Κάτσης στον Ρ/Σ “Στο Κόκκινο” | «Η ΝΔ εργαλειοποιεί την αστυνομική βία»

+ Ερώτηση προς Χρυσοχοΐδη με θέμα «Συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας»

Για την απρόσκλητη αστυνομική βία και την ακραία καταστολή που επ’ ουδενί δεν πρέπει να γίνει συνήθεια και κανονικότητα μίλησε “Στο Κόκκινο” ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, ο οποίος είναι και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του κόμματος και επισήμανε ότι δεν γίνεται να δικαιολογούνται όλες αυτές οι απαράδεκτες πράξεις, καθώς περιορίζουν ελευθερίες και εξευτελίζουν προσωπικότητες και καταργούν ανθρώπινα δικαιώματα.

Στον Γιώργο Τραπεζιώτη ο κ. Κάτσης τόνισε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δικαιολογεί όλες αυτές τις πράξεις καθώς όλα αυτά τυγχάνουν της κάλυψης του και δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Δεν γίνεται να ιδεολογικοποιείται η βία, δεν είναι αυτός ο ρόλος της Αστυνομίας, η Αστυνομία υπάρχει για να είναι δίπλα στον πολίτη και να περιφρουρεί την ασφάλεια προς όφελος των πολιτών και όχι για να δέρνει πολίτες, ούτε να συλλαμβάνεται όποιος μοιάζει με αριστερό, έχει κοτσίδα ή φοράει ρούχα που δεν αρέσουν στην Αστυνομία, εξήγησε ο τομεάρχης.

Και επισήμανε ότι προκαλούν αλγεινή εντύπωση και οι όλο και πιο ακραίες θέσεις που υιοθετούν στελέχη, υπουργοί και συνδικαλιστές της Αστυνομίας στο δόγμα «νόμος και τάξη» δικαιολογώντας τέτοιες πρακτικές και δίνοντας νομιμοποίηση για να τις κάνουν κανονικότητα στη συνείδηση του κόσμου.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί τη δράση της Αστυνομίας προσπαθώντας να επιβάλει ένα δόγμα «νόμος και τάξη» ίσως για να καλύψει αντιφάσεις και προβλήματα από τα πραγματικά ζητούμενα της πολιτικής της, καθώς πατριδοκάπηλοι και άλλοι ψηφοφόροι της διαψεύστηκαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Προσφυγικό.

Ο κ. Κάτσης αναφέρθηκε σε όσα είδαμε σε συλληφθέντες που δεν αντιδρούν και πάνω τους συγκεντρώνονται δυνάμεις της Αστυνομίας που τους ξυλοκοπούν και τους ξεγυμνώνουν κάτι που δεν υπάρχει σε κανέναν κανονισμό της ΕΛ.ΑΣ. και όλα αυτά που είδαμε ουσιαστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης τα διαψεύδει με δελτίο Τύπου.

Ο βουλευτής μεταξύ άλλων εξήγησε ότι πρόκειται για παραλήρημα – εκ μέρους του υπουργού – που κανείς δεν μπορεί να το παρακολουθήσει και μίλησε για σκόπιμη αλλαγή ατζέντας από την κυβέρνηση για να καλύψει τις μεγάλες τις αδυναμίες.

Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με θέμα «Συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας» κατέθεσαν 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, οι οποίοι τονίζουν ότι η έξαρση των φαινομένων «δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά αποτελεί σκόπιμη κυβερνητική επιλογή για την εμπέδωση του φόβου στους δημοκρατικούς πολίτες και την καταστολή κάθε αντίστασης στα αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης».

«Το δόγμα τους δεν είναι «νόμος και τάξη» αλλά «τρόμος και πάταξη». Σκοπός τους δεν είναι η ασφάλεια, αλλά η ανασφάλεια και η δημιουργία μιας υπερσυντηρητικής κοινωνίας τρομαγμένων πολιτών που θα παρακολουθούν παθητικά την απροσχημάτιστη εξυπηρέτηση της παρασιτικής ολιγαρχίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζουν οι βουλευτές στην επερώτηση τους.

Αναφερόμενοι στα πρόσφατα «πολλαπλά περιστατικά βάναυσης και έκνομης συμπεριφοράς από την πλευρά της Αστυνομίας», οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζουν ότι «ο πρωθυπουργός πυροδοτεί διαρκώς συνθήκες κοινωνικής αναταραχής. Ήδη, η Ελλάδα στοχοποιείται διεθνώς από τα ΜΜΕ ως μια χώρα διαρκών ταραχών κι επεισοδίων, επομένως, ανασφάλειας για επισκέπτες» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα λένε ότι «η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση. Αντί να κυνηγήσει τους διακινητές ναρκωτικών, επιτίθεται σε φοιτητές και πρόσφυγες. Αντί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις, βάζει κοριούς σε οχήματα ανύποπτων πολιτών. Αντί να πατάξει το έγκλημα, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που εκθέτουν πρώτα απ’ όλους την ίδια την αστυνομία και ήδη προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ από τη μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών. Πολιτικές επιλογές που όχι μόνο υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η αστυνομία με τους πολίτες σε ένα σύγχρονο κι ευρωπαϊκό κράτους δικαίου, σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτους υπογράφοντες τους Ιωάννη Ραγκούση και Όλγα Γεροβασίλη, επερωτούν τον κ. Χρυσοχοΐδη:

«1. Η Κυβέρνηση έχει συναίσθηση για τις συνέπειες που προκαλεί στο πεδίο της κοινωνικής ειρήνης η πρωτοφανής χρήση αστυνομικής βίας και αγριότητας που η ίδια έχει επιλέξει;

2. Γιατί την ώρα που το ίδιο το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διαβιβάζει στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αδιαμφισβήτητο οπτικοακουστικό υλικό από τα πρόσφατα περιστατικά, με εντολή, μάλιστα, να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα, ο κος υπουργός σπεύδει να βγάλει απαράδεκτα θεσμικά και πολιτικά πορίσματα πως δήθεν τίποτα δεν συνέβη; Πέρα από το να προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων πολιτών, με ποιο δικαίωμα καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και ανεξάρτητο ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη;

3. Ποια ουσιαστικά μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την εξάλειψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας και την τιμωρία των λίγων παρανομούντων αστυνομικών;

4. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει την καταγγελλόμενη αύξηση της εγκληματικότητας, την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, τα προβλήματα των εργαζομένων αστυνομικών;»

In this article

Join the Conversation