Eντάχτηκε στο LEADER με 258.000€ η αποκατάσταση του Μύλου Σουλίου

Μετά από υπογραφή του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη

Στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER της Ο.Τ.Δ. Αναπτυξιακή Ηπείρου, εντάχτηκε η «Αποκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου Αγίου Δονάτου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στη θέση «Μύλος Σαμονίδας Σουλίου», προϋπολογισμού 258.000 ευρώ, μετά από απόφαση του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Η χρόνια εγκατάλειψη σε συνδυασμό με την γειτνίαση με το Αχέροντα, ο οποίος και αποτελεί και κύριο αποδέκτη των όμβριων υδάτων της περιοχής έχει προκαλέσει καταστροφές στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και το απειλεί λόγω των πλημμυρικών φαινομένων εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση προστασίας, ενώ πτώση πλατάνου προκάλεσε καταστροφές τόσο στην στέγη του κτιρίου

Με το αρ. πρωτ. 334116/34463/2300/10-07-2018 έγγραφο της η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δ. Μακεδονίας συνηγόρησε στην αναγκαιότητα εκπόνησης οριστικής μελέτης ανάδειξης και προστασίας του χώρου και του ιστορικού μνημείο καθώς και των απαραίτητων τεχνικών παρεμβάσεων (στερέωση-στέγη- προστασία κ.ά)

Η εξασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μετά απο καθοριστική παρέμβαση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ.κ. Τίτου, που αφορά την δωρεάν απόφαση παραχώρησης της χρήσης του Μύλου Αγίου Δονάτου της Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σαμονίδας, ιδιοκτησίας Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σαμονίδας, στον δήμο Σουλίου επέτρεψε την υποβολή πρότασης ένταξης στο πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014-2020 ή σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο για αναστύλωση και ανάδειξη του Μύλου.

Ετσι φτάσαμε στην σημερινή ένταξη του έργου με προϋπολογισμό 258.000 ευρώ.

In this article

Join the Conversation