθρα 50 και 56, κάνετε ένα ακόμα δώρο στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Το κάνετε σε συνέχεια του ν.4635/2019 που απάλλαξε από υποχρέωση ονομαστικοποίησης μετοχών σε Οργανισμούς Συλλογικών και Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ και ΟΕΕ) στα ΜΜΕ, , καθώς και υποβολής πόθεν έσχες των μετόχων τους σε τηλεοπτικά κανάλια. Έρχεστε, λοιπόν, σήμερα και τους εξαιρείτε από Ειδικό Φόρο Ακινήτων, που είναι εργαλείο αποκάλυψης offshore. Και ταυτόχρονα, τους μειώνετε σκανδαλωδώς τη φορολογία.

Λουξεμβούργο γίναμε!

Μιλάμε δηλαδή για ένα πλέγμα απορρύθμισης και σκανδαλώδους εύνοιας γκρίζων επενδύσεων στα ΜΜΕ. Σταματάτε όμως εδώ; Όχι βέβαια! Ως γνωστόν, στην Ελλάδα τα μεγάλα κανάλια τα κατέχουν ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων στον δρόμο που χάραξε ο Μπερλουσκόνι!

Και εδώ είναι απολύτως έκθετος ο Υπουργός κ. Πέτσας για άλλη μια φορά.

Σαν χτες θυμάμαι, στην διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης μας για την εξαγορά της Forthnet, να κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι άφησε σκανδαλωδώς την ΕΡΤ χωρίς αθλητικές μεταδόσεις αφού άφησε μεταξύ άλλων τις 2 πιο εμπορικές ΠΑΕ να σπάσουν το συμβόλαιο τους με την ΕΡΤ προς χάριν της NOVA-Forthnet, δωράκι στον Κουμπάρο.

Εμφανίστηκε τότε ο κ. Πέτσας, ως υπερασπιστής δήθεν των χρημάτων των ελλήνων φορολογούμενων, λέγοντας ότι η ΕΡΤ ελαφρύνει τους φορολογούμενους από υπέρογκα συμβόλαια και σέβεται τα δημόσια ταμεία.

Πέραν ότι αυτό όπως εξηγήσαμε είναι ένα ψέμα, αλλα δεν είναι της παρούσης, ρώτησα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έχει το χαρτοφυλάκιο των media, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει μείωση στη φορολογία των ΠΑΕ όπως είχε εξαγγελθεί από τον Υπουργό Αθλητισμού,

Και ο κ. Πέτσας, έκανε ότι και στην υπόθεση του ανεκδιήγητου κ. Διαματάρη… ποίησε την νήσσαν.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει, φέρνετε σήμερα την τροπολογία με αριθ. 116/30 όπου με το άρ.1 μειώνετε από 1/1/2020 την φορολογία των συμβολαίων των παικτών στις ΠΑΕ και στις ΚΑΕ από το 45% στο 22%! Να το και το άλλο δωράκι στους καναλάρχες- ιδιοκτήτες ΠΑΕ.

Πόσο συνολικά ζημιώνεται το Δημόσιο από μια τέτοια μειώση κ. Πέτσα που τάχα σας πήρε ο πόνος για τα έξοδα της ΕΡΤ από τους φορολογούμενους;

Είναι μεσαία τάξη και οι ακριβοπληρωμένοι αθλητές και οι ιδιοκτήτες των ομάδων που τους ελαφρύνετε; Έχει μήπως κάποιο αναπτυξιακό σκοπό ή παρέχει κάποιο κίνητρο αυτή η χαριστική ρύθμιση;

Αντί να μειώσετε την προκαταβολή φόρου ή να καταργήσετε την εισφορά αλληλεγγύης όπως είχαμε σχεδιάσει εμείς για το 2020, πάτε και δίνετε δωράκια στους εγχώριους Μπερλουσκόνι.

Και για να αστειευτώ και λίγο, μήπως θα κάνουν και καμιά μεταγραφή της προκοπής για να χορτάσει «άρτον και θεάματα» ο λαός αφού δεν θα πάρει μέρισμα; Στις τσέπες των ιδιοκτητών θα πάνε οι φοροαπαλλαγές που τους δίνετε, εκεί δηλαδή όπου εκτρέφονται τα γνωστά «καβούρια».

Αποκαλύπτεται, ακόμα, η απόπειρα να σβηστούν τα ίχνη σκανδάλων και λαθροχειρισμών του παρελθόντος, καθώς στο Άρθρο 7 της υπουργικής τροπολογίας 107/21 καταργείται η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου που είχε συγκροτήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία της Ειδικής Διαχείρισης της ΕΡΤ μετά το «μαύρο» του 2013 και τις επιπτώσεις του σε βάρος του Δημοσίου. Αντίστοιχη ρύθμιση συγκάλυψης, όπως κάνατε στον Ποινικό Κώδικα με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Κλείνοντας, σας θυμίζω ότι η καλή, αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, οι φοροελαφρύνσεις και η ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, για τα οποία πανηγυρίζετε, είναι το έτοιμο έργο που βρήκατε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχετε μεγάλη τεχνογνωσία στο να αρχίσετε να τα διαλύετε όλα αυτά και να χρεωκοπήσετε ξανά τη χώρα και τους πολίτες.

Και είναι ευθύνη των πολιτών, αλλά και των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων να μη σας το επιτρέψουμε. Γιατί η μνήμες είναι νωπές και η χώρα δε μπορεί να γυρίσει πίσω.

Σας ευχαριστώ.

In this article

Join the Conversation