Κάτσης: “Όλη η αλήθεια για το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας” +BINTEO

"Κυβέρνηση και Σύγκλητος έβγαλαν την Θεσπρωτία από τον Ακαδημαϊκό χάρτη μετά από 25 χρόνια. Αφού δε θέλουν το υπάρχον, να δημιουργήσουν άλλο τμήμα"

Με 2 βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαντάει ο βουλευτής του Σύριζα Μάριος Κάτσης για τα όσα λέγονται και γράφονται στο δημόσιο διάλογο σχετικά με την κατάργηση του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα. Το πρώτο αφορά τις πολιτικές ευθύνες και το δεύτερο απαντά στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με την απόφασή τους και την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου

Στις 26/11/2019 γράφτηκε ο επίλογος για το Πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε ότι το τμήμα δε μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και ως εκ τούτου δε θα υποβάλλει μελέτη σκοπιμότητας προς το Υπουργείο Παιδείας για αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ.

Ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά με αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τη Θεσπρωτία απατώντας σε όλους και σε όλα:
Δυστυχώς η Ηγουμενίτσα και η Θεσπρωτία γενικότερα θα βιώσουν το γεγονός του αποκλεισμού τους από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δε μας αιφνιδιάζει, καθώς είναι αυτή που το 2013 με το καταστροφικό σχέδιο «Αθηνά» έκλεισε το τμήμα Ιχθυοκομίας, ενώ συγχώνευσε άλλα 2 τμήματα σε 1 τμήμα Φρανκεσταϊν. Συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά, να διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων των μεγάλων πόλεων για να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν χρήματα.

Το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να ρωτήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, αγνοώντας επιδεικτικά όλους τους τοπικούς φορείς που ήθελαν τη λειτουργία του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας του, μαζί με άλλα 36 σε ολόκληρη τη χώρα. Βασικό επιχείρημα του Υπουργείου Παιδείας ήταν ότι δεν υπήρχε γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ. Παραβλέπουμε το γεγονός ότι η ΑΔΙΠ αξιολογεί τμήματα που είναι ήδη σε λειτουργία ενώ η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε την κατάργηση της ΑΔΙΠ συστήνοντας στη θέση της μια νέα «Ανεξάρτητη Αρχή» στα μέτρα της.

Στην περίπτωση της Ηγουμενίτσας όμως υπήρχε γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ από τις 09/05/17 (επισυνάπτεται) για το προηγούμενο τμήμα ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων . Τι έλεγε αυτή η γνωμοδότηση; Ότι έπρεπε να καταργηθούν η υφιστάμενες εισαγωγικές κατευθύνσεις (Διοίκησης επιχειρήσεων) του υπάρχοντος τμήματος και η κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου (Ξένων Γλωσσών) να γίνει εισαγωγική (να εμφανίζεται στο μηχανογραφικό). Αυτό πρακτικά σημαίνει ίδρυση νέου τμήματος με γνωστικό αντικείμενο τις ξένες γλώσσες. Ακριβώς πάνω σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την ίδρυση του τμήματος, ΑΕΙ μάλιστα, το Μετάφρασης και Διερμηνείας με έδρα την Ηγουμενίτσα.

Η ΝΔ αντίστοιχα τι έκανε; Την περίοδο 2017-2018 τα τοπικά στελέχη της είχαν βγει στα κάγκελα γιατί δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να αφήσει την Ηγουμενίτσα εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όταν φέραμε το νόμο που ίδρυε πανεπιστημιακό τμήμα στη Θεσπρωτία για πρώτη φορά στην ιστορίας της, ψήφισαν όχι.

Εσχάτως προσπαθούν να μας πείσουν ότι το Υπ. Παιδείας δεν έχει καμία σχέση με το αν ιδρύονται ή καταργούνται, τμήματα στα Πανεπιστήμια της χώρας και ότι κυβερνάν οι Πρυτάνεις! Την ίδια ώρα η Υπουργός Παιδείας προανήγγειλε νόμο που θα αναστέλλει τη λειτουργία τους! Περιμένουμε να δούμε τι θα ψηφίσουν τότε. Ή με την τοπική κοινωνία ή με το κόμμα τους.

Το ίδιο ισχύει και για τα τοπικά της αιρετά στελέχη, που πλην του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, όχι μόνο δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση στην κατάργηση του τμήματος αλλά υποβοήθησαν κιόλας, λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Η σιωπή της Περιφέρειας Ηπείρου και του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή, απέναντι στην κατάφορη αδικία απέναντι στον Θεσπρωτικό λαό, είναι εκκωφαντική.

Αυτό βέβαια που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, ήταν η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η αλλαγή στάσης τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου το 2018, οι πρυτανικές αρχές και του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ χωρίς αστερίσκους, ενώ είπαν ότι όλη η διαδικασία ήταν υποδειγματική και στηρίχθηκε σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Ο δε κ. Αλμπάνης δήλωσε ότι τα 3 νέα τμήματα είναι πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας και της οικονομίας της Ηπείρου. Ποιόν κ. Αλμπάνη λοιπόν να πιστέψουμε του 2018 ή του 2019;

Μετά την αναστολή από το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν ξαφνικά ότι δε θα υποβάλουν Μελέτη Σκοπιμότητας προς το Υπουργείο για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας. Ουσιαστικά δηλαδή έβαλαν πρόωρο τέλος στο νέο τμήμα. Μάλιστα, το έπραξαν ακριβώς μια μέρα μετά την επίκαιρη ερώτηση μου προς τον κ. Διγαλάκη, ο οποίος είπε ότι ήταν απόφαση του Υπουργείου η αναστολή λειτουργίας και μάλιστα με πολιτικό κόστος. Τι μεσολάβησε μόνο οι ίδιοι μπορούν να απαντήσουν. Αλήθεια, έχει υπάρξει άλλη Σύγκλητος, άλλου Ιδρύματος στη χώρα που έλαβε παρόμοια απόφαση για κάποιο από τα 36 τμήματα, πριν καν γνωμοδοτήσει η ΑΔΙΠ, σύμφωνα με την νέα πολιτική του Υπουργείου Παιδείας;

Μάλιστα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά η διοίκηση του Ιδρύματος, ο Αντιπρύτανης κ. Γεωργάτος ανέφερε ότι δεν ήταν ποτέ στα σχέδια του Πανεπιστημίου η ίδρυση ενός τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, αλλά ήταν προϊόν βουλευτικών πιέσεων! Αφού τον ευχαριστήσω που μου αναγνωρίζει ότι ως βουλευτής Θεσπρωτίας έκανα το καθήκον μου, σε αντίθεση με το συνάδελφο της ΝΔ που έβαλε πλάτη στην Υπουργό του και αποδέχτηκε το Πανεπιστήμιο να εκτείνεται σε 3 από τους 4 νομούς της Ηπείρου, θα ήθελα να αναρωτηθώ γιατί δεν εξέφρασε το ίδιο στη Βουλή όταν ψηφιζόταν η ίδρυση του τμήματος, αλλά έκανε λόγο για μια από τα κάτω διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Επίσης αναρωτιέμαι αν η πρόταση του τότε( ως μέλος της επιτροπής), αντί ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα να λειτουργήσει 2ετές τμήμα υδατοκαλλιέργειας μπορεί σήμερα να υλοποιηθεί. Το ερώτημα είναι ρητορικό αφού η κυβέρνηση ΝΔ ανέστειλε και την λειτουργία των 2ετών προγραμμάτων, αλλά για αυτό ούτε λόγος στη συνέντευξη.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστεί την αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων και να μη συμπράττει σε πολιτικές συρρίκνωσής τους που αργά η γρήγορα θα στραφούν και εναντίον των ίδιων των καθηγητών.

Τι άλλαξε άραγε σε σχέση με το 2018 και η Σύγκλητος έκανε κυβίστηση 180 μοιρών; Προφανώς άλλαξε η κυβέρνηση και η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έσπευσε να υπακούσει. Προφανώς η υπερσυγκεντρωτική πολιτική «μαστιγίου» του Υπουργείου Παιδείας προς τα Ιδρύματα της χώρας στην πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Καβούρι, ότι θα λαμβάνουν χρηματοδότηση και ερευνητικά κονδύλια κατόπιν αξιολόγησης, απέδωσε. Αν υπήρξε και « καρότο» θα φανεί από το που θα μετατεθούν οι καθηγητές του υπάρχοντος τμήματος ώστε να συναινέσουν στο λουκέτο .Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, εξάλλου.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόφαση να μη λειτουργήσει το νέο Πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα είναι ξεκάθαρα πολιτική. Το Υπουργείο Παιδείας είναι που χαράσσει πολιτική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η Βουλή είναι εκείνη που ιδρύει ή καταργεί τμήματα δια νόμου. Η ιστορία απέδειξε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση υπάρχει τρόπος, να συναινέσουν και τα Ιδρύματα σε ένα σχέδιο.

Καλούμε την κυβέρνηση και τα τοπικά αιρετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφού «έθαψαν το τμήμα που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και έστειλαν τον Βουλευτή τους στην κηδεία να μας εκφωνήσει τον επικήδειο , να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν ένα άλλο σύμφωνα με το δικό τους σχέδιο. Αυτό επιβάλλει η ισονομία μεταξύ των νομών της Ηπείρου και η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Είναι πάνδημο αίτημα και θα κριθούν από αυτό από τους πολίτες , όταν έρθει η ώρα.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι γαρ…

In this article

Join the Conversation